Hout met een vingerlas? Wat is het? Wat zijn de voordelen?

Hout is een van de basismaterialen tijdens een bouw of verbouwing. De kwaliteit van het hout wordt bepaald door de snelheid van de groei. Vandaar dat hardhout, dat lang nodig heeft om te groeien, een hoge kwaliteit én een hoog prijskaartje heeft. Om toch tot eenzelfde resultaat te komen is hout met een vingerlas een goed alternatief. In dit artikel bekijken we allereerst de definitie van hout met een vingerlas en bekijken we daarna de voordelen van deze houtbewerking. Tot slot zoomen we in op Bear Optima Wood: specialist in vingerlassen voor dienstverlener bij uitstek voor o.a. houtbewerkers.

Hout met een vingerlas? Wat is het? Wat zijn de voordelen?

Definitie: wat is vingerlassen?

Vingerlassen is de techniek waarbij stukken hout aan elkaar bevestigd worden tot lange balken. Deze techniek zorgt ervoor dat zeer stevige, lange balken ontstaan in elke gewenste lengte. Bovendien ontstaat een kaarsrechte balk, die in tegenstelling tot een normale balk minder zal gaan werken. De techniek werkt door de uiteinden van balken te bewerken tot een soort kam met taps toelopende tanden. De beide stukken worden vervolgens op elkaar gepast met als resultaat een lange, stevige balk.

Verschillen met een gelijmde balk

Wanneer wordt gekozen voor het verlijmen van twee stukken hout blijft de houtverbinding altijd een zwakke plek. Door te kiezen voor vingerlassen is dit niet het geval. Het aan elkaar haken van de twee stukken hout zorgen juist voor een sterkere constructie: een belangrijk verschil tussen vingerlassen en verlijmen. Bovendien heeft hout met een vingerlas een ander belangrijk voordeel: het laat geen vocht door, waardoor het hout langer mee gaat en tevens minder onderhoud nodig heeft dan andere houtsoorten zonder vingerlas.

Hout met vingerlas: een duurzame keuze

De keuze voor hout met vingerlas is een duurzame keuze. Zelfs stukken van 20 cm hout kunnen worden verwerkt tot een balk. Op die manier blijft er veel minder hout over en is dus minder hout nodig voor hetzelfde resultaat. Zeker in situaties waar veel verschillende niet-standaard lengtes nodig zijn is vingerlassen daarom een slimme keuze. Naast resthout kunnen ook verschillende soorten hout gebruikt worden. Door hardhout te combineren met minder belastende houtsoorten die sneller groeien kunnen dezelfde eigenschappen bereikt worden. Dit scheelt een enorme belasting op de natuur waar hardhout groeit.

Kortom: de voordelen van vingerlassen

  • Elke maat balken mogelijk: er zijn balken te maken in elke lengte door steeds te verlengen met nieuw hout zonder krachtverlies.
  • Sterk en kaarsrecht hout: door minder werking zijn en zijn de balken sterk en bovendien kaarsrecht.
  • Minder resthout: al vanaf 20 cm kunnen stukken hout gebruikt worden.
  • Onderhoudsvriendelijk: door het stevige en vochtbestendige karakter is geen onderhoud nodig en gaat deze houtsoort langer mee.
  • Duurzame keuze: door minder resthout en het combineren van minder belastende houtsoorten worden regenwouden gespaard.

Uitgelicht: hout met vingerlas van Bear Optima Wood

Sinds 1996 is Bear Optima Wood een specialist in vingerlassen. Het bedrijf werkt voor houthandelaren, houtimporteurs, timmerfabrieken en andere specialisten in houtbewerking om continue de sterkste balken te blijven leveren. In de hal van 4.000 vierkante meter maken 2 vingerlasstraten gevingerlast hout voor jouw klus. Hierbij hoeft een klant geen grote voorraden te houden, maar wordt ‘just in time’ geleverd. Oftewel: er wordt precies op tijd geleverd zodat voorraadkosten voor een groot deel wegvallen. Bovendien heeft Bear Optima Wood een overzicht van de actuele voorraad online. Zo weet je precies of je snel kunt beschikken over gevingerlast hout voor jouw bouwproject.

 

 

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]