Houten overkapping zetten: welk hout moet je gebruiken?

Eindelijk wordt het weer een beetje mooi weer en kunnen we weer naar buiten. Lekker met vrienden in de tuin zitten of barbecueën. Hoe fijn zou het zijn als je ook met minder mooi weer of ’s avonds laat lekker warm en droog buiten kunt zitten? Dat kan met een overkapping! Maar welk hout heb je nu nodig voor een overkapping? Lees snel verder en kom alles te weten over de verschillende soorten hout die er zijn om een overkapping mee te bouwen.

Houten overkapping

Hard hout of zacht hout

Allereerst is het belangrijk om te weten of je bij het bouwen van een overkapping hard of zacht hout moet gebruiken. Beide soorten hout hebben zowel voor- als nadelen. Zacht hout is bijvoorbeeld makkelijker te bewerken dan hard hout, maar gaat over het algemeen wel een stuk minder lang mee. Zacht hout is meer geschikt voor de binnenkant van de overkapping, en minder voor de buitenkant. Hoewel hard hout dus over het algemeen langer mee gaat dan zacht hout, is dit zeker niet altijd het geval. Dit hangt af van het type hout dat je gebruikt. Wel is het aan te raden hard hout te gebruiken voor de buitenkant van de overkapping.

Douglas hout

Een van de populairste overkappingen, is een Douglas overkapping, gemaakt van Douglas hout. Deze soort hout is erg sterk en duurzaam. Daarnaast heeft het een warme uitstraling. Niet alleen de palen van de overkapping kunnen van Douglas hout, worden gemaakt maar ook de wanden van de overkapping, mocht je die willen. Een overkapping die is gemaakt van Douglas hout kan wel 10 tot 15 jaar mee. Bovendien kun je bij elke bouwmarkt Douglas hout kopen

Onderhoud Douglas hout

Hoewel Douglas hout erg sterk is, moet het goed behandeld worden. Regen en wind kunnen er namelijk voor zorgen dat het hout op den duur gaat vergrijzen. Behandel het hout daarom voor gebruik met olie of beits. In sommige gevallen doet de leverancier van het hout dit al in zijn werkplaats en heb jij er zelf voorlopig geen werk aan. Het is raadzaam om het hout iedere twee jaar in te smeren met olie of beits.

Eikenhout

Eikenhout als materiaal voor je overkapping heeft als voordeel dat het een sfeervolle en nostalgische uitstraling heeft. Voor overkappingen wordt fijn bezaagd eiken gebruikt, dat zorgt voor een ruwe, robuuste look, aangezien het net van de zagerij komt. Bovendien neemt het verf goed op en is het goed te behandelen. Bij goed onderhoud kan het hout wel 20 tot 25 jaar mee. Eikenhout heeft echter ook een aantal nadelen. Het kan namelijk zwart uitslaan, scheuren en het trekt snel. Daarnaast is eikenhout redelijk aan de prijs. Het is duurder dan Douglas hout, bijvoorbeeld.

Onderhoud eikenhout

Als je het eikenhout zo lang mogelijk mooi wilt houden, moet je het goed behandelen. Net als Douglas hout, is eikenhout te behandelen met olie en beits, wat het hout tegen regen en wind beschermt. Daarnaast kun je een lazuur gebruiken om het hout te beschermen tegen schimmels en blauwzwam en om te voorkomen dat het eikenhout afbladdert. Gebruik bij het behandelen eerst een impregneermiddel en vervolgens een grondeermiddel. Bovendien moet je het hout behandelen met een voor- en aflak.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is ideaal als je niet te veel onderhoud aan je overkapping wilt verrichten. Het geïmpregneerde hout wordt namelijk kant-en-klaar geleverd. Je hoeft het niet eerst nog te verven of in te smeren met beits. Bovendien zijn overkappingen gemaakt van geïmpregneerd hout veel beter bestand tegen regen en wind, waardoor het een lange levensduur heeft. En misschien wel het grootste voordeel: geïmpregneerd hout is onderhoudsarm. Ook als je overkapping al jaren lang staat, hoef je deze niet nog eens te behandelen met producten als beits.

Western Red Cedar

Het uit Noord-Amerika afkomstige Western Red Cedar hout is erg duurzaam en gaat dus lang mee. Dit naaldhout heeft als bijkomstig voordeel dat het erg licht is, waardoor het eenvoudig is te monteren. Spijkeren, schroeven en lijmen gaat ook eenvoudig bij deze soort hout. Daarnaast heeft het een mooie uitstraling met een grote variatie aan kleuren, waaronder licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladebruin. Wel kan het hout na verloop van tijd vergrijzen door het zonlicht. Western Red Cedar hout is sterk, vormvast en het barst en trekt niet.   

Onderhoud Western Red Cedar

Onderhoud is bij Western Red Cedar hout een stuk minder belangrijk dan bij Douglas hout of eikenhout. Wel is het verstandig om het eens in de zoveel tijd in te smeren met beits of te verven. Dit doe je vooral om het hout zo lang mogelijk mooi te houden, maar het draagt ook bij aan het verlengen van de levensduur en je voorkomt eventuele dure herstelkosten. Bovendien is het verstandig de staat van het hout zo nu en dan te controleren en eventuele beschadigingen zo snel mogelijk te repareren.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]