Huis beveiligen: alles over inbraakbeveiliging met én zonder abonnement

In je eigen huis wil je je veilig voelen. Het is dan ook de nachtmerrie van iedereen dat je midden in de nacht wakker wordt van rare geluiden in je woonkamer en je opeens oog in oog staat met een inbreker. Om dit te voorkomen is het verstandig om je huis te beveiligen. Maar hoe kun je het beste je huis beveiligen tegen inbraak? Dit doe je door een beveiligingssysteem aan te schaffen. Dit beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je het een inbreker moeilijk maakt om ongestoord zijn misdaad te kunnen plegen. Er zijn veel soorten beveiligingssystemen voor je huis, dus wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van het systeem.

Huis beveiligen: alles over inbraakbeveiliging met én zonder abonnement

Bij de aanschaf van een beveiligingssysteem voor je huis moet je denken aan verschillende zaken. Zo moet je weten wat voor systemen er op de markt zijn en op welke manier je deze kan aansluiten. Daarnaast is het ook handig om te weten wat dergelijke systemen kosten. Hier worden alle belangrijke zaken om je huis te beveiligen met een alarmsysteem voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Soorten alarmsystemen

Elk huis heeft een andere beveiliging nodig: zo heeft een vrijstaand woonhuis normaliter meer beveiliging nodig dan een appartement in een afgesloten appartementencomplex. Omdat wensen verschillen zijn er veel verschillende mogelijkheden om jouw huis optimaal te beveiligen.

Beveiligingscamera’s ophangen

Je huis beveiligen met camera’s is een zeer effectieve manier om inbraak te voorkomen. Onuitgenodigde gasten worden hiermee in veel gevallen herkenbaar op beeld gebracht, zodat als iemand iets gedaan heeft, of iets probeerde, hij of zij makkelijker is op te sporen. De camera’s schrikken op deze manier mogelijke inbrekers af om iets te ondernemen.

Bij het gebruiken van beveiligingscamera’s zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zo mag je beveiligingscamera’s niet overal plaatsen. De beveiligingscamera mag alleen gebruikt worden op je eigen terrein. Het filmen van de openbare weg is niet toegestaan. De camera’s zorgen niet voor een fysieke bescherming om inbrekers buiten de deur te houden, maar schrikken ze mogelijk wel af. Het is belangrijk dat de beelden van een beveiligingscamera goed worden opgeslagen. Dit kan lokaal, maar bij veel nieuwere systemen ook online. Met name de laatste optie biedt veel gemak. Hierdoor kunnen de beelden overal teruggekeken worden.

Huis beveiligen met (nieuw) sloten

Wanneer je de deur uitgaat doe je meestal de voordeur op slot, maar doe je dit ook als je maar even de deur uit bent? En is de achterdeur wel dicht? En hoe zit het met de ramen? Wat niet goed op slot zit, kan eenvoudig geforceerd worden. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren. Je huis goed op slot doen wordt daarom altijd ten strengste aangeraden om diefstal te voorkomen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de deuren op het nachtslot te draaien. Eenmalige sloten kunnen namelijk door inbrekers makkelijk opengemaakt worden. Ramen of andere openingen moeten ook altijd goed op slot zijn, aan het kleinste kiertje heeft een inbreker al voldoende om je huis in te glippen.

Meer dan één slot gebruiken is een goed idee. Wanneer je je fiets op slot zet, gebruik je meestal ook én het achterslot én een hangslot, dus waarom zal je je huis niet op dezelfde manier beschermen? Je kunt er in dit geval voor kiezen om een extra bijzetslot of een slot met meerpuntssluiting te gebruiken. Op deze manier moet je inbreker extra veel moeite doen om in je huis te kunnen komen, wat meer tijd geeft om betrapt en tegengehouden te worden.

Rolluiken: voor comfort en veiligheid

Bij rolluiken zal je misschien alleen denken aan bijvoorbeeld winkels, banken of de voetbalclub, maar ze zijn ook voor je eigen huis geschikt. Je huis beveiligen met rolluiken geeft toch dat extra stukje veiligheid. Het is heel lastig om onopvallend door een rolluik te kunnen breken, onder andere doordat het van een stevig materiaal is gemaakt waar je moeilijk doorheen komt, zelfs met bruut geweld, en het proberen geeft een enorm lawaai wat door de hele straat te horen is en de buurt alert maakt. Hierdoor kan een inbreker makkelijk ontmaskerd en opgepakt worden, dus wanneer deze een huis tegenkomt met een rolluik zal die waarschijnlijk eerder een ander huis opzoeken.

Je kunt de rolluiken eenvoudig voor je raamkozijnen plaatsen en deze naar eigen keuze inschakelen. Overdag kun je nog lekker uit het raam naar het mooie uitzicht kijken en ’s avonds of wanneer je lang weg bent kunnen de rolluiken weer naar beneden gedaan worden. Let bij de aanschaf wel op het technische plaatje achter de rolluiken. Je kunt zelf je rolluiken eenvoudig naar boven en beneden laten doen, maar dit mag niet betekenen dat iemand van buitenaf dat ook kan. Kies er daarom altijd voor om rolluiken te nemen die van stevig en dik materiaal zijn en dat de scharnieren waarmee de lamellen van het rolluik aan elkaar vastzitten goed sterk zijn in zowel het materiaal als hoe ze zijn vastgezet.

Draadloos beveiligen van je huis

Je huis draadloos beveiligen is bijna niet meer weg te denken uit deze tijd. In één keer is je hele huis beveiligd op een correcte en betrouwbare manier. Je kunt de beveiliging regelen vanaf een kastje aan de muur op een plek waar dat voor jou uitkomt. Hier doe je meteen alles, van het instellen van een alarmsysteem wanneer de deuren open worden gemaakt tot het activeren van het nachtslot. Steeds naar een plek in het huis toelopen om dan één voor één de beveiligingssystemen te activeren is totaal geen doen en nog onbetrouwbaar ook, omdat in de tijd dat je bezig bent met alles aflopen een ander slot al geforceerd kan zijn. Gebruik daarom een draadloos systeem op een plek waar jij er goed bij kan, maar die van buitenaf moeilijk te vinden en te hacken is.

Huis beveiligen via een app op je telefoon

Je huis beveiligen doe je met de nieuwste technologieën en op een manier die het beste bij je past. Zo zijn er verschillende apps beschikbaar die je telefoon integreren met een alarmsysteem en/of camerasysteem. Dankzij meldingen over gebeurtenissen in en om je huis kun je via je telefoon direct reageren. Is er meer nodig, of is er sprake van vals alarm?

De meeste apps voor het beveiligen van je huis zijn ook beschikbaar via internet. Op die manier heb je ook via een computer, tablet of laptop toegang tot de beelden van je camera’s. Duik eens in de mogelijkheden: er zijn eenvoudige apps, maar ook meer geavanceerde apps. Van een enkele beveiligingscamera tot een volledig systeem met camera’s, alarmsysteem en rookmelders. 

Wat kost het beveiligen van je huis?

Je huis goed kunnen beveiligen kan soms iets kosten. De prijs die je betaalt voor je beveiligingssysteem kan van verschillende factoren afhangen. Dit is afhankelijk van het merk, welke soorten beveiliging er inbegrepen zijn en van welk materiaal de artikelen zijn. Een andere afhankelijkheid is of je al dan niet kiest voor een abonnement. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag. Je leest er hieronder meer over.

Kies ervoor om jouw huis te beveiligen met abonnement

Bij sommige beveiligingssystemen voor in je huis kan je werken met abonnementsdiensten. Deze diensten hebben bijvoorbeeld betrekking op het gebruik van je camera’s. Bij sommige camerasystemen worden de beelden niet op losse SD-kaarten opgeslagen, maar worden alle beelden online opgeslagen. Deze cloud is beveiligd zodat enkel jij toegang hebt tot de beelden. Hoeveel je moet betalen voor deze abonnementen hangt af van de mate van gebruik. Hoe verder je terug wilt kunnen kijken, hoe duurder je abonnement.

Daarnaast mag je ervan uitgaan dat wanneer je een abonnement neemt bij je systeem, dat deze dan ook up-to-date gehouden wordt. Je betaalt echter voor een service, en daarom moet je ervan uit kunnen gaan dat wanneer je een abonnement bij een leverancier hebt, je niet alleen betaalt voor opslag. Wanneer er belangrijke updates beschikbaar zijn, moet de aanbieder je hierover een melding geven, zodat je de update direct kunt uitvoeren. Bekijk goed voor welke diensten je wil betalen en welke extra’s je nodig hebt. Ook hier kun je advies bij hen over inwinnen.

Je huis beveiligen zonder abonnement

Niet voor alle beveiligingssystemen voor je huis hoef je een abonnement te nemen. Er zijn tal van systemen waar je ook zonder abonnementskosten gebruik van kunt maken. Je kunt dan nog steeds gebruik maken van je systeem, draadloos en met een app, maar dan zonder maandelijkse kosten. Een van de nadelen is dat je alarmsysteem dan niet automatisch wordt geüpdatet. Voor een eventuele update heb je altijd de hulp nodig van een gespecialiseerd bedrijf.

Bij de aanschaf van een alarmsysteem voor de beveiliging van je huis is het belangrijk dat je huis optimaal is beveiligd. Er zijn genoeg aanbieders van beveiligingssystemen, dus durf verder te kijken. Bekijk video’s en lees informatie over de verschillende systemen, zodat je een goed beeld hebt van wat je van het systeem kunt verwachten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]