Huis isoleren: hoe creëer je de grootste impact?

Als huiseigenaar moet je serieus nadenken over isolatie van je huis. Verduurzaming staat bij de overheid hoog op de agenda. Huizen, maar ook bedrijfspanden moeten aan strengere milieuvoorwaarden gaan voldoen. Dat hoeft nog niet vandaag, maar de tijd gaat snel voorbij. Vóór 2030 moeten bepaalde klimaatdoelen zijn gehaald. Vanaf 2050 mag er in principe geen aardgas meer worden gebruikt. Wil je gebruik kunnen maken van alternatieven dan moet de woning voldoende zijn geïsoleerd om het toch aangenaam warm te hebben in de winter.

Huis isoleren

Welke maatregelen kun je treffen?

Je kunt verschillende maatregelen treffen om je woning te isoleren. Je kunt de  vloer isoleren zodat de warmte in huis niet meer via de vloer en de ondergelegen kruipruimte kan wegvloeien. Als je toch van plan bent om een nieuwe vloer te gaan leggen is dat een prima moment om voor vloerisolatie te kiezen. Je bestrijdt daarmee meteen eventuele vochtproblemen in de woning. Het is ook een prima moment om te kiezen voor vloerverwarming. De vloer moet daarvoor voorzien worden van een cement laag. Hierin worden sleuven gefreesd waar de slangen voor de vloerverwarming in worden gelegd. Vloerverwarming kan bijvoorbeeld goed worden gecombineerd met een systeem waarbij de woning wordt verwarmd met water dat gebruik maakt van restwarmte van de industrie. Dit is een systeem dat in Nederland op grote schaal wordt getest. 

De voordelen van spouwmuurisolatie

Via de muren lekt er veel warmte naar buiten. En dat is niet het enige, er komt door de muren ook vocht naar binnen en dat wil je natuurlijk liever buiten houden. Muurisolatie is iets dat vrij eenvoudig kan worden gerealiseerd. Behalve dat je een dagje in de herrie zit en dat je daarna de buitenboel moet doen geeft het niet heel erg veel overlast. Spouwmuren isoleren heeft een direct effect op het energieverbruik. Doordat er via de muren veel minder makkelijk warmte kan ontsnappen zal je merken dat je minder kosten hoeft te maken om je huis warm te stoken. Daardoor verdien je deze investering in een aantal jaren terug.

Het dak van je huis isoleren

Via het dak verliest een huis de meeste warme. Dat is logisch, want warme lucht stijgt. Als je je woning optimaal wilt isoleren mag het dak daarom niet ontbreken. Als het dak moet worden vervangen is dat een uitgelezen moment om aan dakisolatie te denken. Bij het vervangen van het dak kan het isolatiemateriaal meteen worden aangebracht. Net zoals voor vloer- en muurisolatie geldt ook voor isolatie van het dak dat het een directe besparing op je stookkosten oplevert. 

Besparen op kosten voor isolatie

Als je een koopwoning hebt kun je je soms aansluiten bij een collectieve aanbesteding voor isolatie. Dat kan flink schelen in de kosten. Als een bedrijf bijvoorbeeld een heel blok huizen kan isoleren dan zullen ze vaak bereid zijn om hiervoor een speciale prijs te berekenen. Het loont dan ook vaak de moeite om met buren te overleggen of zij ook interesse hebben om hun woning te laten isoleren. Vervolgens kun je dan bij meerdere bedrijven een offerte opvragen en zien wie met de beste oplossing komt voor de beste prijs. Omdat veel woningen geïsoleerd moeten worden kan het soms lastig zijn om ene bedrijf te vinden dat het werk kan uitvoeren. Maar als je geen haast hebt dan kun je natuurlijk rustig een afspraak maken voor over een half jaar. 

Wat je verder kunt doen om energiekosten te besparen

Een andere optie die je kunt overwegen is het laten plaatsen van zonnepanelen. Daarmee kun je grotendeels je eigen stroom opwekken. Dat scheelt natuurlijk enorm in de rekening die je van het energiebedrijf krijgt. Over het algemeen kun je de investering van zonnepanelen binnen pakweg 7 jaar terugverdienen. Er komen ook steeds meer initiatieven voor het leasen van zonnepanelen als het voor jou lastig is om een groot bedrag ineens te investeren. Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt ook een omvormer geplaatst, die zorgt ervoor dat de door de panelen opgevangen stroom kan worden omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Met een standaard aantal panelen op het dak kun je vaak volledig in de energiebehoefte van een gemiddeld gezin voorzien. 

Subsidie voor verduurzaming

Wil je je woning verduurzamen met isolatie van de vloer, het dak of de muren? Zoek dan zeker uit of het mogelijk is om hiervoor subsidie te krijgen. Vanuit de Rijksoverheid worden hiervoor fondsen beschikbaar gesteld. Vaak moet je dan wel meerdere verduurzamingsmaatregelen nemen, maar de subsidie kan een leuke tegemoetkoming in de kosten opleveren. Meer informatie hierover is te vinden bij de Rijksoverheid online, maar ook je gemeente kan je er alles over vertellen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]