Huis schilderen: stappenplan & tips

Als je plannen hebt om je huis te schilderen dan is het goed om daar vooraf goed over na te denken. Allereerst moet je bedenken of je het zelf gaat doen of een offerte schilderwerk gaat aanvragen. Als je voor dat laatste kiest dan is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen zodat je kunt vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs maar ook naar de gebruikte materialen. Ook kan het belangrijk zijn op welke termijn het schildersbedrijf tijd heeft om je huis te schilderen. De meeste schilderbedrijven komen langs om een nauwkeurige offerte te kunnen maken, waarbij alle te schilderen oppervlakken worden gemeten.

Huis schilderen

Hoe vaak moet je je huis (laten) schilderen?

De frequentie om je huis te laten schilderen hangt vooral af van de kwaliteit van de gebruikte verf. Laat je je huis schilderen met een goede kwaliteit verf dan geven fabrikant en schilder vaak een garantie voor hoeveel jaar deze schilderbeurt voldoende is. Dat kan wel oplopen van 5 tot 7 jaar. Kies je voor een extern schildersbedrijf dan zal de schilder ervoor zorgen dat de verflaag minimaal het voorgeschreven aantal millimeters dik is. Er wordt doorgaans grondig geschilderd, dat wil zeggen dat de oude verflaag wordt geschuurd, de kozijnen en deuren in de grondverf worden gezet en vervolgens worden afgelakt. Op die manier wordt een degelijke beschermlaag voor het hout aangebracht waarna de buitenboel er weer een flink aantal jaren tegen kan. 

Zelf schilderen, is dat een optie?

Als je zelf je huis wilt schilderen is het belangrijk om hier ene goed plan van aanpak voor te maken. Bedenk allereerst wanneer je gaat schilderen. Het weer speelt daar een belangrijke rol bij. Veel verf kan wel gebruikt worden bij lage temperaturen, maar vocht is natuurlijk uit den boze. Schilderen kun je dan ook het beste doen in het voorjaar of in de zomer. Voor binnen schilderwerk maakt het niet veel uit, al is het wel prettig om te kunnen luchten en dan is ook hier het voorjaar of de zomer de beste periode. 

Een goede voorbereiding

Als je besluit om zelf je huis te gaan schilderen dan is het belangrijk dat er eerst goed wordt geschuurd. Als je dat niet doet dan kan het zijn dat de nieuwe verf niet goed pakt en snel weer afbladdert. Dat is natuurlijk zonde van je werk. Als er sprake is van houtrot moet dit eerst worden gerepareerd voordat er geschilderd kan worden. 

Grondverf

De kozijnen en eventueel deuren in de grondverf zetten is essentieel. Als je dat niet doet dan kun je net zo goed niet schilderen. Grondverf kun je laten mengen in dezelfde kleur als waar je mee aflakt, maar je kunt natuurlijk ook witte grondverf gebruiken. Afhankelijk van de staat waarin de kozijnen verkeren kan het nodig zijn om een extra laag grondverf aan te brengen voordat je kunt aflakken. Houd in ieder geval rekening met de voorgeschreven droogtijd voordat je de lak aanbrengt.

Aflakken

De finishing touch is het aflakken van het verfwerk. Dit doe je nadat de grondverf in een voldoende dikke laag is aangebracht. Lak is verkrijgbaar in mat en glanzend. Waar je voor kiest is een kwestie van smaak. De lak kan worden aangebracht in een kleur naar keuze, maar houd er rekening mee dat je daarbij soms gebonden bent aan voorschriften. Zeker als je in een appartement woont is het doorgaans niet toegestaan om een afwijkende kleur te kiezen dan de standaard kleurstelling. Overigens wordt de buitenkant van appartementen vaak collectief geschilderd in opdracht van de Vereniging van Eigenaren. Als je van plan bent om je huis in een bijzondere kleur te schilderen is het aan te raden om bij de gemeente te informeren of dit mag. Doe je dat niet dan loop je het risico op een rechtszaak. Dit overkwam een vrouw uit Den Helder die haar woning appeltjesgroen liet schilderen. Na meerdere rechtszaken moest de woning worden overgeschilderd in een iets minder nadrukkelijke kleur groen. 

Is schilderen gevaarlijk voor de gezondheid?

Vroeger zaten er stoffen in verf die schadelijk waren voor de gezondheid. Vandaag de dag wordt vrijwel alle verf gemaakt op waterbasis en kun je er gewoon veilig mee werken. Het is dus niet nodig om je mond en ogen te beschermen tijdens het schilderen. Natuurlijk is het wel aan te raden om kleding te dragen die geschikt is om te klussen. Opgedroogde verf krijg je vaak niet meer uit je kleding. Dus bewaar die oude spijkerbroek en die oude sweater nog even als je binnenkort je huis gaat schilderen. Ze kunnen prima van pas komen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]