Ideeën, inspiratie en tips voor een rustige woonkamer

Het kan zijn dat je een nieuw huis hebt en je je woonkamer in moet gaan richten. Het kan ook zijn dat je vindt dat je woonkamer wel een keer toe is aan wat nieuws. Hoe dan ook, om jezelf de ultieme relaxplek te gunnen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een rustige woonkamer te creëren. Er is heel veel mogelijk als het op woonkamers aankomt. Dit heeft er ook mee te maken omdat er zoveel verschillende stijlen zijn en omdat ieders smaak weer anders is. Jouw smaak kan wel heel anders zijn dat dat van je buren. Dat is wel waarom er zo ontzettend veel te combineren is in huis.

Ideeën, inspiratie en tips voor een rustige woonkamer

Doe inspiratie op online of in de showroom

Wanneer je nog niet echt duidelijk hebt welke woonstijl helemaal bij je past zou je online of in verschillende showrooms veel inspiratie en ideeën op kunnen doen. Wil je graag rust in je leven, dan is een rustige woonkamer aan te raden. Zo maak je voor jezelf een plek waar je echt even bij kunt komen van de dag en je batterij even goed op kunt laden. Maar ja, hoe maak je van een woonkamer nu een rustige woonkamer, zul je misschien denken. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt realiseren en het heeft allemaal te maken met de kleurcombinaties, meubels en accessoires die je kiest voor in je huis.

Bij de basis beginnen

Wanneer je een kleinere woonkamer hebt, is het nog steeds mogelijk om hier een heerlijke relax plek van te realiseren. Wil je rust krijgen in je woonkamer, dan is het sowieso belangrijk dat je de ruimte niet overvol zet met meubels of accessoires. Een rustige woonkamer begint gewoon bij het begin, bij de basis. Dit houdt in dat je voor de meuren een gewone basiskleur moet gebruiken. Tevens moet je dit ook in de andere stukken in de woonkamer laten terugkomen. Kies ook voor je bank, vloer, kast en salontafel een basis kleur verf. Dit houdt niet in dat alles dezelfde kleur moet zijn, maar wel een combinatie die harmonieus aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat er echt rust in je woonkamer komt.

Kleuren combineren

Naast de kleuren is het ook van belang om met een kritisch ook naar je accessoires te kijken. Je kunt hiervoor wel een beetje kleur gebruiken. Het mooiste is als je kleurcombinaties gebruik die perfect bij elkaar passen. Denk hierbij aan wit en blauw bijvoorbeeld of grijs en lichtroze. Alle spullen die je in huis hebt, hebben een kleur. Ook met boeken is dit het geval. Door de boeken te sorteren op kleur in plaats van op alfabetische volgorde creëer je heel eenvoudig rust in je woonkamer. Hierbij is het belangrijk om allerlei overbodige decoraties en accessoires op te ruimen. Dit maakt het te druk en haalt de rust uit je woonkamer.

Ruim de woonkamer op    

Door de rommel uit je woonkamer te halen, ziet je woonkamer er gelijk al een heel stuk rustiger uit. Rommel is chaos, chaos is stress en stress is natuurlijk alles behalve rust. Door genoeg opbergruimte te creëren waar je je spullen in op kunt bergen, kun je makkelijker opruimen. Zo realiseer je echt veel rust in de kamer. Voor een sfeervolle rustige woonkamer is licht ook erg belangrijk. Het is hierbij een goed idee om voor sfeerverlichting te kiezen in plaats van LED spotjes in het plafond. Zo maak je het gelijk een stuk warmer in huis en warmte geeft ook een gevoel van heel veel rust.   

Een heerlijke bank

Wat natuurlijk ook wel echt noodzakelijk is, is een heerlijke bank. Een goede bank waar je na een lange dag goed op of liever nog in kunt neerploffen is perfect om rust te realiseren in je kamer. Zorg dat de kleur van de bank niet te hard is en maak zo de woonkamer een plek zonder chaos. Zorg dat het een mega comfortabele bank is, waar je het liefst nooit meer uitkomt. Een heerlijke bank kan je echt rust in het hoofd brengen waar sommige ademhalingstechnieken niet eens tegen op kunnen. 

Planten en bloemen 

Een andere manier om rust in je woonkamer te brengen, is door de natuur van buiten naar binnen te halen. Door veel groen in je woonkamer te plaatsen realiseer je enorm veel rust. Helemaal als de kleurencombinaties met het groen helemaal perfect kloppen. Planten en bloemen zorgen op de een of andere manier voor een heel relaxte sfeer. Dit zit niet alleen in de kleur of vorm van planten. Ook de geur van bloemen en planten zorgt voor een ontspannen gevoel. Door een mooie grote kamerplant te kiezen in een pot met een basiskleur, realiseer je rust en sfeer in je woonkamer.

Warmte

Mocht je een houtkachel, gaskachel of elektrische kachel in huis hebben, zou je deze aan moeten doen op het moment dat je wel wat rust kunt gebruiken. Zo’n kachel brengt heel veel warmte in huis en kan je echt laten ontspannen. Zo ontspannen dat je zelfs lekker weg kunt doezelen. Zorg er dan ook voor dat je kaarsen met een geur die je lekker vindt in huis haalt. Door naast de kachel deze ook aan te steken, creëer je niet alleen licht en warmte maak de juiste geuren laten je ook echt ontspannen. Zo kom je helemaal tot rust in je eigen woonkamer.

Rust is persoonlijk 

Het is dus echt goed mogelijk om de rust in je woonkamer te brengen. Er zijn vele manieren waarop je dit kunt realiseren. Wat precies voor jou werkt, is heel persoonlijk. Je zult dus voor jezelf moeten uitvogelen wat jou de rust geeft die je nodig bent na een drukke dag. De een wil graag opruimen of een kast opnieuw inruimen, een ander kiest voor een wandeling en weer een ander ploft neer op de bank en pakt zo zijn of haar rust. Hoe dan ook rust is enorm belangrijk in onze drukke levens. Het is mooi als je inrichting hierbij aan bij kan dragen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]