Voor iedere woonstijl de geschikte raamdecoratie

De keuze voor geschikte raamdecoratie speelt een belangrijke rol bij het inrichten van een woonruimte. Je hoeft je er maar even in te verdiepen om te ontdekken dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Voor iedere woonstijl kun je de geschikte raamdecoratie vinden. In dit artikel geven we je een beeld welke keuzemogelijkheden je hierin hebt.

Geschikte raamdecoratie

Eisen waar raamdecoratie aan moet voldoen

Raamdecoratie heeft zowel een decoratieve- als functionele waarde. We beginnen even met dit laatste. Je raambekleding vormt immers een belangrijke barrière tussen het raam en de woonruimte. Dit is precies de reden waarom raamdecoratie aan een aantal eisen moet voldoen. De belangrijkste eis heeft uiteraard betrekking op klimaatbeheersing. Raamdecoratie kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan het in stand houden van het binnenklimaat. Dit betekent in de praktijk dat de (koude) invloeden van buiten veel minder invloed hebben op de binnentemperatuur. De investering in raambekleding verdien je dus terug met een besparing op je energierekening!

Een andere goede reden om passende raamdecoratie op te hangen, is het beïnvloeden van de lichtinval. Al je een slaapkamer gaat inrichten, kan dit van groot belang zijn bij je keuze voor geschikte raamdecoratie. In dat geval moet je raamdecoratie immers een hoger verduisterend vermogen hebben dan bij een woonkamer het geval is. Daarom wordt er voor de slaapkamer vaak gekozen voor mooie verduisterende gordijnen. Dit zijn andere gordijnen dan die je bijvoorbeeld in de woonkamer gebruikt. In deze ruimte passen dunne gordijnen (vitrages) of inbetweens (de iets dikkere optie) meer bij de stijl en uitstraling van de ruimte. Hiermee refereren we aan een andere niet onbelangrijke eis waar raamdecoratie aan moet voldoen. Deze voorzieningen moeten uiteraard wel aansluiten op je woonstijl. Raambekleding werkt immers versterkend bij de uitstraling van een specifieke sfeer. Dit is een aspect dat je zeker niet over het hoofd moet zien! 

Raamdecoratie passend bij je woonstijl uitkiezen

Het zal je geen enkele moeite kosten om raambekleding te vinden die passend is bij je woonstijl. Je hebt immers zeer veel keuzemogelijkheden in raamdecoratie. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: Houten jaloezieën hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling en passen daardoor perfect bij een landelijke woonstijl. Je kunt ook de keuze maken voor jaloezieën van aluminium. Dit materiaal past prima bij een moderne- of industriële setting. De echt authentieke overgordijnen versterken weer een klassieke uitstraling. Daarnaast kun je de keuze maken voor rolgordijnen, lamellen (verticale jaloezieën) en plissés. Ook in deze vormen van raamdecoratie heb je zeer veel keuzemogelijkheden. Hierdoor passen deze opties bij vrijwel iedere (wat modernere) woonstijl. Als je kiest voor vouwgordijnen kun je ook weer alle kanten op. Je kunt hierbij immers de keuze maken tussen transparante, inbetween, semi-transparante of dicht gevoerde (dus verduisterend) vouwgordijnen. Bij het maken van deze keuze speelt niet alleen de verduisterende waarde en je privacy een rol maar zeker ook de uitstraling van de raamdecoratie. Zoals je nu weet is dit een factor waarmee je zeker rekening kunt houden! 

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]