Industriële keuken: 15 kenmerken van deze stijl

Een industriële keuken, dat past natuurlijk volledig in de interieurtrends van nu. Een goed, karakteristiek en bovenal uitgesproken design maken de industriële keuken uniek. Je kunt een industriële keuken beschrijven aan de hand van verschillende kenmerken en voorbeelden. Welke kanten kun jij op met jouw keuken, maar ook: hoe ziet de rest van jouw keuken er dan uit? Kortom, welke tegels zitten er aan de muur en welke stoere eettafel wordt de echte eye-catcher in jouw keuken. Hieronder 15 mogelijke stijlen en uitwerkingen voor een industriële keuken, welke is het voorbeeld voor jouw nieuwe keuken?

Industriele keuken: 15 kenmerken van deze stijl

Kenmerken van een industriële keuken

 • Veel licht: veel licht in een industriële keuken maakt het geheel lichter. Ondanks de wellicht stoerdere elementen blijft het geheel rustig en strak.
 • Muur van robuuste bakstenen: in een industriële keuken kom je vaak onafgewerkte, robuuste bakstenen tegen. Je kiest dan voor een volledig bakstenen muur met een industriële uitstraling. Combineert goed met ouderwetse, gekleurde tegels of juist met hoogglans RVS stalen keukendelen in de keuken.
 • Beton en hout: de combinatie van beton en hout kom je regelmatig tegen in industriële keukens. Vaak wordt gekozen voor strak beton, minder vaak voor ruw afgewerkt beton. Door de combinatie van het relatief kille beton en het hout wordt het toch een warm en natuurlijk geheel van hout en beton.
 • Donker en licht: een keuken in de industriële stijl wordt misschien snel donker door de gebruikte kleuren en materialen. Durf ook in een industriële keuken gerust wit of andere lichte kleuren te gebruiken. Dat maakt de volledige ruimte meer in balans.
 • Met retro: je ziet vaak ook verschillende stijlen gecombineerd worden. Zo is een retro koelkast, bijvoorbeeld een SMEG, een echte eye-catcher in een stoere keuken. Zeker wanneer je kiest voor een van de opvallende kleuren die dit merk aanbiedt.
 • Behoud de balken: heeft het plafond opvallende, authentieke houten balken. Houd ze gerust in het zicht, net als eventuele zichtbare leidingen. Een veel voorkomende manier om er een geheel van de maken is het plafond te spuiten in één kleur.
 • Metrotegels: de bekende metro-tegeltjes komen veel terug in deze stijl. Je zult namelijk al opmerken dat industrieel en de metro stijl erg dicht bij elkaar liggen, en daarom eigenlijk ontzettend goed combineren.
 • Glad beton: je kunt er ook voor kiezen om glad beton door te voeren in de volledige keuken. Je kiest dan voor een hele keuken van glad beton, zelfs de keukenkastjes.
 • Modern industrieel: een combinatie tussen strakke lijnen met natuurlijke materialen komt steeds vaker door. Je zorgt op deze manier toch voor een industriële uitstraling, maar de volledige keuken wordt toch strakker en daarmee moderner qua uiterlijk.
 • Oude kastjes: je ziet dat industrieel ook ontzettend goed combineert met vintage. Je kunt in een industriële keuken dus ook gerust oude vintage kastjes toevoegen.
 • Doortrekken: voor het beste effect wordt de stijl van de keuken ook doorgetrokken in de rest van het interieur. Denk dan aan robuuste stoelen, een industriële eettafel of bijvoorbeeld een opvallende eetkamerbank van leer.
 • Houten bar: een keukenbar is ideaal om met vrienden aan te zitten. In een industriële keuken is deze vaak gemaakt van robuust steigerhout of ander hout.
 • Kleine keuken: ondanks dat je bij industrieel misschien een grote keuken voor je ziet, is industrieel ook in een kleine keuken zeker een optie. Wellicht iets voller en drukker, maar daardoor niet minder stoer. Een tip is wel om een kleine keuken lichter te houden qua kleuren, waardoor de industriële keuken automatisch groter oogt.
 • Gietvloer: in een industriële keuken mag een gietvloer natuurlijk niet ontbreken. Je kunt deze strakke gietvloer ook doortrekken in de muren voor een minimalistische effect. Helemaal uniek: het ook nog doortrekken in het aanrechtblad.
 • Perfect: hoewel je industrieel misschien al snel associeert met robuust en niet perfect is het tegendeel waar. Ook een industriële keuken mag tot in de puntjes kloppen, waarbij alles matcht volgens bovenstaande kenmerken.

Conclusie: kies de kenmerken die passen

Je merkt het: je kunt nog veel keuzes maken wanneer het om industrieel gaat. Blijf combineren en kies de kenmerken uit bovenstaande lijst die jou het meest aanspreken. Je kunt kiezen voor minimalistisch industrieel, maar ook voor robuust en stoer. Die keuzes maak jij zelf, waarna je echt kunt beginnen met genieten in jouw industriële keuken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]