Isoleren tegen de kou

Isoleren is een belangrijk onderwerp in deze tijd. De kosten voor gas en elektra rijzen de pan uit. Misschien dan toch je huis isoleren? Voornamelijk in de winter is het belangrijk dat het lekker warm binnen blijft en dat de kou buiten blijft. Dat zorgt ervoor dat je onnodig stookt en dat zie je weer terug in je portemonnee.

Warmte

Hoe werkt isoleren?

Isoleren begint bij de ruimte waar je wilt gaan isoleren. Niet elk materiaal is geschikt voor elke ruimte of toepassing. Bij het isoleren van een vloer heb je andere isolatiemateriaal nodig, dan bij een muur. Daarnaast is het van belang wat de reden is voor de isolatie. Is het voor het binnenhouden van de warmte in de ruimte? Of om het omgevingsgeluid buiten te houden? Wil je dat het isolatiemateriaal zorgt voor een goede afwerking? Dan is isoleren met bijvoorbeeld een houten plaat, zoals een underlayment plaat, iets voor jou. Pir platen en underlayment zijn de ideale partners.

Welke materialen isoleren goed?

En dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Een van de bekendste isolatie vormen zijn: PIR isolatie, glaswol isolatie en steenwol isolatie. PIR isolatie is erg populair en is makkelijk te plaatsen, te bewerken en geschikt voor veel toepassingen. Glaswol isolatie is ideaal voor muren en vloeren. Het zorgt er niet alleen voor dat het warm binnen blijft, maar ook dat het geluid van de omgeving afneemt. Steenwol isolatie is de goedkoopste van de drie. Het materiaal is brandveilig en recyclebaar. Je kunt het gebruiken in verschillende ruimtes en voor verschillende toepassingen. Let wel goed op, het kan irritatie veroorzaken op de huid, dus draag altijd handschoenen.

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn?

De dikte bepalen is niet altijd makkelijk. Het hangt af van de volgende factoren: welke materialen ga je gebruiken en voor welke ruimte of toepassing? Voor muren, vloeren en daken geldt een dikte van minimaal 15 centimeter aan isolatiemateriaal. Daarnaast moet je ook kijken naar de RD-waarde van je isolatiemateriaal. Hoe hoger de RD-waarde is, hoe beter de isolatiewaarde is van het materiaal. Daarnaast heb je nog een waarde die van belang kan zijn. De RC-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie. De RC-waarde geeft dus de warmteweerstand van bijvoorbeeld het gehele dak aan. Isoleren begint dus bij het goed uitzoeken wel materiaal geschikt is. Het kan zeker voorkomen dat je verschillende materialen gaat gebruiken, omdat elke ruimte zijn eigen isolatie nodig heeft. 

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]