Jacuzzi plaatsing en installatie + voorbereiding

Het plaatsen en installeren van een jacuzzi is een opdracht die de juiste instructies en tijd behoeft. Je kunt ervoor kiezen de jacuzzi te laten plaatsen, of om dit zelf te doen. In beide gevallen is de voorbereiding van belang. Ook een gedeelte zelf doen en een gedeelte uitbesteden behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. In dit artikel bekijken we het stappenplan, de voorbereiding en daadwerkelijke plaatsing en installatie van de jacuzzi. Eerder schreven we al over een jacuzzi onderhouden, maar dat is later pas van belang. Kortom, een volledig artikel met alles dat je moet weten over een jacuzzi (laten) plaatsen.

Jacuzzi plaatsing en installatie + voorbereiding

Voorbereiding jacuzzi plaatsen

Voordat de jacuzzi geplaatst kan worden zijn er vier onderwerpen van belang. We behandelen ze in dit artikel stap voor stap. Het gaat om de volgende punten:

  • Binnen of buiten: waar moet de jacuzzi geplaatst worden?
  • Een vlakke, stevige ondergrond voor de jacuzzi
  • Elektriciteit: voldoende (kracht) stroom voor de jacuzzi
  • Waterpunt (en afvoer) in de buurt voor het vullen en verversen

Jacuzzi binnen of buiten plaatsen

In vrijwel alle gevallen wordt een jacuzzi buiten geplaatst. Binnen wordt vaker gekozen voor een bad met (lucht of water) jets in plaats van een jacuzzi. Door de aangename temperatuur van het water is een jacuzzi in de buitenlucht ook in de winter iets om van te genieten. Veel mensen ervaren baden in de jacuzzi in de winter zelfs als (nog) fijner dan in de warme zomer.

Houd bij de jacuzzi buiten plaatsen rekening met de volgende punten:

  • Plaats je de jacuzzi buiten, plaats de jacuzzi dan dichtbij het huis. Je wil immers niet tever lopen door de (koude) buitenlucht en bovendien geeft het huis beschutting.
  • Plaats de jacuzzi nooit onder bomen. Er komen meer bladeren in de jacuzzi, maar ook vogels in de bomen zorgen voor meer onderhoud aan de jacuzzi.
  • Het plaatsen van een windscherm of afdek kan helpen bij het verminderen van de onderhoudskosten. Er is minder blootstelling aan het weer, en tegelijkertijd is het baden aangenamer dan in de open buitenlucht.

Houd bij de jacuzzi binnen plaatsen rekening met de volgende punten: 

  • Een stevige, stabiele ondergrond is binnen belangrijk. Zorg ervoor dat de juiste fundering aanwezig is. Een gevulde jacuzzi heeft immers een gewicht tussen de 1.000 en 2.500 kg.
  • Ventilatie is belangrijk door de hoge luchtvochtigheid. Plaats de jacuzzi binnen dus altijd in een ruimte die je goed kunt ventileren, het liefst geautomatiseerd.

Jacuzzi plaatsen op de door jou gewenste plek

Je moet bij het kiezen van de plaats voor jouw nieuwe jacuzzi natuurlijk ook rekening houden met de afmetingen. Hoe kan de jacuzzi de door jou gewenste plek bereiken? Een jacuzzi is één geheel en moet dan ook zo vervoerd worden. Meet de breedte van de tuinpoort en bepaal zo of je hem op de gewenste plek kunt krijgen. Mocht dit niet lukken, dan is ook een plaatsing met een kraan mogelijk. Je betaalt hier natuurlijk altijd meer voor dan met een eenvoudige plaatsing zonder kraan.

De juiste ondergrond voor de jacuzzi

Zoals eerder benoemd heeft een jacuzzi, afhankelijk van de gekozen maat, gevuld een gewicht van 1.000 tot 2.500 kg. Dit betekent dat de ondergrond stabiel en vlak moet zijn om het gewicht te kunnen dragen. Tegels zijn hiervoor de ideale ondergrond, net als een betonnen plaat als ondergrond. Kies bij voorkeur niet voor een houten ondergrond, die meer vatbaar is voor vervorming dan beton, tegels of steen.

Elektriciteit aanleggen

Een jacuzzi moet natuurlijk ook verwarmd worden. De meeste jacuzzi’s worden verwarmd door elektriciteit, waarbij (kracht) stroom benodigd is. Krachtstroom wordt aangeraden om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Ten minste twee apart geaarde groepen voorzien van 16 of 20 amp zijn nodig, of één groep van 25 amp. Om de situatie ideaal te maken is een centrale schakelaar op twee meter van de jacuzzi ideaal. Op deze plek kan de stroom van de jacuzzi eenvoudig, en volledig worden uitgeschakeld mocht dit nodig zijn.

Jacuzzi vullen en afwateren

Na het plaatsen van de jacuzzi is het tijd om de jacuzzi af te vullen. Het is hiervoor belangrijk om een vast waterpunt te gebruiken, bij voorkeur dichtbij huis. Je voorkomt op die manier bevriezing van de waterleiding in de winter. Elke 60-90 dagen het water vervangen wordt aangeraden. Zorg dus ook voor een afvoer zodat het water ongehinderd en vlot weg kan lopen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]