Een jacuzzi filter of spafilter kopen: welke heb je nodig?

Een jacuzzi filter, ookwel spafilter genoemd, is een belangrijk product in het onderhoud van de jacuzzi. Het filter zorgt er immers voor dat de waterkwaliteit in de jacuzzi goed blijft door vuil uit het water op te vangen in het filter. Je snapt het: het is daarom ook belangrijk om het filter regelmatig te reinigen en te vervangen. Er zijn echter 100 verschillende modellen jacuzzi filters op de markt, waardoor het lastig kan zijn het juiste filter voor jouw jacuzzi uit te zoeken. In dit artikel bekijken we daarom stap voor stap de keuzes om uiteindelijk tot het filter te komen dat geschikt is voor jouw jacuzzi.

Ontspannen Spa Jacuzzi

Bepaal de maten en het type spafilter

Naast het vervangen van een waterfilter door een defect, is ook het periodiek vervangen van een jacuzzi filter als onderhoud erg belangrijk. Om het juiste model te vinden is het belangrijk om eerst te beginnen met meten. Door zowel de lengte als de diameter op te meten weet je welk formaat het nieuwe filter mag hebben. Ook een eventueel typenummer van het filter, vaak aan de buitenzijde weergegeven, helpt bij de zoektocht. Je kunt op dit typenummer bestellen, maar in een webshop ook zoeken op de maten. Heb je een selectie van jacuzzi filters gevonden die qua maten voldoet, er volgen nu meer selectiecriteria.

Controleer de onderzijde van het filter

Elk jacuzzi filter heeft een bepaalde, unieke aansluiting aan de onderzijde. Bekijk daarom vooraf goed welke aansluiting jouw filter heeft. Begin met de openingen: is er een opening, schroefdraad en een fitting. Voor de schroefdraad moet je bepalen of het grote of kleine schroefdraad is. Een fijne schroefdraad heeft vaak minimaal 5 slagen, oftewel de ruimte tussen de gleuven is minder. Voor een grote schroefdraad geldt ongeveer 3 slagen. Deze schroefdraad is het belangrijkste, anders kun je het filter immers niet monteren op jouw spa of jacuzzi. Overigens geldt dit niet enkel voor filters, maar ook voor andere onderdelen. Kijk daarom vooraf altijd goed of de kenmerken van het item overeenkomen.

Controleer de bovenzijde van het filter

In de zoektocht naar een geschikt spafilter zijn inmiddels verschillende modellen afgevallen. De laatste selectie bestaat uit het vinden van een jacuzzi filter dat matcht met de bovenkant van het oude filter. Hierbij is het belangrijk om te beoordelen of er een open of gesloten bovenkant aan het filter zit. Zie je aan de bovenkant een rond gat, dan gaat het om een open jacuzzi filter. Zie je een gesloten bovenkant, eventueel met handvat, dan gaat het om een gesloten jacuzzi filter. Meet vervolgens nog even het gat op om er zeker van te zijn dat het gekozen model matcht met jouw jacuzzi.

Jacuzzi filter kopen: tips voor voordelige aanschaf

Met bovenstaande stappen kun je online eenvoudig een nieuw jacuzzi filter of spa filter vinden. Het is slim om verschillende websites te beoordelen en zo te kijken of het filter voor jouw jacuzzi ergens in de aanbieding is. Echter: het is wel verstandig om verder te kijken dan alleen naar de prijs. Wanneer je immers advies nodig hebt over jacuzzi onderhoud, het vervangen of reinigen van de filters wil je ook bij deze aanbieder terecht kunnen. Gelukkig zijn de meeste verkopers van jacuzzi filters of spafilters vakspecialisten.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet een jacuzzi filter worden vervangen?

Je moet een jacuzzi filter zo eens per 2-3 maanden goed reinigen. De filters kunnen worden gereinigd door ze af te spoelen met de tuinslang, waardoor het oude vuil uit de filters verdwijnt. Naast het afspoelen moet een jacuzzi filter ook regelmatig vervangen worden, houd hiervoor eens per 6 maanden aan.

Zorgt vaker reinigen ervoor dat de filters langer meegaan?

Ja, de levensduur van jacuzzi filters wordt positief beïnvloed door reinigen. Dat betekent dat een filter dat regelmatig, met als stelregel eens per 2-3 maanden, langer mee gaat. Je hoeft daardoor minder vaak een nieuw jacuzzi filter te kopen. De belangrijkste reden van de langere levensduur is dat het vuil in de filters minder tijd heeft gehad om diep in het filter te trekken, waardoor afspoelen met de tuinslang volstaat om ze weer schoon te maken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]