Kachel stoken: zo stook je zo schoon mogelijk

De wintermaanden zijn weer aangebroken en dat betekent dat veel mensen in Nederland weer haardhout kopen en de kachel aansteken om hun huis warm en gezellig te houden. Het stoken van een kachel kan echter gepaard gaan met de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu en de luchtkwaliteit. Gelukkig zijn er manieren om zo schoon mogelijk te stoken en de impact op het milieu te verminderen. In dit blogartikel zullen we enkele tips delen om op een milieuvriendelijke manier je kachel te stoken.

Brandend haardhout

Kies voor de juiste brandstof

 • Niet alle brandstoffen zijn gelijk als het gaat om de impact op het milieu. Kies bij voorkeur voor duurzame en milieuvriendelijke brandstoffen, zoals gedroogd hout, houtpellets of een mix van hout en andere hernieuwbare brandstoffen.
 • Vermijd het gebruik van behandeld hout, zoals geverfd, gebeitst of gelakt hout, omdat dit schadelijke chemicaliën kan uitstoten bij verbranding.
 • Haal je brandhout bij voorkeur uit duurzaam beheerde bossen of koop hout met een FSC- of PEFC-keurmerk, wat garant staat voor verantwoord bosbeheer.

Zorg voor een efficiënte verbranding

 • Een efficiënte verbranding zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Zorg ervoor dat je kachel goed is afgesteld en dat de luchttoevoer voldoende is voor een volledige verbranding.
 • Gebruik droog hout met een vochtigheidspercentage van maximaal 20%. Nat hout zorgt voor onvolledige verbranding en verhoogt de uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Plaats het hout in je kachel op een zodanige manier dat er voldoende zuurstof bij kan komen en de verbranding optimaal is. Gebruik geen te grote houtblokken, maar eerder kleinere stukken hout.
 • Voorkom het verstoken van afval, papier, karton, plastic of ander niet-geschikt materiaal, omdat dit schadelijke stoffen kan uitstoten en kan leiden tot een onvolledige verbranding.

Onderhoud je kachel goed

 • Regelmatig onderhoud van je kachel is belangrijk voor een schone verbranding. Laat je kachel jaarlijks controleren en schoonmaken door een professionele schoorsteenveger.
 • Zorg ervoor dat je kachel is voorzien van een goed werkende vonkenvanger en een goed functionerend rookkanaal. Dit voorkomt dat vonken en roetdeeltjes in de omgeving terechtkomen en mogelijk brand veroorzaken of de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden.
 • Reinig de glazen deur van je kachel regelmatig, zodat je een goed zicht hebt op het vuur en de verbranding.

Beperk het gebruik van je kachel

 • Hoewel het stoken van een kachel een aangename manier kan zijn om je huis te verwarmen, is het belangrijk om het gebruik ervan te beperken. Vermijd onnodig stoken en gebruik je kachel alleen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld op koude dagen.
 • Gebruik je kachel niet als hoofdverwarmingssysteem, maar als aanvullende verwarming. Combineer het gebruik van je kachel met andere energiezuinige verwarmingsmethoden, zoals isolatie, thermostaatregeling en gebruik van warme kleding om je energieverbruik te verminderen.
 • Overweeg het investeren in een moderne, energiezuinige kachel met een hoog rendement en lage uitstoot. Nieuwere kachels zijn vaak beter uitgerust met technologieën zoals roetfilters en schonere verbrandingssystemen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Houd rekening met de omgeving

 • Plaats je kachel op de juiste plek in je huis, zodat de rookafvoer goed kan functioneren. Plaats de kachel bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte en vermijd het plaatsen van de kachel in de buurt van deuren, ramen of ventilatieopeningen om te voorkomen dat rook de woning binnenkomt.
 • Respecteer de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het stoken van kachels. In sommige gebieden zijn er beperkingen op het gebruik van kachels, zoals bepaalde stookdagen of het verbod op het verbranden van bepaalde soorten brandstoffen. Houd je aan deze regels om de impact op het milieu en de luchtkwaliteit te minimaliseren.
 • Informeer jezelf over de luchtkwaliteit in je omgeving en stook je kachel bewust op dagen met goede luchtkwaliteit. Vermijd het stoken van je kachel op dagen met slechte luchtkwaliteit, zoals bij smog of smogwaarschuwingen.

Samenvattend: schoon stoken helpt jou én de buurt

Het stoken van een kachel kan een gezellige en efficiënte manier zijn om je huis te verwarmen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de impact ervan op het milieu en de luchtkwaliteit. Door te kiezen voor duurzame brandstoffen, te zorgen voor een efficiënte verbranding, regelmatig onderhoud uit te voeren en rekening te houden met de omgeving, kun je op een zo schoon mogelijke manier je kachel stoken. Let op de lokale wet- en regelgeving en volg de genoemde tips om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit en een duurzaam gebruik van je kachel.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]