Kamerplanten verzorgen: hoe pak je dat aan?

Je leest regelmatig van die verhalen: over mensen die hun kamerplanten niet kunnen verzorgen. Misschien ben jij wel zo iemand. Voor iedereen die meer wil weten over kamerplanten verzorgen deze uitgebreide blog met de basis van kamerplanten verzorgen. De basis van kamerplanten verzorgen bestaat namelijk uit een aantal principes: de standplaats, de juiste hoeveelheid water geven en op tijd verpotten. Houd jij de combinatie van deze drie factoren goed in de gaten, dan gaat jouw kamerplant een lang en gezond leven tegemoet. Hoe ziet een gezonde kamerplant eruit: hij groeit relatief snel, verliest weinig blad en behoudt een stralende kleur.  Benieuwd hoe je dat aanpakt: per principe hebben we de uitleg toegevoegd. Kortom: kamerplanten verzorgen, hoe pak je dat aan?

Kamerplanten verzorgen: hoe pak je dat aan?

Standplaats van de kamerplant: hoeveel licht?

Het eerste principe in kamerplant verzorging is de standplaats. Het is enorm belangrijk om uit te zoeken wat voor jouw kamerplant de beste standplaats is. Sommige kamerplanten doen het namelijk beter in de schaduw, terwijl andere planten juiste behoefte hebben aan meer zonlicht. Een slimme regel die je kunt onthouden: kamerplanten met gekleurd blad hebben doorgaans meer licht nodig dan groene kamerplanten. Daarnaast kunnen de meeste kamerplanten slecht tegen een plek in de volle zon, cactussen en succulenten natuurlijk uitgezonderd. Je kunt voor een kamerplant natuurlijk de beste standplaats opzoeken. Twijfel je, dan is een lichte plek, uit direct zonlicht eigenlijk altijd een veilige keuze. Een lichte plek, uit direct zonlicht wordt vaak halfschaduw genoemd.

Kamerplant water geven: hoeveel en hoevaak?

Het tweede principe van kamerplant verzorging is water geven. De hoeveelheid water geven, maar ook de frequentie van het watergeven zijn per kamerplant verschillend. De oorsprong van de plant bepaalt in grote mate hoeveel water hij nodig heeft. Voor de hoeveelheid water die een plant nodig heeft kun je grofweg de volgende regels aanhouden:

  • Meer water: in de lente en zomer heeft een plant meer water nodig. Ook wanneer de luchtvochtigheid lager is, bijvoorbeeld bij verwarming of airco en tijdens de bloei van de kamerplant heeft de plant meer water nodig.
  • Minder water: een kamerplant heeft in de winter minder water nodig. De plant staat dan in ruststand, groeit nauwelijks en heeft daardoor dus ook minder voeding nodig.

Een belangrijke tip: geeft een plant in ieder geval nooit teveel water. Een teveel aan water, waarbij bijvoorbeeld een laagje water onderin de pot blijft staan, kan zorgen voor wortelrot.

Kamerplant verpotten: de plant op tijd verpotten

Iedere kamerplant die groeit moet na verloop van tijd verpot worden. Je kunt je voorstellen dat een plant in een te kleine pot niet goed werkt. De plant staat instabiel, maar er is tegelijkertijd sprake van verstikking. De kamerplant kan op deze manier niet doorgroeien. Ook voor jou praktisch zijn er een aantal voordelen aan op tijd verpotten: door meer grond rondom de wortels kan meer water worden opgeslagen. Je geeft zo minder snel te weinig, of juist teveel water. Daarnaast zal de kamerplant gestimuleerd worden verder te groeien. Dit door de ruimte, maar ook door de nieuwe, voedingsrijke bodem waarin de plant gepoot wordt. Sowieso is periodiek nieuwe, voedingsrijke grond, positief voor plantengroei.

Luchtvochtigheid: optimale luchtvochtigheid voor een plant

De luchtvochtigheid is ontzettend belangrijk voor planten. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Hoger dan de gemiddelde luchtvochtigheid in de meeste woningen, waar de luchtvochtigheid meestal tussen de 20% en 30% ligt. Je merkt een te lage luchtvochtigheid bij planten aan de uitdroging: de plant verkleurt of vervormt. Voor meer luchtvochtigheid kun je de kamerplanten periodiek een sproeibeurt geven met een plantenspuit, of kun je kiezen voor een luchtbevochtiger. Een goede luchtvochtigheid is immers niet alleen belangrijk voor planten, ook voor ons mensen.

Extra tips voor optimale plantverzorging

De bovenstaande vier principes bepalen in grote mate de gezondheid van jouw kamerplanten. Daarnaast is het belangrijk om oog te houden voor jouw planten. Dat wil zeggen: verwijder gele en droge bladeren en bloemen. De kamerplant blijft er zo goed uitzien en houdt meer energie over voor de levende bladeren en bloemen. Zorg voor een regelmatige sproeibeurt en geef de plant regelmatig plantenvoeding tijdens de groeiperiode. Deze loopt bij de meeste kamerplanten van maart t/m oktober. Deze plantenvoeding zorgt tijdens deze periode voor meer bladeren en/of bloemen. Ook jij krijgt zo de mooiste planten!

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]