Keuken ontwerpen: jouw keuken ontwerpen in 9 stappen

Tijd voor een nieuwe keuken? Hoe pak je dat aan: in deze blog 9 stappen van jouw oude keuken naar een nieuwe, prachtig ontworpen keuken. De voorbereiding is belangrijk, daar besteden we in dit artikel dan ook de meeste aandacht aan. De juiste stijl kiezen, en kijken of jouw plannen uberhaupt mogelijk zijn in de ruimte. We bekijken het allemaal, inclusief het kiezen van de juiste keukenkasten en inbouwapparatuur. Kortom, je vindt hier alle informatie waarmee jouw nieuwe keuken ontwerpen veel gemakkelijker wordt. Een handige bonustip: wil je dit niet allemaal zelf doen, roep dan de hulp in van Grando. Zij helpen jou bij het kiezen uit alle keukens én wat er allemaal bij komt kijken. Ook voor badkamers!

Je vindt in deze blog 9 stappen naar jouw nieuwe keuken

  1. Prijsbepaling, fabrikant, stijl, materialen en fronten
  2. Ruimtebepaling en details bepalen
  3. Aansluitingen bepalen
  4. De juiste vorm keuken kiezen
  5. Inbouwapparatuur en spoelbak kiezen
  6. Invulling van de onderkasten kiezen
  7. Werkvlak plannen en aanrechtblad kiezen
  8. Invulling van de bovenkasten kiezen
  9. Kies de juiste keukenwinkel
Keuken ontwerpen: jouw keuken ontwerpen in 9 stappen

1. Prijs, stijl, materialen en fronten

We beginnen in deze eerste stap met de basis. Denk eens na over het soort keuken dat je voor ogen hebt. Dit kan een puur functionele keuken zijn, of een keuken die echt onderdeel wordt van de totale leefruimte. Een groots opgezette woonkeuken is dan bijvoorbeeld een slimme mogelijkheid. Ook qua stijl kun je alle kanten op: een landelijke keuken of juist een moderne keuken volgens de laatste keukentrends. Ook is het belangrijk om rekening te houden met kinderen, waarbij je bijvoorbeeld moet kiezen voor extra stevige fronten. Ook bepaalt het budget uiteindelijk in grote mate de kwaliteit van de keuken die je kunt uitkiezen.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Welk type keuken heb je in gedachten: groots of puur functioneel?
  • Welke stijl moet de keuken hebben: landelijk of juist modern?
  • Zijn er andere specifieke zaken waar je rekening mee moet houden?
  • Wat is het budget voor mijn nieuwe keuken?

2. Ruimtebepaling en details bepalen

In de tweede stap is het van belang om de ruimte goed op te meten. Wat zijn de exacte maten van wand tot wand, zijn er inhammen? Hoe hoog is de ruimte en zijn er eventueel raamnissen of uitstekende delen waar rekening mee gehouden moet worden? Maak je vervolgens zelf een tekening, of laat je er een maken bij de keukenwinkel, dan weet je exact hoe het resultaat eruit gaat zien. Eventueel zelfs in 3D voor een realistisch beeld.

Zet daarom de volgende zaken op een rij:

  • Meet de maten van de totale ruimte van muur tot muur
  • Meet de hoogte van de totale ruimte van vloer tot plafond
  • Meet alle speciale bochten, nissen en uitsteeksels in de ruimte
  • Verwerk de gemeten onderdelen in een plattegrond met de maten erbij
  • Maak de plattegrond compleet door alle aansluitingen erin te tekenen

3. Aansluitingen bepalen

Je hebt in de vorige stap alle aanslutingen van elektriciteit, gas, afvoer en water in kaart gebracht. Nu is het tijd om te bepalen of deze eventueel verplaatst kunnen worden, of dat je vast zit aan de huidige plekken. Elektrische apparatuur wordt in de meeste gevallen aangesloten op een separaat stroomcircuit vanwege veiligheid. Heb je in gedachten om de complete indeling aan te passen, win dan op voorhand advies in van een specialist.

4. De juiste vorm keuken kiezen

Je hebt in vormen veel verschillende keuzes: van indeling tot plaats van de nieuwe keuken.

  • L-vormige keuken: de meest voorkomende keuken is de L-vormige keuken, ookwel hoekkeuken genoemd. Door de hoek in de keuken heb je in de hoekkast vaak veel opbergruimte. Daarnaast geeft een hoekkeuken vaak ook de mogelijkheid om een eettafel in de keuken te zetten door slim gebruik van de ruimte.
  • Eendelige keuken: wanneer er maar één beschikbare achterwand is wordt vaak gekozen voor een eendelige keuken. Je hebt dan één wand met plek voor hoge kasten, lage kasten, bovenkasten en de werkruimte. Vaak wordt gekozen voor een iets dieper aanrechtblad en diepere onderkasten voor meer opbergruimte en werkruimte op het aanrechtblad.
  • Tweedelige keuken: in kleine keukens zie je vaker een tweedelige keuken terug. Je hebt dan kasten aan beide kanten van de keuken, tegenover elkaar liggend. Het is belangrijk om wel altijd 100 tot 120 cm aan te houden tussen de beide kasten. Zo heb je voldoende loopruimte en kun je zonder problemen de vaatwasser vullen. 
  • U-vormige keuken: net als bij een tweedelige keuken is het belangrijk de U groot genoeg te houden. Oftewel, de afstand tussen beide kanten van de keuken moet voldeonde zijn om fijn te kunenn werken. Bovendien heb je veel opbergruimte doordat een U-vormige keuken vaak twee hoekkasten heeft, handig!
  • G-vormige keuken: een G-vormige keuken is de grote versie van een U-vormige keuken. Deze vorm is eigenlijk enkel geschikt voor grote ruimtes. Echter wordt bij deze afweging tegenwoordig vaker gekozen voor een kookeiland.
  • Eilandkeuken: het kookeiland, of de eilandkeuken is een van de populairste keukens van dit moment. Deze keukenvorm kan in de basis een van de bovenstaande vormen keukens zijn, met daarbij een extra eiland. Een eilandkeuken is extra mooi wanneer je er een echte leefkeuken van maakt, met bar.

5. Inbouwapparatuur en spoelbak kiezen

In de keuze van de juiste inbouwapparatuur en spoelbak is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte. Bepaal allereerst waar de inbouwapparatuur en spoelbak mogen komen. Vervolgens is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve inbouwapparatuur: apparatuur die voldoet aan jouw eisen. Vergelijk hiervoor gerust verschillende merken of laat je adviseren door de verkoper in een keukenwinkel. Tot slot: houd altijd rekening met ergonomie, dus plaats de oven altijd net onder ooghoogte. Denk bij het kiezen van keukenapparatuur in ieder geval aan de volgende zaken: de koelkast, vrieskast, bakoven, magnetron, stoomkoker, bordenwarmer en een koffiezetapparaat.

6. Invulling van de onderkasten kiezen

Het ontwerp heb je al gekozen, maar nu is het tijd voor de invulling van de kasten. Je hebt keuze uit een normale kast of een keukenkastje met schuiflades. Ook een uittrekkast is op sommige posities in de keukenopstelling erg praktisch. Begin altijd met het bepalen van de plekken voor de inbouwapparatuur, en kies daarna de invulling van de andere kasten.

7. Werkvlak plannen en aanrechtblad kiezen

Je hebt in aanrechtbladen keuze uit verschillende materialen. Daarnaast is de hoogte natuurlijk van belang voor de ergonomie. Je kunt dan fijner werken wanneer je in de keuken staat. Een trend in keukenbladen is de keuze voor een aanrechtblad met bar, waaraan je ‘s ochtends een kop koffie en de krant kunt lezen. Deze bar mag gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als het aanrechtblad, maar ook van een ander materiaal voor het contrast.

8. Invulling van de bovenkasten kiezen

Na de invulling van de onderkasten en de keuze van het aanrechtblad zijn de bovenkasten aan de beurt. De bovenkasten worden altijd afgesteld op de stijl van de keuken. In de meeste keukens zie je naast normaal openende deuren afhankelijk van de stijl vaak glas-, jaloezie-, vouw-, klap- of schuifdeuren. Het is belangrijk om te beginnen met de afzuigkap, daarna de hoekkasten te bepalen en dan de andere bovenkasten in te vullen.

9. Kies de juiste keukenwinkel

Het is tijd voor de keukenwinkel. Je hebt een beeld: volledig helder of misschien nog enkel wat losse ideeën. Tijd om op zoek te gaan naar een keukenwinkel met jouw stijl keukens. Hier kunnen ze jou helpen met het fine-tunen van jouw plannen. Je wordt op een professionele manier geholpen, maakt de plannen compleet en ontvangt een offerte voor plaatsing van jouw nieuwe keuken. Zelf plaatsen of laten plaatsen: beide kan natuurlijk.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]