Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Droom jij ervan om jouw oude keuken te renoveren? Dat kan! Er zijn verschillende manieren om een keukenrenovatie aan te pakken. We bekijken in deze blog 2 manieren om jouw keuken te renoveren: een kleine renovatie of een grote renovatie. Bij elk van de manieren horen eigen stappen die jouw oude keuken weer als nieuw maken. Een groot bijkomend voordeel: een keukenrenovatie is vaak een stuk voordeliger dan een volledig nieuwe keuken. Voor de klussers onder ons: je kunt een keukenrenovatie ook zelf uitvoeren, al is een keuken renovatie uitbesteden aan een specialist ook mogelijk!

Twee veelgestelde vragen vooraf:

 • Wat kost een keukenrenovatie? Laten we eerlijk zijn: de kosten van een keukenrenovatie zijn volledig afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Bovendien is de grootte van de keuken en de huidige staat van de keuken natuurlijk ook van belang. Om het voor jou gemakkelijker te maken om de kosten van een keukenrenovatie in te schatten hebben we de twee manieren bepaald. Kijk daarom welke keukenrenovatie bij jou past, en lees verder welke kosten daarbij komen kijken.
 • Is een keukenrenovatie nog de moeite waard? Je zult aan het einde van dit artikel ook eerlijk moeten zijn. Hoe meer je aanpast, hoe duurder de keuken renovatie wordt. Heb je twijfels over de kosten van de renovatie, overleg dan eens met een specialist in keukenrenovatie. Zij hebben ervaring én kennen de kosten!
Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Kleine keukenrenovatie

Een kleine keukenrenovatie is een eenvoudige manier om de keuken te vernieuwen, zonder veel budget. Kortom, een goedkope keukenrenovatie om jouw keuken weer inspirerend, uitnodigend en mooi te maken. Een kleine make-over, die je veelal zelf kunt uitvoeren.

 • Nieuwe handgrepen: de handgrepen van een keuken bepalen in grote mate de stijl van de volledige keuken. Vandaar ook dat het vervangen van de handgrepen een keuken ineens van stijl kan laten veranderen. Twijfel je over de juiste stijl? Je kunt natuurlijk in de toekomst opnieuw wisselen van handgrepen.
 • Deuren en lades schilderen: kleur is ook een belangrijk, sfeerbepalend element van een keuken. Wanneer je de deuren en lades schildert kun je een keuken eenvoudig in het nieuw steken. Een perfect resultaat krijg je door te kiezen voor een trendkleur.
 • Een muur schilderen: naast de deuren en lades van de keuken kun je natuurlijk ook een muur in de keuken schilderen. Ook kun je beide natuurlijk combineren. Ook helemaal in de woontrends is een hip behang met een opvallende print.
 • Nieuwe tegels: heb jij tegels achter het aanrechtblad, dan kun je deze ook vervangen om tot een nieuwe stijl te komen. Een net even andere kleur of vorm tegels maakt een keuken in één keer weer een stuk frisser ogen.
 • Nieuwe keukenverlichting: in de meeste keukens vind je vooral werklicht. Heel handig wanneer je bezig bent, maar minder sfeervol en uitnodigend. Combineer daarom het werklicht met warme lichtbronnen. Hang bijvoorbeeld verschillende kleine hanglampen boven de bar van jouw keuken.

Grote keukenrenovatie

Bovenop een kleine keukenrenovatie zijn er andere onderdelen die je gemakkelijk kunt aanpakken. Zijn de keukenkastjes en plint nog in goede staat, dat zijn kunnen het werkblad en de apparatuur een keuze zijn. Allemaal onderdeel van de grote keukenrenovatie.

 • Keukenblad vervangen: het keukenblad is een van de belangrijkste elementen in de keuken, en daarmee ook het duurste. Echter, een werkblad is sfeerbepalend en daarom een slimme keuze in een middelgrote keukenrenovatie. Denk bij het keukenblad vervangen goed na over de juiste kleuren en materialen.
 • Keukenkraan vervangen: in de afgelopen jaren zijn er veel innovaties geweest in kranen. Daarom is het slim om met het vervangen van het keukenblad ook direct de keukenkraan te vervangen. Je kunt tegenwoordig namelijk kiezen voor een kraan met of zonder uittrek of een heetwaterkraan, zoals de quooker.
 • Nieuwe spoelbak: naast de keukenkraan is de spoelbak natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het werkblad. Je hebt tegenwoordig echt mooie spoelbakken, zowel rond als vierkant of met strakke hoeken. Echter, wanneer jouw spoelbak nog voldoet kun je deze natuurlijk ook altijd overzetten in het nieuwe keukenblad. Dit bespaart je geld in de keuken renovatie.
 • Inbouwapparatuur vervangen: soms is de apparatuur op, of is er inmiddels nieuwe, betere, technologie beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld coole features waarbij je apparatuur op afstand kunt bedienen. Ook heeft nieuwe apparatuur vaak een lagere energieklasse. Je bespaart hiermee veel stroom tegenover de oude apparatuur. Heb je zonnepanelen, dan kan overstappen van gas naar inductie ook slim zijn.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]