Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Droom jij ervan om jouw oude keuken te renoveren? Dat kan! Er zijn verschillende manieren om een keukenrenovatie aan te pakken. We bekijken in deze blog 2 manieren om jouw keuken te renoveren: een kleine renovatie of een grote renovatie. Bij elk van de manieren horen eigen stappen die jouw oude keuken weer als nieuw maken. Een groot bijkomend voordeel: een keukenrenovatie is vaak een stuk voordeliger dan een volledig nieuwe keuken. Voor de klussers onder ons: je kunt een keukenrenovatie ook zelf uitvoeren, al is een keuken renovatie uitbesteden aan een specialist ook mogelijk!

Twee veelgestelde vragen vooraf:

 • Wat kost een keukenrenovatie? Laten we eerlijk zijn: de kosten van een keukenrenovatie zijn volledig afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Bovendien is de grootte van de keuken en de huidige staat van de keuken natuurlijk ook van belang. Om het voor jou gemakkelijker te maken om de kosten van een keukenrenovatie in te schatten hebben we de twee manieren bepaald. Kijk daarom welke keukenrenovatie bij jou past, en lees verder welke kosten daarbij komen kijken.
 • Is een keukenrenovatie nog de moeite waard? Je zult aan het einde van dit artikel ook eerlijk moeten zijn. Hoe meer je aanpast, hoe duurder de keuken renovatie wordt. Heb je twijfels over de kosten van de renovatie, overleg dan eens met een specialist in keukenrenovatie. Zij hebben ervaring én kennen de kosten!
Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Kleine keukenrenovatie

Een kleine keukenrenovatie is een eenvoudige manier om de keuken te vernieuwen, zonder veel budget. Kortom, een goedkope keukenrenovatie om jouw keuken weer inspirerend, uitnodigend en mooi te maken. Een kleine make-over, die je veelal zelf kunt uitvoeren.

 • Nieuwe handgrepen: de handgrepen van een keuken bepalen in grote mate de stijl van de volledige keuken. Vandaar ook dat het vervangen van de handgrepen een keuken ineens van stijl kan laten veranderen. Twijfel je over de juiste stijl? Je kunt natuurlijk in de toekomst opnieuw wisselen van handgrepen.
 • Deuren en lades schilderen: kleur is ook een belangrijk, sfeerbepalend element van een keuken. Wanneer je de deuren en lades schildert kun je een keuken eenvoudig in het nieuw steken. Een perfect resultaat krijg je door te kiezen voor een trendkleur.
 • Een muur schilderen: naast de deuren en lades van de keuken kun je natuurlijk ook een muur in de keuken schilderen. Ook kun je beide natuurlijk combineren. Ook helemaal in de woontrends is een hip behang met een opvallende print.
 • Nieuwe tegels: heb jij tegels achter het aanrechtblad, dan kun je deze ook vervangen om tot een nieuwe stijl te komen. Een net even andere kleur of vorm tegels maakt een keuken in één keer weer een stuk frisser ogen.
 • Nieuwe keukenverlichting: in de meeste keukens vind je vooral werklicht. Heel handig wanneer je bezig bent, maar minder sfeervol en uitnodigend. Combineer daarom het werklicht met warme lichtbronnen. Hang bijvoorbeeld verschillende kleine hanglampen boven de bar van jouw keuken.

Grote keukenrenovatie

Bovenop een kleine keukenrenovatie zijn er andere onderdelen die je gemakkelijk kunt aanpakken. Zijn de keukenkastjes en plint nog in goede staat, dat zijn kunnen het werkblad en de apparatuur een keuze zijn. Allemaal onderdeel van de grote keukenrenovatie.

 • Keukenblad vervangen: het keukenblad is een van de belangrijkste elementen in de keuken, en daarmee ook het duurste. Echter, een werkblad is sfeerbepalend en daarom een slimme keuze in een middelgrote keukenrenovatie. Denk bij het keukenblad vervangen goed na over de juiste kleuren en materialen.
 • Keukenkraan vervangen: in de afgelopen jaren zijn er veel innovaties geweest in kranen. Daarom is het slim om met het vervangen van het keukenblad ook direct de keukenkraan te vervangen. Je kunt tegenwoordig namelijk kiezen voor een kraan met of zonder uittrek of een heetwaterkraan, zoals de quooker.
 • Nieuwe spoelbak: naast de keukenkraan is de spoelbak natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het werkblad. Je hebt tegenwoordig echt mooie spoelbakken, zowel rond als vierkant of met strakke hoeken. Echter, wanneer jouw spoelbak nog voldoet kun je deze natuurlijk ook altijd overzetten in het nieuwe keukenblad. Dit bespaart je geld in de keuken renovatie.
 • Inbouwapparatuur vervangen: soms is de apparatuur op, of is er inmiddels nieuwe, betere, technologie beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld coole features waarbij je apparatuur op afstand kunt bedienen. Ook heeft nieuwe apparatuur vaak een lagere energieklasse. Je bespaart hiermee veel stroom tegenover de oude apparatuur. Heb je zonnepanelen, dan kan overstappen van gas naar inductie ook slim zijn.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]