Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Droom jij ervan om jouw oude keuken te renoveren? Dat kan! Er zijn verschillende manieren om een keukenrenovatie aan te pakken. We bekijken in deze blog 2 manieren om jouw keuken te renoveren: een kleine renovatie of een grote renovatie. Bij elk van de manieren horen eigen stappen die jouw oude keuken weer als nieuw maken. Een groot bijkomend voordeel: een keukenrenovatie is vaak een stuk voordeliger dan een volledig nieuwe keuken. Voor de klussers onder ons: je kunt een keukenrenovatie ook zelf uitvoeren, al is een keuken renovatie uitbesteden aan een specialist ook mogelijk!

Twee veelgestelde vragen vooraf:

 • Wat kost een keukenrenovatie? Laten we eerlijk zijn: de kosten van een keukenrenovatie zijn volledig afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Bovendien is de grootte van de keuken en de huidige staat van de keuken natuurlijk ook van belang. Om het voor jou gemakkelijker te maken om de kosten van een keukenrenovatie in te schatten hebben we de twee manieren bepaald. Kijk daarom welke keukenrenovatie bij jou past, en lees verder welke kosten daarbij komen kijken.
 • Is een keukenrenovatie nog de moeite waard? Je zult aan het einde van dit artikel ook eerlijk moeten zijn. Hoe meer je aanpast, hoe duurder de keuken renovatie wordt. Heb je twijfels over de kosten van de renovatie, overleg dan eens met een specialist in keukenrenovatie. Zij hebben ervaring én kennen de kosten!
Keukenrenovatie: kies een kleine of grote renovatie

Kleine keukenrenovatie

Een kleine keukenrenovatie is een eenvoudige manier om de keuken te vernieuwen, zonder veel budget. Kortom, een goedkope keukenrenovatie om jouw keuken weer inspirerend, uitnodigend en mooi te maken. Een kleine make-over, die je veelal zelf kunt uitvoeren.

 • Nieuwe handgrepen: de handgrepen van een keuken bepalen in grote mate de stijl van de volledige keuken. Vandaar ook dat het vervangen van de handgrepen een keuken ineens van stijl kan laten veranderen. Twijfel je over de juiste stijl? Je kunt natuurlijk in de toekomst opnieuw wisselen van handgrepen.
 • Deuren en lades schilderen: kleur is ook een belangrijk, sfeerbepalend element van een keuken. Wanneer je de deuren en lades schildert kun je een keuken eenvoudig in het nieuw steken. Een perfect resultaat krijg je door te kiezen voor een trendkleur.
 • Een muur schilderen: naast de deuren en lades van de keuken kun je natuurlijk ook een muur in de keuken schilderen. Ook kun je beide natuurlijk combineren. Ook helemaal in de woontrends is een hip behang met een opvallende print.
 • Nieuwe tegels: heb jij tegels achter het aanrechtblad, dan kun je deze ook vervangen om tot een nieuwe stijl te komen. Een net even andere kleur of vorm tegels maakt een keuken in één keer weer een stuk frisser ogen.
 • Nieuwe keukenverlichting: in de meeste keukens vind je vooral werklicht. Heel handig wanneer je bezig bent, maar minder sfeervol en uitnodigend. Combineer daarom het werklicht met warme lichtbronnen. Hang bijvoorbeeld verschillende kleine hanglampen boven de bar van jouw keuken.

Grote keukenrenovatie

Bovenop een kleine keukenrenovatie zijn er andere onderdelen die je gemakkelijk kunt aanpakken. Zijn de keukenkastjes en plint nog in goede staat, dat zijn kunnen het werkblad en de apparatuur een keuze zijn. Allemaal onderdeel van de grote keukenrenovatie.

 • Keukenblad vervangen: het keukenblad is een van de belangrijkste elementen in de keuken, en daarmee ook het duurste. Echter, een werkblad is sfeerbepalend en daarom een slimme keuze in een middelgrote keukenrenovatie. Denk bij het keukenblad vervangen goed na over de juiste kleuren en materialen.
 • Keukenkraan vervangen: in de afgelopen jaren zijn er veel innovaties geweest in kranen. Daarom is het slim om met het vervangen van het keukenblad ook direct de keukenkraan te vervangen. Je kunt tegenwoordig namelijk kiezen voor een kraan met of zonder uittrek of een heetwaterkraan, zoals de quooker.
 • Nieuwe spoelbak: naast de keukenkraan is de spoelbak natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het werkblad. Je hebt tegenwoordig echt mooie spoelbakken, zowel rond als vierkant of met strakke hoeken. Echter, wanneer jouw spoelbak nog voldoet kun je deze natuurlijk ook altijd overzetten in het nieuwe keukenblad. Dit bespaart je geld in de keuken renovatie.
 • Inbouwapparatuur vervangen: soms is de apparatuur op, of is er inmiddels nieuwe, betere, technologie beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld coole features waarbij je apparatuur op afstand kunt bedienen. Ook heeft nieuwe apparatuur vaak een lagere energieklasse. Je bespaart hiermee veel stroom tegenover de oude apparatuur. Heb je zonnepanelen, dan kan overstappen van gas naar inductie ook slim zijn.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]