Keukenverlichting: ideeën, mogelijkheden en tips

Verlichting in de keuken is van cruciaal belang om goed te kunnen werken, al wil het oog natuurlijk ook wat. Je zult misschien in eerste instantie vooral letten op de stijl van de keuken, maar een goede verkoper zal je ook attent maken op goede verlichting. Zo wordt verlichting in de keuken opgedeeld in drie verschillende groepen. Allereerst de basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. In deze blog nemen we jou dan ook mee in de soorten verlichting en hoe ze het beste toepasbaar zijn in jouw keuken. Je kunt zo binnen no-time een keuken samenstellen en de juiste keuken verlichting bepalen.

Keukenverlichting: ideeën, mogelijkheden en tips voor optimale verlichting

Algemene verlichting in de keuken

De basis van goede verlichting zit hem in de algemene verlichting van de keuken. Dit is in de meeste gevallen één centrale lamp die licht geeft. Meestal is dit een niet super felle lamp, maar geeft de lamp wel meer licht dan sfeerverlichting. Ook vallen onder deze categorie één of meerdere richtbare spots, die je tegenwoordig ook steeds meer als opbouwspots voorbij ziet komen. Deze spots zijn naast voor de sfeer ook belangrijk als basisverlichting om een bepaald deel van de keuken uit te lichten. Ook dimbare keukenverlichting is een slimme keuze. Je hebt dan zelf de mogelijkheid om de felheid te bepalen, afhankelijk van het moment en de situatie.

Een voorbeeld van deze opbouwspots vind je bij Ledinbouwspotsleds.nl, waarbij je de keuze hebt tussen opbouwspots en opbouwspots met een armatuur. Dus die je kunt richten. Je vindt ze hier: https://www.ledinbouwspotsleds.nl/led-opbouwspots.

Werkverlichting in de keuken

De werkverlichting is de verlichting die je nodig hebt tijdens het koken. Denk bijvoorbeeld aan het snijden met scherpe messen, of het licht dat je nodig hebt om te bepalen of het eten gaar is. De juiste werkverlichting in de keuken is dan ook erg belangrijk in een fijne keuken. Werkverlichting zie je het meest terug boven het werkblad en boven het fornuis. Steeds vaker worden led strips gebruikt. Deze worden dan onder de keukenkastjes geplaatst. De voordelen zijn het verbruik van energie, maar ook de dimbaarheid en de verschillende kleuren. Op die manier kun je de led-strips ook weer gebruiken voor de sfeer in de keuken.

In het verleden werd veel gebruik gemaakt van tl-verlichting of verlichting met spots. Het nadeel is echter dat dit licht vaak weerkaatst in de ogen. Daarom kun je het beste kiezen voor diffuus licht, minder reflecterend en afgeschermd. De dimbare functie is ook hier geen overbodige luxe. Je kunt namelijk instellen hoeveel licht je nodig hebt terwijl je op het aanrecht of fornuis aan het koken bent.

Sfeerverlichting in de keuken

Bij veel huizen is de keuken tegenwoordig onderdeel van de kamer. Er is geen speciale ruimte meer voor, waardoor de keuken steeds meer een plek wordt om in te leven. Je kunt er gezellig tafelen, of je kijkt er vanaf de bank in. Er is dan niets belangrijker dan dat de keuken sfeer uitstraalt. De slimste manier om meer sfeer toe te voegen aan jouw keuken is te kiezen voor veel dimbare verlichting. Daarnaast kun je onder de keukenkastjes led-strips toevoegen. Dit kan trouwens ook bovenop de keukenkastjes. Wil je spelen met de kleuren, dan heb je tegenwoordig ook led-strips in verschillende kleuren.

Tip: met producten als Philips Hue kun je tegenwoordig al jouw keuken verlichting bedienen met je mobiele telefoon. Via een speciale app kun je dan zorgen voor de juiste verlichting in de keuken. Ook kun je de verlichting dan bedienen met spraak, wanneer je Google Assistant hebt geïnstalleerd of bijvoorbeeld een Google Home of Sonos in huis hebt staan.

Extra tips voor de verlichting in de keuken

  • Een hanglamp is niet enkel meer voor boven de eettafel. Ook boven het aanrechtblad kun je goed meerdere kleinere hanglampen kwijt. Ze zijn ideaal om de van de keuken een apart deel van je huis te maken.
  • Met richtbare lampen zoals richtbare opbouwspots kun je precies de juiste delen van jouw keuken uitlichten. Ideaal voor de sfeer in de keuken.
  • Kies voor slimme verlichting die je via een app kunt bedienen, super handig en je hoeft niet naar de keuken te lopen voor andere verlichting.
  • Plaats wat verlichting in de keukenlades. Maak de bediening hetzelfde als bij een koelkast, dus laat ze aan gaan bij het openen van de lade. Zo vind je altijd snel en zonder problemen wat je nodig hebt.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]