Keuzegids: investeren in een seniorenbed voor je oude dag

Een investering in een seniorenbed, ook wel hoog laag bed genoemd, is een uitstekende keuze in de zoektocht naar comfort. In dit artikel bekijken we de definitie van een seniorenbed, maar ook de voor- en nadelen. Daarnaast halen we een bekende verwarring uit de wereld en kijken we naar de keuze tussen een eenpersoons seniorenbed en een tweepersoons seniorenbed. Tot slot bekijken we de mogelijkheden van een Frequency Physio Support (FPS techniek) geluidssysteem, dat steeds vaker wordt toegepast in seniorenbedden. Kortom, een volledige keuzegids die jou in staat stelt te oriënteren, verder te lezen bij aanbieders en jou helpt de uiteindelijke keuze te maken.

Keuzegids: investeren in een seniorenbed voor je oude dag

Definitie seniorenbed: wat is een seniorenbed?

Een seniorenbed is een bed met veelal een vaste ombouw, waarbij de matrashoogte kan worden ingesteld. Hierbij hangt de lattenbodem, en daarmee het matras, in speciale beugels. Je hebt bij seniorenbedden de keuze tussen een vaste hoogte, of een elektrisch verstelbare hoogte. Een elektrisch verstelbaar seniorenbed is bovendien ideaal voor eventuele thuiszorg. Een in hoogte verstelbaar seniorenbed wordt ook wel hoog laag bed genoemd. Dit komt door de verstelbare hoogte de lattenbodem en het matras. Naast het seniorenbed zijn verschillende extra opties beschikbaar, bijvoorbeeld een papegaai en opsta-hulp beugels. Al deze hulpmiddelen maken opstaan uit bed veiliger, en bovendien ook makkelijker.

De voordelen: waarom een seniorenbed?

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Doordat een seniorenbed hoger is wordt de instap en uitstap eenvoudiger. Bovendien zijn er verschillende elektrisch verstelbare bedden waarbij altijd de juiste hoogte gekozen kan worden. In jouw gedachte bestaat misschien nog het idee van een soort ziekenhuisbed, maar dat is al lang niet meer. Tegenwoordig zijn er tal van moderne seniorenbedden beschikbaar. Een ander voordeel van een hoog laag bed is dat het opmaken gemakkelijker gaat. Zet hem even wat hoger wanneer je het bed verschoont om minder te hoeven bukken. Tot slot is een hoog laag bed een pré en soms zelfs verplichting voor thuiszorg vanwege de ARBO-regelgeving. Je doet er dus niet enkel jezelf, maar ook thuiszorg een groot plezier mee.

Bedhoogte: wat is de juiste bedhoogte voor senioren?

Zoals hiervoor al benoemd is een seniorenbed hoger dan een regulier bed. Een hoogte waarbij de heupen boven de knieën uitkomen wanneer je de benen over de bedrand plaatst is de juiste hoogte voor gemakkelijk in- en uitstappen. De hoogte van een normaal bed is ongeveer 40 cm. Een senior bed heeft een hoogte van rond de 55-65 centimeter. Omdat elke persoon een andere lengte heeft is een hoog laag bed aan te raden: een elektrisch verstelbaar seniorenbed.

De keuze: eenpersoons of tweepersoons seniorenbed?

  • Eenpersoons (1-persoons) seniorenbed: de standaard maat voor een 1-persoons seniorenbed is 90×200 cm. Er zijn ook bedden in een bredere maat van 100×200 cm. 
  • Tweepersoons (2-persoons) seniorenbed: echte tweepersoons seniorenbedden bestaan eigenlijk niet. In dit voorbeeld wordt altijd gesproken over twee 1-persoons bedden die tegen elkaar worden geschoven. Het voordeel hiervan is dat elke persoon zelf de juiste instap en uitstaphoogte kan bepalen. Een hoog laag bed met elektrische lattenbodem is dan ook een must wanneer je kiest voor een tweepersoons seniorenbed. De standaard maat is 180×200 cm, al is er ook een kleinere versie beschikbaar van 160×200 cm. 

Nieuwe mogelijkheden: FPS-technologie in het bed

Tegenwoordig bieden ook seniorenbedden steeds meer mogelijkheden om het comfort van het bed te verhogen. Frequency Physio Support (FPS technniek) is een van deze mogelijkheden. Dit ingebouwde geluidssysteem zorgt voor subtiele geluidsgolven die de bloedsomloop stimuleren. Je hoort deze geluidsgolven niet, maar ze zijn wel voelbaar in het bed. De spieren ontspannen meer, waardoor lichamelijke klachten worden verminderd. Bovendien zorgt de FPS techniek voor betere slaap, wat weer zorgt voor minder vermoeidheid en meer energie. De technologie is er een die ervaren moet worden: dat bij De Suite. Lees het interview over FPS De Suite hier.

Kortom: deze onderdelen bevat het beste bed voor senioren

In bovenstaande blog heb je kennis kunnen maken met de mogelijkheden van seniorenbedden. Een korte opsomming van de punten die het beste bed voor ouderen maken:

  • Heeft een elektrisch verstelbare lattenbodem, waardoor in- en uitstappen makkelijk is.
  • Is voorzien van de juiste hulpmiddelen om zo min mogelijk afhankelijk te zijn.
  • Heeft een modern uiterlijk zonder de uitstraling van een ziekenhuisbed.
  • Is voorzien van technologie die helpt om echt maximaal comfort te ervaren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]