Keuzegids: kunstgras of écht gras in de tuin

In vrijwel iedere Nederlandse tuin vind je gras, of het nu gaat om een klein stukje van de tuin of een groot grasveld. Tegenwoordig moet je een belangrijke keuze maken wanneer je kiest voor gras in de tuin. Kies je namelijk voor echt gras, dat behoorlijk onderhoudsintensief is, of ga je voor onderhoudsarm kunstgras. In deze blog bekijken we de voor- en nadelen van kunstgras tegenover echt gras. Op die manier kun jij een betere keuze maken tussen echt gras en kunstgras, dat overigens steeds minder goed van elkaar te vergelijken is. Voor het uiterlijk hoef je daarom de keuze niet meer te maken, maar wat zijn dan wel de verschillen?

Keuzegids: kunstgras of écht gras in de tuin

Kunstgras

Ondanks dat vrijwel iedere Nederlander gras in zijn of haar tuin heeft liggen is niet iedere Nederlander een echte tuinier. Desondanks is het gras in de tuin een onderdeel dat elke Nederlander er graag goed bij heeft liggen. Met kunstgras in de tuin heb je weinig tot geen onderhoud en bovenal een groene uitstraling die je met een betegelde tuin niet kunt realiseren. Het belangrijkste voordeel van kunstgras zit hem dan ook in dit beperkte onderhoud. Qua uitstraling zitten er bijna geen verschillen meer tussen kunstgras en echt gras.

Toch kleven er ook enkele nadelen aan kunstgras. De look-and-feel is net even anders. Een echte grasmat is immers bijna nooit echt perfect. De aanschaf van kunstgras is hoger en BBQ’en kun je beter maar niet op kunstgras doen. De warme kan namelijk zorgen dat het kunststof van het kunstgras begint te smelten. Om die reden is het aan te raden om kunstgras altijd te combineren met een betegeld deel. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een tuinset of loungeset, en voor de BBQ op een zonnige zomerse dag.

De voordelen van kunstgras

 • Nauwelijks onderhoud: kunstgras hoeft niet gemaaid, bemest en gesproeid te worden. Op die manier heb je altijd een strak grasveld in de tuin.
 • Kunstgras is altijd groen: geen seizoensinvloeden waardoor verkleuringen optreden, waardoor je altijd een volledig strak groen grasveld hebt.
 • Bestand tegen zware belasting: waar je merkt dat het uiterlijk van gras sterk achteruit gaat bij zware belasting is dit voor veel soorten kunstgras geen enkel probleem. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een zwembad in de tuin.

De nadelen van kunstgras

 • Het voelt toch anders: ondanks dat echt gras en kunstgras bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn zweren sommige mensen bij echt gras. Geen punt!
 • Duurder in aanschaf en aanleg: een echte grasmat (leggen) is goedkoper en kun je vaak zelf leggen. Kunstgras kun je over het algemeen, voor een zo strak mogelijk resultaat, het best laten leggen door een professional.
 • Onkruid en mos: ook bij kunstgras kan er onkruid of mos ontstaan. Gebruik, om dit zoveel mogelijk te voorkomen, een goede onderlaag onder het kunstgras.

Echt gras

De meeste tuinliefhebbers zweren erbij: een grasmat van echt gras. ‘s Ochtends met de blote voeten over het zachte gras, de geur van pas gemaaid gras en de dauw op het gras. Voor veel mensen gaat er niets boven een echt grasveld in de tuin. Echter vormen de vervelende punten en irritaties zich pas zodra de grasmat ligt en het onderhoud gedaan moet worden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van grasmaaiers die het maaiwerk volledig uit handen nemen. Ook het bewateren kun je eenvoudig aan machines overlaten, bijvoorbeeld met grasmat cirkelsproeiers. Gebruik je die handige hulpmiddelen, dan verlicht dat het onderhoud van jouw grasmat van echt gras natuurlijk behoorlijk. Daarbij moet gezegd worden: het gras wordt vrijwel nooit zo strak als dat van een kunstgrasmat.

De voordelen van echt gras

 • Goedkoper in de aanleg: een echte grasmat kost minder in de aanschaf en aanleg dan een kunstgrasmat. Daar tegenover staan dan weer de hogere onderhoudskosten van een echte grasmat in de tuin.
 • Echt gras is echt gras: het prettige gevoel, het nostalgische gevoel en het uiterlijk dat niet altijd perfect is. Veel mensen blijven het onverminderd mooi vinden.
 • Absorbeert warmte: BBQ’en of de kinderen die lekker kunnen spelen. Geen probleem op een echte grasmat op zomerse dagen, die de warmte absorbeert.

De nadelen van echt gras

 • Meer onderhoud: de hoeveelheid onderhoud is hoger dan bij kunstgras, al kunnen slimme hulpmiddelen je wel een handje helpen.
 • Niet altijd een strakke grasmat: seizoensinvloeden hebben een grote invloed op een strakke grasmat, net als intensief gebruik of een ongunstige ligging.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]