Keuzegids: zo vind jij de juiste klok voor jouw interieur

De klok, vroeger cruciaal voor het lezen van de tijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker een eye-catcher voor aan de muur. Tal van merken hebben unieke, opvallende, en minder opvallende klokken uitgebracht die volledig passen bij jouw interieur. Zo heb je de keuze om te gaan voor een industrieel exemplaar, al behoren ook vintage, modern, design en landelijk tot de mogelijkheden. Al deze stijlen hebben hun eigen kenmerken, waardoor de klokken uniek worden. Kortom, we hebben veel te bespreken. Daarom nemen wij jou in deze blog mee in de wereld van klokken. Welke mogelijkheden zijn er, en hoe vind jij de juiste klok voor jouw interieur: een volledige keuzegids voor alle klokken.

Keuzegids: zo vind jij de juiste klok voor jouw interieur

Verschillende soorten klokken

In jouw zoektocht naar een nieuwe klok zul je allereerst het model moeten bepalen. Kies je voor een wandklok, of een van de andere soorten klokken. We bekijken de kenmerken, voordelen en nadelen van de verschillende modellen.

 • Wandklok: de wandklok is vanzelfsprekend het bekendste model. Ze worden veelal geleverd met een quartz uurwerk, inclusief batterij. Populaire plekken voor wandklokken zijn de woonkamer en keuken. Doordat het aantal wandklokken zo groot is, is de collectie in duiken in jouw favoriete model kiezen het beste.
 • Stationsklok: de stationsklok is een van de meest bekende klokken. Hij wordt gekenmerkt door een duidelijke wijzerplaat. Goed leesbaar is dan ook cruciaal voor een stationsklok. Je hebt de keuze uit een vintage model: een echte oude stationsklok, of een modern exemplaar dat zelfde uiterlijke kenmerken heeft.
 • Koekoeksklok: de koekoeksklok is natuurlijk een iconische klok voor aan de muur. Je denkt nu wellicht aan de grote houten kasten met een mechanisch uurwerk. Maar tegenwoordig zijn er ook genoeg klokken met een modern uiterlijk. Zo heb je vintage koekoeksklokken, maar ook moderne en zelfs design koekoeksklokken. Kies jij voor zo’n nieuw model, of wil je gaan voor een vintage model: een echte koekoeksklok.
 • Digitale klok: een digitale klok heeft een digitale tijdsweergave of is gedeeltelijk digitaal. In sommige gevallen geven digitale klokken ook andere informatie weer, bijvoorbeeld de datum of temperatuur. Een digitale klok is verkrijgbaar in iedere woonstijl, en in ieder model: van wandklok tot tafelklok.
 • Staande klok: de staande klok is vooral bekend door de Duitse staande klokken van hout. Ze worden geleverd met een mechanisch uurwerk, waarbij de gewichten eenmaal per week opgetrokken moeten worden. Daardoor blijft de staande klok draaien. De kwaliteit van deze Duitse staande klokken is hoog, waardoor de klokken vaak generaties lang mee gaan.
 • Flip klok: hoewel het je wellicht direct direct iets zegt, is een flip klok een retro of vintage klok die de tijd weergeeft met bladen. Deze bladen hebben de getallen 0 t/m 9, waarbij bij het verspringen van de tijd de cijfers over geflipt worden. Je kent deze stijl wellicht van de scoreborden bij balsporten. Een flip klok is een echte vintage blikvanger, en heeft soms een case, maar wordt ook geleverd zonder. Dit houdt in dat er geen behuizing om de flip klok zit. De meest opvallende flip klok is het model waarbij de klik elke minuut over geflipt wordt. 
 • Radio gestuurde klok: een radio gestuurde klok heeft geen specifieke uiterlijke kenmerken, en wordt zowel gemaakt in een klassieke, als een moderne stijl. Je hebt ze bovendien als wandklok, tafelklok in digitale en analoge vorm. Wanneer je kiest voor een radio controlled klok, dan wordt hij altijd met een quartz uurwerk geleverd. Dit uurwerk functioneert op een batterij. Een slinger heeft daarbij dus geen effect op de werking van de radio gestuurde klok.

Klokken met verschillende interieur stijlen

Je had het vast al gemerkt: de interieur stijl is van levensbelang voor de match tussen jouw klok en het interieur. Hieronder de vijf verschillende interieur stijlen, en hoe de elementen in deze interieur stijlen terugkomen in de klokken.

 • Industriële klokken: een echt industriële klok is natuurlijk gemaakt van metaal. Zwart, of volledig naturel in de kleur van metaal. Wat je ook steeds vaker tegenkomt: stoere klokken, gemaakt van oude producten. Bijvoorbeeld een klok gemaakt van een drukregelaar, buisklok of een weegschaal omgebouwd tot klok.
 • Vintage klokken: onder de vintage klokken scharen we een rits aan unieke, oude klokken. Klokken die dienst hebben gedaan op verschillende belangrijke plaatsen, en nu een plek in huis veroveren. Ook een flip klok valt natuurlijk onder de vintage klokken, net als een vintage klok in een koplamp.
 • Landelijke klokken: de landelijke klok wordt gekenmerkt door de sierlijke vormen: altijd rond en vaak wat hoger dan andere stijlen klokken. De letters en getallen hebben vaak een warm en sierlijk uiterlijk, dat zorgt voor een romantische sfeer.
 • Moderne klokken: strak, minimalistisch en zwart zijn de kenmerken die je op dit moment veel terug ziet komen in moderne klokken. Vaak hebben ze een, of zelfs meerdere van deze elementen gecombineerd.
 • Design klokken: in design interieurs zien we tijdloze modellen terug. Klokken, vervaardigd uit hoogwaardige materialen, net even anders dan je standaard tegenkomt. Duurder dan modern, maar tijdlozer, unieker en hogere kwaliteit.

Uitgelicht: Klokkenconcurrent

Met honderden klokken heeft Klokkenconcurrent een uitgebreide collectie wandklokken, tafelklokken en staande klokken. Maar ook een wekker, of zelf samen te stellen klokken behoren tot de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld eigen foto’s, of een eigen tekst op de wijzerplaat projecteren. Je krijgt zo een unieke, originele klok voor jouw interieur. Zorg dat je ook altijd even kijkt naar de interieur stijl, dan weet je zeker dat de DIY klok volledig matcht met de rest van jouw interieur. Een win-win situatie van uniek en volledig matchend.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]