Klaar voor de winter: laat de schoorsteen vegen. Waarom? + Tips!

Helaas gebeurt het nog regelmatig; een schoorsteenbrand. Tijdens het stoken van olie, kolen of in de meeste gevallen brandhout, is er altijd sprake van stukjes die niet verbrand worden. Deze onverbrande stukjes kunnen blijven zitten aan de wand van het rookkanaal. Er ontstaat dan creosaat, een brandbare laag van teer die bij hoge temperaturen gemakkelijk in de brand kan vliegen. De gevolgen zijn wel te raden. In dit artikel zal verder ingegaan worden op de redenen om een schoorsteen te laten vegen. Er worden ook veel schoorsteenveger tips gegeven.

Klaar voor de winter: laat de schoorsteen vegen. Waarom? + Tips!

Is schoorsteenvegen verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Maar zoals bovenstaand voorbeeld aantoont is het wel verstandig. Wordt creosaat niet verwijderd, dan zal de aanslag logischerwijs alleen maar toenemen. Dit kan leiden tot een verstopping van de schoorsteen. Rook kan vervolgens niet gemakkelijk de weg naar buiten vinden, waardoor er een groot gedeelte van de rookgassen de weg naar de kamer zal vinden. Het gevaar is, zeker omdat je het niet direct zal merken, een grote kans op koolstofmonoxide vergiftiging.

Verzekeringstechnisch een slimme zet

Hoewel het dus geen eis is van de overheid, is het wel een dringende vraag van verzekeraars. Bij een schoorsteenbrand zul je moeten kunnen aantonen dat de schoonsteen met regelmaat wordt geveegd. Waarom schoorsteen vegen is een vraag die hiermee beantwoord is. Niemand wil dat er een brand ontstaat. Maar een gevaar zit in een klein hoekje. En in dit geval is dat hoekje niet te zien, omdat het meestal niet gemakkelijk is om een schoorsteen van binnen goed te kunnen bekijken.

Het belang van een schone schoorsteen

Waarom schoorsteen laten vegen en hoe vaak is een veel gestelde vraag. De reden van onderhoud mag duidelijk zijn. De frequentie hangt af van hoe vaak de openhaard gebruikt wordt, maar één keer per jaar is zeker aan te raden. Gebruik je een kachel voor sfeer en niet als hoofdgebruik, dan is één keer per jaar voldoende. Bij dagelijks gebruik is het advies om de schoorsteen elk half jaar te laten vegen. Als je regelmatig hout gebruikt wat vochtig is, wees je er dan van bewust dat dit de schoorsteen sneller vuil maakt.

Let op de kleine lettertjes van de verzekering

Terugkomend op de verzekering. Elke verzekering heeft zijn eigen gestelde eisen. Lees daarom goed de polisvoorwaarden door van de brandverzekering. Laat je zelf op deze manier informeren wat er gevraagd wordt. De ene verzekeringsmaatschappij gaat akkoord met een jaarlijkse controle, terwijl het bij een ander tweemaal per jaar een vereiste is. Sommige maatschappijen vragen zelfs om specifieke bedrijven. Zorg ervoor dat je altijd kunt aantonen dat en door wie de schoorsteen geveegd is. Zo voorkom je dat je voor verassingen komt te staan in vervelende situaties.

Een korte herhaling: kies een erkende schoorsteenveger

Er zijn al wat schoorsteenveger tips gegeven. Samenvattend is het goed om je bewust te zijn van de gevolgen van een gezellig avondje voor de openhaard. Tijdens het gebruik van de kachel kun je het beste gebruik maken van droog hout. Een schouwveger heeft de ervaring om er voor te zorgen dat je de openhaard op een veilige manier kunt blijven gebruiken. Ga op zoek naar een erkend bedrijf en vraag na in je omgeving naar ervaringen van anderen. Bekijk bij het afsluiten van je brandverzekering altijd goed de polisvoorwaarden.

De werkwijze van een schoorsteenveger

Hoe gaat een schoorsteenveger eigenlijk te werk? In de meeste gevallen zal een stoorsteenveger vanaf de bovenzijde beginnen met vegen. Oftewel aan de buitenzijde. Op die manier is er direct een goed zicht op de staat van de schoorsteen. De borstel wordt aan een kabel in de schoorsteen gebracht en zal door heen en weer gaande bewegingen de aanslag binnenin verwijderen. Soms is het niet mogelijk om goed of veilig op het dak te kunnen komen. In dit geval wordt er van binnenuit schoongemaakt, waarbij de borstel op een stok geplaatst wordt.

Tips schoorsteenveger en stoken in het algemeen

 • De beste voor periode schoorsteenvegen is in de herfst.
 • Dan je het namelijk het brandseizoen voor.
 • Schakel een erkende schouwveger in.
 • Een schone schoorsteen werkt efficiënter.
 • Meer efficiëntie leidt tot minder verbruik.
 • Minder verbruik zorgt weer voor minder kosten.
 • Hoe schoner des te minder roetdeeltjes die vrijkomen.
 • Hoe minder roetdeeltjes hoe schoner het milieu.
 • Stook verantwoord met droog hout voor minder stankoverlast.
 • Gebruik de kachel niet bij mist, de rook kan dan niet goed verdwijnen.
 • Bij storm kun je het beste niet de kachel aanzetten.
 • Laat het vuur bij voorkeur uit zichzelf uitgaan.
 • Maak gebruik van onbehandeld hout.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]