Kledingkast opruimen? 8x Tips voor een opgeruimde kast

Tijd voor een opgeruimde kledingkast? In deze blog leer jij hoe jouw kast er opgeruimd uit kan zien. We doen dit in 8 stappen: van chaos naar een opgeruimde kast met 8 tips. Je leert daarnaast ook hoe jouw kledingkast opgeruimd blijft, zodat je overzicht houdt tussen al jouw kleren: van korte broeken voor de zomer tot jassen die je alleen in de winter nodig hebt.

Kledingkast opruimen? 8x Tips voor een opgeruimde kast

Stap 1: maak de kledingkast leeg

Voordat je echt kunt beginnen met opruimen is het belangrijk om de kast leeg te halen. Je verdeelt deze kleding vervolgens in verschillende categorieën. Zo leg je de hangende kleding bij elkaar, waarna je verder gaat met de opgevouwen kleding. Sorteer vervolgens de kleding per seizoen: je weet immers maar al te goed dat je een winterjas niet het hele jaar door draagt. Bepaal ook welke kleding je vaak draagt, of welke kleding je vaker wilt dragen.

Stap 2: sorteer de kleding op soort, kleur en lengte

Om meer overzicht te krijgen in de kledingkast is het belangrijk om de kleding te verdelen over categorieën. Dat betekent dat je t-shirts bij elkaar sorteert, jurkjes bij elkaar sorteert, etc. etc. Zo doe je dat voor elk soort kleding. Zodra je de kleding per soort hebt gesorteerd kun je verder door sorteren op kleur en lengte.

Stap 3: stapel de opgevouwen kleding op

Goed vouwbare kleding moet je opstapelen. Denk dan bijvoorbeeld aan broeken, truien en t-shirts. Kleding die opgevouwen in de kast ligt zorgt ervoor dat de kleding langer mooi blijft. Een mooie stelregel voor het opvouwen van kleding is om dikkere kleding op te vouwen, en dunnere kleding op te hangen. Voor grotere kleding geldt altijd opvouwen: je bespaart hiermee immers de meeste ruimte in de kledingkast. Erachter komen hoe je dit het beste kunt doen, lees dan deze tips om je jas op te vouwen.

Stap 4: geef kleding die je vaker wil dragen een prominente plek

De kleding waarvan je vindt dat je het vaker moet dragen mag een prominente plek krijgen in de kledingkast. Op deze manier wordt het gemakkelijker om deze kleding aan te doen, en haal je bovendien niet de hele kast overhoop. Zo blijft de kledingkast opgeruimd.

Stap 5: je mag ook kleding opruimen

Er zijn tegenwoordig tal van initiatieven voor het opruimen van kleding die je nooit meer draagt. Je kunt de kleding bijvoorbeeld verkopen via Vinted, maar ook doneren bij een kledingcontainer bij jou in de buurt. Jouw kast ruimt ervan op, en tegelijkertijd maak je iemand anders blij met de kleding die jij niet meer draagt. Houd de stelregel aan: een jaar niet gedragen betekent opruimen, tenzij het een seizoenskledingstuk is natuurlijk.

Stap 6: een extra tip voor dubbele items

Je hebt misschien ook wel dubbele items in de kast hangen: twee witte T-shirts, of een soortgelijk zwart jurkje. Je voelt hem misschien al aankomen: waarschijnlijk is een van beide jouw favoriet, en draag je de ander vrijwel nooit. Om ruimte te besparen kun je er daarom voor kiezen om de minst leuke op te ruimen, waardoor enkel jouw favoriete items overblijven. Voor de op te ruimen kledingstukken geldt: volg de tips in stap 5.

Stap 7: efficient opbergen scheelt veel ruimte

Jouw kleding op de juiste manier in de kast opbergen bespaart veel ruimte. Zo kun je in een oude schoenendoos bijvoorbeeld gemakkelijk sokken of ondergoed kwijt. Ook zijn er tal van winkels die slimme hangers, lade verdelers of manden verkopen. Kies je daarvoor, dan weet je zeker dat jouw kast zo optimaal mogelijk is ingericht. Bovendien houd je de kledingkast vervolgens ook makkelijker netjes.

Stap 8: noteer slimme tips voor de toekomst

Een handige tip voor de toekomst: blijf kritisch op wat je koopt. Noteer daarom gerust in de notities van je telefoon welke kleding je dubbel hebt, of wat nog mist. Op die manier ga je de volgende keer gericht op pad naar nieuwe leuke kleding. Bovendien voorkom je nieuwe dubbele items in de kledingkast. Kortom: houd het ook opgeruimd. Het onderhouden is immers de belangrijkste tip om het resultaat ook zo te houden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]