Kleine tuin inrichten: dit zijn de mogelijkheden

Als je maar een kleine tuin hebt dan vraag je je misschien af hoe je daar toch iets leuks van kunt maken. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook van een ‘postzegeltuin’ of een klein balkon iets gezelligs te maken. Je moet alleen een beetje creatief zijn. Het maakt natuurlijk ook uit hoeveel zon je op je balkon hebt. Een balkon op het zuiden vraagt een andere aanpak dan een tuin op het noordwesten. Met deze tips kun je van jouw minituin een gezellige plek maken om van het buiten zijn te genieten.

Kleine tuin inrichten

Voor de luie tuinier: werken met nep

Als je geen groene vingers hebt dan maak je je wellicht een beetje zorgen of dat wat je in je tuin zet wel in leven blijft. Als je bij voorbaat al denkt dat dat een probleem gaat worden dan kun je natuurlijk ook kiezen voor kunstbloemen. Maar ook als er wel levende planten in je tuin staan kun je de boel wat opfleuren met eeuwig bloeiende bloemen die je geen water hoeft te geven. Let wel op dat je ze niet in de volle zon zet want dan is de kans groot dat ze snel gaan verkleuren en dat is natuurlijk zonde. 

Gezellig in de tuin zitten

Ook al heb je een kleine tuin, je wilt er natuurlijk wel van genieten. Als je buiten wilt zitten dan is een tuinset eigenlijk onmisbaar. Maar die hoeft echt niet mega groot te zijn. Een loungebank voor 3 personen is misschien niet nodig als je alleen woont. Zijn er wel meerdere personen in het huishouden dan kun je ook werken met kussens die je op de grond legt zodat je ze kunt opbergen als je niet buiten zit. Inklapbare tuinstoelen is natuurlijk ook een optie, die kun je aan de kant zetten als ze niet worden gebruikt. Ook al heb je maar een klein terras van enkele tegels breed, zo kun je dan toch genieten van lekker buiten zitten zodra het weer het toelaat. 

Werk met plantenbakken

Heb je geen ruimte om borders te maken? Geen nood. Er zijn prachtige plantenbakken te koop. Je kunt ze kopen van kunststof, van steen of van ijzer. Je kunt daarbij variëren met vormen en formaten. Er zijn hoge bakken, geschikt voor een klein boompje, maar ook leuke ronde of vierkante bakken waarin je eenjarige plantjes kunt zetten. Het voordeel van een bak is dat je deze simpel kunt verplaatsen als je de inrichting van de tuin wilt aanpassen. Niet winterharde planten kun je gemakkelijk binnen zetten als de vorstperiode aanbreekt. 

Pas je tuin aan het seizoen aan

Ook een kleine tuin geeft volop mogelijkheden om deze aan het seizoen aan te passen. Zeker als je met plantenbakken werkt. Daar kun je in het najaar bloembollen in planten zodat je vanaf het vroege voorjaar van bloeiende bloemen kunt genieten. Als de krokussen, tulpen en narcissen zijn uitgebloeid kun je de bloembollen in de grond laten zitten en de bak vullen met eenjarige plantjes zoals fuchsia’s, afrikaantjes of margrieten. Deze bloeien de hele zomer, als je ze goed verzorgt zelfs tot in de herfst. Als de plantjes zijn uitgebloeid kun je er voor de laatste maanden voordat het echt te koud wordt nog herfstasters in zetten. Wil je dat je bloembakken er ook in de wintermaanden leuk uitzien dan kun je ze versieren met mooie stenen of pompoenen. 

Een klein moestuintje

Ook als je maar een kleine tuin hebt kun je er een moestuintje in aanleggen. Er zijn hele leuke bakken in de handel waarin je je eigen groenten kunt verbouwen. Natuurlijk geen massaproductie, maar als je een paar keer groente uit je eigen tuin kunt oogsten dan is dat toch heel erg leuk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een tomatenplant of een rode peper of aardbeiplant in een bak zetten. Met de juiste verzorging kun je dan genieten van je eigen pepers, tomaten of aardbeien. Sinds meerdere supermarkten moestuinzaden uitdeelden aan hun trouwe klanten is het zelf kweken van groente en fruit een stuk populairder geworden. 

Meer groen in de tuin is beter voor het klimaat

Als je maar een kleine tuin hebt dan heb je misschien de neiging om die gewoon dicht te leggen met tegels. Maar bedenk dat dat nadelig kan zijn als het hard regent. Het water kan dan moeilijker wegstromen. Het gevolg kan zijn dat je tuin blank komt te staan en dat het heel lang duurt voordat het water is weggezakt. Als je toch een paar perkjes in je tuin maakt dan kan het regenwater in de grond zakken. Vooral bij nieuwbouwprojecten worden er steeds vaker voorwaarden gesteld aan de inrichting van de tuin. Een bepaald percentage moet dan ‘groen’ zijn. 

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]