Kunstgras leggen: zelf of laten leggen? + STAPPENPLAN

Tegenwoordig is kunstgras vrijwel niet meer te onderscheiden van echt gras. Bovendien zitten er grote voordelen aan kunstgras, zoals het duurzame, onderhoudsvriendelijke karakter. Heb jij de overtuiging binnenkort ook voor kunstgras te kiezen, dan zul je de keuze moeten maken: kunstgras zelf leggen of laten leggen. In deze blog bekijken we het complete stappenplan om kunstgras te leggen: alles waar je op moet letten. Op die manier ga je voorbereid aan de slag, of besluit je uiteindelijk toch het leggen uit te besteden. Ook kun je ervoor onderdelen uit te besteden. Kortom, aan het einde van dit artikel kun je direct aan de slag, of weet je welke taken je wel en niet (zelf) gaat doen.

Kunstgras leggen: zelf of laten leggen? + STAPPENPLAN

Benodigdheden kunstgras leggen

Voordat je zelf aan de slag kunt met kunstgras leggen vind je hieronder de lijst met benodigdheden. Heb je al deze benodigdheden bij de hand, dan kun je direct aan de slag en bereik je snel het gewenste resultaat: een prachtig kunstgrasveld.

Tuingereedschap

 • Schep
 • Kruiwagen
 • Hark
 • Stanleymes
 • Waterpas / rechte balk
 • Tuinslang
 • Wals of trilstamper
 • Hamer

Kunstgras

 • Zand (stratemakerszand of bestratingszand) voor het egaliseren
 • Kunstgrastape
 • Stabilisatiedoek
 • Kunstgrashaken
 • Kunstgrasborsel (of harde bezem)

Handig

 • Werkhandschoenen

Hoelang duurt kunstgras leggen? Tijd kunstgras leggen

Het leggen van kunstgras kost je tijd. De tijd die het kost is afhankelijk van de grootte van de tuin, maar ook het aantal rondingen. Gemiddeld ben je ongeveer 2 uur bezig met leggen en 6 uur met het voorbereidende grondwerk wanneer het gaat om 10 bij 4 meter. Dit is ook de standaard maat van een rol kunstgras. Groter kan ook, houd er dan rekening mee dat je meer zult moeten snijden en lijmen. Met name deze laatste twee kosten veel tijd. Echter: een goede voorbereiding is het halve werk. Vandaar dat deze blog uitkomst en uitleg biedt.

Hoe leg je kunstgras? Zelf kunstgras leggen stappenplan

 1. Oude gras verwijderen: verwijder met de schep en de kruiwagen het oude gras en de bladeren. Probeer de grond hieronder zoveel mogelijk te egaliseren met een hark.
 2. Zandbed aanbrengen: op de geegaliseerde ondergrond komt een laag van 5 tot 10 centimeter aan zand. De beste keuzes zijn stratemakerszand of bestratingszand.
 3. Zandbed inwateren en uitvlakken: maak het zandbed goed nat en gebruik een trilstamper of wals om het zand compacter te maken. Egaliseer vervolgens het zandbed om ervoor te zorgen dat het kunstgras ook egaal komt te liggen.
 4. Onderdoek leggen: kies voor geovlies of stabilisatiedoek om wortels en onkruid te voorkomen. Tevens voorkomt het deuken in het kunstgras. Zet eventueel de hoeken van het onderdoek vast met een kunstgrashaak.
 5. Kunstgras leggen: rol het kunstgras uit, trek de plooien recht. Belangrijk is om in de gaten te houden dat de sprieten dezelfde kant op staan, zeker wanneer je meerdere banen kunstgras naast elkaar legt.
 6. Naden snijden: een rol kunstgras is 4 meter breed. Een tuin breder dan 4 meter krijgt dus automatisch meerdere banen naast elkaar. Snijd aan de onderkant 2-3 cm van beide rollen af. Leg de banen vervolgens tegen elkaar aan.
 7. Naden lijmen: na het snijden iis het belangrijk om ze te verlijmen. Gebruik hiervoor kunstgrastape onder het kunstgras. Na ongeveer een uurtje zitten de banen vast.
 8. Kunstgras op maat snijden: vrijwel niemand heeft een volledig rechte tuin. Daarom zul je in veel gevallen het kunstgras op maat moeten snijden. Je legt hiervoor het kunstgras strak tegen de muur en snijd het zo strak mogelijk af.
 9. Kunstgras vastzetten: zodra het kunstgras is gelegd en gelijmd is het tijd om het vast te zetten met speciale kunstgras haken. Je laat deze haken om de 50 centimeter langs de randen van de mat. Op die manier ligt hij goed vast.
 10. Borstelen: na het leggen en vastzetten is het tijd om het kunstgras tot leven te brengen. Hiervoor bezem je met een kunstgrasbezem of harde bezem het geheel op. Zo wordt het geheel mooi en ben je klaar met het leggen.

Kunstgras leggen uitbesteden

Heb je na het lezen van bovenstaand stappenplan besloten om het kunstgras leggen toch niet zelf te doen? In dat geval is uitbesteden de beste optie. Wanneer je kiest voor uitbesteden bestaat het proces grofweg uit drie stappen:

 1. Verwijderen: begonnen wordt met losmaken en verwijderen van de oude graszoden. Daarna wordt een laag van 5 centimeter zwarte grond afgegraven.
 2. Aanleg onderbouw: na het verwijderen wordt menggranulaat aangebracht en verdeeld. Deze laag van menggranulaat is 5 centimeter dik.
 3. Kunstgras leggen: de ondergrond wordt geëgaliseerd. Daarna wordt een stablisatiedoek geplaatst waarover het kunstgras gelegd wordt. Na stevige bevestiging wordt kwartszand aangebracht en wordt het kunstgras opgeleverd.

Je zult begrijpen dat iedere situatie uniek is en een eigen stappenplan behoeft. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, ook voor balkon en dakterras? Topkunstgras.nl helpt je met persoonlijk advies om de juiste keuze te maken: zowel in type kunstgras als in de mogelijkheden om kunstgras te (laten) leggen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]