De voordelen van kunstplanten

Planten en bloemen waren nooit eerder zo populair. Je komt ze overal tegen; in huis, op het werk of onderweg. Met planten kun je je woonkamer wat kleur geven en een fijne buitenplek in de tuin creëren. Maar soms heb je geen tijd om de planten de zorg te geven die ze nodig hebben. Kunstplanten zijn dan de perfecte oplossing. Hier vind je alle voordelen van kunstplanten!

Voordelen kunstplanten

1. Kunstplanten hebben weinig onderhoud nodig

Het eerste voordeel van kunstplanten is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Je hoeft ze geen water te geven, dus je kunt ze niet per ongeluk dood laten gaan. Ook hoeven ze niet gesnoeid of bijgeknipt te worden en heb je geen last van uitvallende blaadjes. Daar komt bij dat je kunstplanten ook niet over hoeft te potten. Het enige wat je misschien moet doen is de plant af en toe afstoffen om de laag stof te verwijderen. Ideaal als je veel van huis bent of geen groene vingers hebt. Met de planten kun je jouw woning opfleuren zonder dat je er verder omkijken naar hebt.

2. Kunstplanten kunnen overal staan

Waar de ene bloem veel zonlicht moet zien en de ander juist in het donker moet staan, hoef je bij kunstplanten geen rekening te houden met de plaats waar ze komen te staan. Zo kun je ze in lichte ruimtes, maar ook in donkere ruimtes kwijt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je toilet wat meer groen geven. Kijk voor de zekerheid wel even of jouw plant inderdaad niet kan verkleuren, anders is het wel verstandig om hem niet constant in de zon te hebben staan. Gelukkig zijn de meeste kunstplanten tegenwoordig voorzien van UV-filters, waardoor je van verkleuring geen last hebt.

3. Kunstplanten lijken ontzettend echt

Je denkt misschien: kunstplanten zien er toch nep uit? Het antwoord is nee. Vroeger werden de kunstplanten vaak gemaakt van duidelijk nep-ogend plastic. Echter zijn de kunstplanten tegenwoordig zo realistisch dat sommige niet van echte planten te onderscheiden zijn. Bij Easyplants kunstplanten kun je je favoriete plant, bloem of boom vinden in een kunstvorm. Zo kun je jouw favorieten in huis halen zonder er veel onderhoud aan over te houden en zonder dat het opvallende kunstplanten zijn.

4. Geen last van je allergie met kunstplanten

Misschien heb je er zelf geen last van, maar veel mensen zijn toch echt allergisch voor planten. De pollen of bladeren veroorzaken dan een allergische reactie. Dit kan ook bij honden en katten voorkomen. Met kunstplanten wordt je allergie niet geactiveerd en heb je nergens last van! Ook je huisdieren kunnen door het gebruik van kunstplanten veilig door het huis lopen.

5. De kunstplant hoeft niet te groeien

Als je een zaadje plant is het wachten tot de bloem of plant groeit en vorm krijgt. Is geduld niet je sterkste punt? Dan zijn kunstplanten iets voor jou. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de planten zijn gegroeid. Je hebt meteen iets in huis of in de tuin staan. Ook vallen er geen bladeren van de plant en wordt deze niet opgegeten door ongedierte. Het mooiste is dat de kunstplant of -bloem niet dood kan gaan. De plant blijft zoals jij hem hebt ingekocht.

6. Relatief weinig kosten

Misschien vind je een kunstbloem of kunstplant wat aan de dure kant. Dat kan. Maar vergeet niet dat een kunstplant niet dood gaat na een of twee weken, zoals een normaal bosje bloemen vaak wel doet. Als je iedere week een nieuw boeket koopt ben je uiteindelijk veel meer kwijt dan bij aanschaf van een kunstplant. Ook hoef je de plastic en zijden versies van levende planten amper te onderhouden. Onderhoudskosten heb je dus niet. Een kunstplant is dus relatief veel goedkoper dan echte planten.

7. Kunstplanten hebben veel weerstand

Bij levende planten krijg je soms te maken met vervelende beestjes en kwalen, denk aan bladluizen en schimmels. Als je kunstplanten in huis neemt hoef je je daar geen zorgen om te maken. Kunstplanten trekken geen ongedierte aan en halen dus ook geen gevaarlijke beestjes in huis. De plant zelf zal niet worden opgegeten.

8. Kies een plantenbak die je zelf wil

Voor kunstplanten maakt het niet uit in wat voor plantenbak ze terecht komen. Vaak zijn kunstplanten aan de onderkant uitgerust met een betonnen voet. Deze zorgt ervoor dat de plant stevig kan blijven staan, dus in principe heb je niet eens een plantenbak nodig. Toch kun je met bak een uitstraling aan de plant geven die bij je interieur past. Jij kunt zelf de kleur, het materiaal en de grootte bepalen van de bak waar ze in mogen staan. Je kunt ook kiezen voor een rieten, gevlochten of stoffen plantenmand. Zo zorg je ervoor dat de kunstplant volledig bij de rest van je inrichting past.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]