Kunstuitleen: dit is hoe het werkt

Huishoudens maken steeds vaker gebruik van kunstuitleen. Maar wat is kunstuitleen precies? Bij kunstuitleen wordt, zoals de naam al zegt, kunst uitgeleend. De kunst valt te huren bij een galerie tegen een laag maandelijks bedrag. Ideaal als je snel uitgekeken bent op kunstwerken of niet zeker weet wat voor kunst het beste bij je interieur past. Omdat het handig is om te weten hoe kunstuitleen in z’n werking gaat voordat je eraan begint, staat hier alles wat je moet weten op een rij.

Kunstuitleen

1. Je hoeft geen grote investeringen te doen

Vooral als je twijfelt over welke kunstcreatie goed past bij de rest van je inrichting of als je op de korte termijn van kunstwerk wil wisselen, is kunstuitleen de perfecte oplossing. Ook wanneer je een klein budget hebt om kunst aan te schaffen is dat door middel van kunstuitleen makkelijk te regelen. Je hoeft geen dure creaties te kopen, maar betaalt slechts een laag huurbedrag per maand. Zo betaal je voor bijvoorbeeld een kunstwerk met een waarde van €1000 een maandelijks bedrag van €20. Ondanks de lage huur krijg je échte kunst in huis. Je zit niet vast aan een contract en bepaalt zelf hoelang je een kunstwerk in huis houdt.

2. Je spaart terwijl je huurt

Je leest het goed: je spaart terwijl je huurt. Wanneer je een kunstwerk huurt, wordt vijftig procent van de huurprijs gespaard. Bij het kopen van een kunstwerk kun je het gespaarde bedrag in mindering brengen. Van een maandelijkse huur van €20 wordt er dus een bedrag van €10 gespaard. Als je een ander of een extra kunstwerk gaat huren, is dat geen enkel probleem. Kunstgalerie Abrahamart zorgt ervoor dat het tegoed gewoon verder wordt opgebouwd met het spaarbedrag van het andere kunstvoorwerp. Mocht een kunstwerk je zo goed bevallen dat je erover wil blijven beschikken, dan kun je overgaan tot aankoop van het werk. Als je een spaartegoed hebt opgebouwd, kun je dit van de koopprijs afhalen. Het kopen van een kunstwerk kan overigens ook zonder dat je het eerst gehuurd hebt.

3. Je kunt onbeperkt variëren

Zoals hierboven beschreven is, is het mogelijk om meerdere werken tegelijk te huren of het ene werk te ruilen tegen het andere. Zo is het mogelijk om het hele jaar door te variëren in kunstvoorwerpen. Jij bepaalt wanneer je toe bent aan een nieuw schilderij of een ander beeld. Door de ruime collectie van de Kunstuitleen in Amsterdam kun je veel verschillende voorwerpen in huis nemen en ontdekken welke kunst bij jou past. De kunstuitleen heeft onder andere schilderijen, sculpturen, tekeningen, beelden en foto’s. Ook aan verschillende stijlen geen gebrek, denk aan klassiek, realistisch, abstract of modern. Door het grote aanbod kun je altijd een passende kunstcreatie vinden.

4. Je bepaalt zelf hoelang je een werk houdt

Je kunt zelf beslissen hoelang je een kunstwerk in huis houdt. Dat komt omdat er geen minimale en maximale huurtermijnen zijn. Je kan er dus voor kiezen om bijvoorbeeld ieder seizoen, elke zes maanden of ieder jaar te wisselen van de werken. Kies makkelijk en snel een nieuw werk uit wanneer je daar zelf aan toe bent. En wanneer je helemaal verzot bent op dat specifieke beeld of die ene tekening, kun je altijd overgaan tot aankoop. Zo hoef je het nooit meer weg te doen en kun je er altijd van blijven genieten.

5. Je hoeft alleen maar een kunstwerk te kiezen

Jij kiest het kunstwerk wat je graag (tijdelijk) in huis wil hebben en de galerie doet de rest. Het betreffende kunstwerk wordt aan huis gebracht en het wordt zelfs voor je opgehangen of neergezet op de plek die jij in gedachte hebt. Zie je een kunstwerk wat niet beschikbaar is? Geen paniek, je kunt deze dan net als in een bibliotheek reserveren.

Ook kun je kunstadvies vragen. Hierbij kun je kunstwerken die je aanspreken selecteren. Vervolgens komen er adviseurs met de werken bij je thuis. Dit is ten slotte de plek waar je het beste kunt zien of de kunst bij je inrichting past. Voel je tijdens zo’n proefplaatsing vooral niet verplicht om een werk te houden. In veel gevallen worden de werken kosteloos mee teruggenomen als ze toch niet bevallen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]