Kunstuitleen: dit is hoe het werkt

Huishoudens maken steeds vaker gebruik van kunstuitleen. Maar wat is kunstuitleen precies? Bij kunstuitleen wordt, zoals de naam al zegt, kunst uitgeleend. De kunst valt te huren bij een galerie tegen een laag maandelijks bedrag. Ideaal als je snel uitgekeken bent op kunstwerken of niet zeker weet wat voor kunst het beste bij je interieur past. Omdat het handig is om te weten hoe kunstuitleen in z’n werking gaat voordat je eraan begint, staat hier alles wat je moet weten op een rij.

Kunstuitleen

1. Je hoeft geen grote investeringen te doen

Vooral als je twijfelt over welke kunstcreatie goed past bij de rest van je inrichting of als je op de korte termijn van kunstwerk wil wisselen, is kunstuitleen de perfecte oplossing. Ook wanneer je een klein budget hebt om kunst aan te schaffen is dat door middel van kunstuitleen makkelijk te regelen. Je hoeft geen dure creaties te kopen, maar betaalt slechts een laag huurbedrag per maand. Zo betaal je voor bijvoorbeeld een kunstwerk met een waarde van €1000 een maandelijks bedrag van €20. Ondanks de lage huur krijg je échte kunst in huis. Je zit niet vast aan een contract en bepaalt zelf hoelang je een kunstwerk in huis houdt.

2. Je spaart terwijl je huurt

Je leest het goed: je spaart terwijl je huurt. Wanneer je een kunstwerk huurt, wordt vijftig procent van de huurprijs gespaard. Bij het kopen van een kunstwerk kun je het gespaarde bedrag in mindering brengen. Van een maandelijkse huur van €20 wordt er dus een bedrag van €10 gespaard. Als je een ander of een extra kunstwerk gaat huren, is dat geen enkel probleem. Kunstgalerie Abrahamart zorgt ervoor dat het tegoed gewoon verder wordt opgebouwd met het spaarbedrag van het andere kunstvoorwerp. Mocht een kunstwerk je zo goed bevallen dat je erover wil blijven beschikken, dan kun je overgaan tot aankoop van het werk. Als je een spaartegoed hebt opgebouwd, kun je dit van de koopprijs afhalen. Het kopen van een kunstwerk kan overigens ook zonder dat je het eerst gehuurd hebt.

3. Je kunt onbeperkt variëren

Zoals hierboven beschreven is, is het mogelijk om meerdere werken tegelijk te huren of het ene werk te ruilen tegen het andere. Zo is het mogelijk om het hele jaar door te variëren in kunstvoorwerpen. Jij bepaalt wanneer je toe bent aan een nieuw schilderij of een ander beeld. Door de ruime collectie van de Kunstuitleen in Amsterdam kun je veel verschillende voorwerpen in huis nemen en ontdekken welke kunst bij jou past. De kunstuitleen heeft onder andere schilderijen, sculpturen, tekeningen, beelden en foto’s. Ook aan verschillende stijlen geen gebrek, denk aan klassiek, realistisch, abstract of modern. Door het grote aanbod kun je altijd een passende kunstcreatie vinden.

4. Je bepaalt zelf hoelang je een werk houdt

Je kunt zelf beslissen hoelang je een kunstwerk in huis houdt. Dat komt omdat er geen minimale en maximale huurtermijnen zijn. Je kan er dus voor kiezen om bijvoorbeeld ieder seizoen, elke zes maanden of ieder jaar te wisselen van de werken. Kies makkelijk en snel een nieuw werk uit wanneer je daar zelf aan toe bent. En wanneer je helemaal verzot bent op dat specifieke beeld of die ene tekening, kun je altijd overgaan tot aankoop. Zo hoef je het nooit meer weg te doen en kun je er altijd van blijven genieten.

5. Je hoeft alleen maar een kunstwerk te kiezen

Jij kiest het kunstwerk wat je graag (tijdelijk) in huis wil hebben en de galerie doet de rest. Het betreffende kunstwerk wordt aan huis gebracht en het wordt zelfs voor je opgehangen of neergezet op de plek die jij in gedachte hebt. Zie je een kunstwerk wat niet beschikbaar is? Geen paniek, je kunt deze dan net als in een bibliotheek reserveren.

Ook kun je kunstadvies vragen. Hierbij kun je kunstwerken die je aanspreken selecteren. Vervolgens komen er adviseurs met de werken bij je thuis. Dit is ten slotte de plek waar je het beste kunt zien of de kunst bij je inrichting past. Voel je tijdens zo’n proefplaatsing vooral niet verplicht om een werk te houden. In veel gevallen worden de werken kosteloos mee teruggenomen als ze toch niet bevallen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]