Bij het maken van een overkapping komt veel kijken. Wil je een grote of een kleine overkapping? Welke materialen wil je gebruiken? Wat voor dak wil je? Wil je dat de overkapping volledig afgeschermd is van licht en wind, of juist niet? Als je graag wat zonlicht en wind wilt doorlaten, denk dan eens na over een lamellendak. In dit artikel lees je alles over een lamellendak en de voor- en nadelen ervan.
Wat is een lamellendak en waar gebruik je deze voor?
Een lamellendak is een type dak dat geschikt is voor een overkapping. De lamellendakoverkapping bestaat uit meerdere aan elkaar gekoppelde lamellen. Meestal zijn deze gemaakt van aluminium of hout. De lamellen kunnen maximaal 160 graden om hun eigen as heen draaien. Je kunt deze draaien met behulp van een afstandsbediening, maar lekker ouderwets met de hand is ook mogelijk. Je kunt zelf bepalen in welke hoek en richting deze gedraaid zijn en hoeveel zonlicht of wind er dus door komt.
De voordelen van een lamellendak
Naast het feit dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht en wind er binnenkomt, zijn er nog een aantal andere voordelen:
De lamellen hebben regensensoren
Een overkapping is natuurlijk niet alleen bedoeld om je tegen de zon te beschermen, maar juist ook tegen de regen. De meeste lamellendaken zijn hier speciaal op ingericht. Zo bevatten veel van deze daken regensensoren, wat inhoudt dat de lamellen automatisch sluiten zodra het begint te regenen. Bovendien zitten er watergeleidingskanalen op het dak, die ervoor zorgen dat het regenwater weg wordt gevoerd. Zo zit je dus altijd heerlijk droog en hoef je niet bang te zijn dat het regenwater op het dak blijft liggen of ervan af stroomt.
Je zit in de schaduw, maar kunt tegelijkertijd van de blauwe lucht genieten
Zoals al benoemd, kun je bij een lamellendak zelf bepalen hoeveel schaduw je doorlaat. Het voordeel van een lamellendak, is dat je én schaduw kunt creëren, én nog kunt genieten van de blauwe lucht. Dankzij de openingen van de lamellen is het mogelijk om naar de lucht te kijken. Je moet het dak echter niet volledig dicht doen, als je dit effect wilt creëren. Wel kun je een deel van de overkapping volledig in de schaduw zetten, en een ander deel volledig open laten, bijvoorbeeld. Zo blijft het toch nog licht onder de overkapping.
De warmte kan ’s avonds blijven hangen
Als je wilt, kun je de lamellen zo instellen, dat de warmte ’s avonds extra lang blijft hangen. Zo kun je na een warme zomerdag nog lekker lang genieten met een wijntje in je tuin. Hoe zorg je ervoor dat het ’s avonds warm blijft? Dat is heel simpel. Je hoeft de lamellen alleen maar in de juiste richting te kantelen. Zo blijft de warmte in de ruimte hangen. Vind je die hitte toch te warm? Dan kantel je de lamellen simpelweg naar de tegenovergestelde richting en trekt de warme lucht snel weg.
Ze zijn goedkoop
In tegenstelling tot andere, dichte daken van overkappingen, zijn de lamellendaken erg goedkoop. Je hebt namelijk een stuk minder materialen nodig voor dit type overkapping. Let wel, uiteraard is de prijs afhankelijk van meerdere factoren. Hoe groter het oppervlakte van het dak, hoe hoger de prijs. Ook de gebruikte materialen en de manier waarop de lamellen worden bediend – met een afstandsbediening of met de hand – zijn van invloed op de prijs. Vooral de laatste punten heb je zelf in de hand.
De nadelen van een lamellendak
Naast de vele voordelen, zitten er zoals altijd ook wat nadelen aan een lamellendak. De meest genoemde nadelen zijn:
De lamellen zorgen altijd voor een beetje schaduw
Zelfs als het lamellendak volledig open is, is er altijd nog wat schaduw. Je kunt de lamellen niet helemaal wegwerken, dus onder de plek van de lamellen vallen streepjes schaduw. Dit is niet altijd fijn wanneer je wilt zonnen. Bovendien is het ook niet heel mooi. Overal zijn de strepen schaduw duidelijk aanwezig. Maar gelukkig kun je de schaduwplekken zo klein mogelijk te maken door de lamellen helemaal naar de zijkant te schuiven. Zo heb je in het midden geen last van de schaduw.
Een automatische lamellendak overkapping is duur
Hoewel de meeste lamellendak overkappingen dus goedkoper zijn dan andere typen daken voor overkappingen – zoals eerder genoemd – zijn de automatische lamellendaken juist duurder. Je moet dus goed afwegen hoeveel waarde je hecht aan een automatisch lamellendak. Natuurlijk is het fijn dat de lamellen bij één druk op de knop precies op de juiste plek zitten, maar het kost ook niet heel veel moeite om deze zelf met de hand te bedienen. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde. Denk dus goed na over wat voor type bediening je wilt voor je lamellendak.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieZo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor
In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]
sep
Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan
Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]
sep
Meer wellness in je eigen woning
In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]
aug
Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in
Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]
aug
Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten
In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]
aug
Interieurtips die met name in de zomer handig zijn
De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]
aug
Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen
Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]
aug
Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024
Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]
aug
Geef je interieur een nieuwe look
Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]
aug