Landelijke woonkamer inrichten: 5x TIPS & STAPPEN

Tijd om de woonkamer aan te pakken, maar hoe doe je dat? Een landelijke woonkamer inrichten in de stijl van nu? Waar vroeger de ‘cottage geinspireerde woonkamer’ de boventoon voerde, zie je tegenwoordig steeds vaker een loft stijl terug in landelijke woonkamers. Daarmee kun je met een landelijke woonkamer dus veel meer verschillende kanten op. In deze blog bekijken we de landelijke stijl, de landelijke kleuren, landelijke materialen en de ideale indeling voor zo’n landelijk interieur. Lees snel verder en bepaal hoe jouw ideale landelijke woonkamer eruit gaat zien in vijf stappen.

Landelijke woonkamer inrichten: 5x TIPS & STAPPEN

Stap 1: Wat is een landelijke stijl eigenlijk?

Om te bepalen hoe jouw woonkamer eruit gaat zien is het belangrijk om eerst in de definitie en kenmerken van een landelijke woonkamer te duiken. Een landelijk interieur straalt de kalmte en warmte van het platteland uit. Een plek waar meubels praktisch zijn, en bovendien niet te duur in aanschaf. De meubels staan ook voor kwaliteit, dus je ziet er hoogwaardige houtsoorten terugkomen. De aankleding mag tegelijkertijd wel weer heel warm, sfeervol en soms een tikkeltje over de top. Lokale en natuurlijke materialen voeren de boventoon.

Stap 2: Bekijk de verschillende stijlen

Een landelijke woonkamer kan nog altijd verschillende stijlen hebben. Deze stijlen komen voort uit de invloeden vanuit verschillende landen als Engeland, Amerika en Frankrijk.

  • Modern landelijke woonkamer: deze stijl is de laatste tijd erg in opkomst. Er wordt gekozen voor strakke meubels in massief teakhout en eikenhout. Ondanks deze strakke meubels wordt wel gekozen voor veel ruimte voor decoratie. Natuurtinten, luxe houtsoorten en zwart voeren de boventoon in de moderne landelijke inrichting.
  • Warme landelijke woonkamer: met kleuren als wit, pastel en aardetinten wordt de basis gevormd voor de warme landelijke woonkamer. De landelijke meubels in deze stijl zijn veelal speels vormgegeven. Ook is er veel aandacht voor decoratie, die veelal gemaakt is van natuurlijke materialen als riet, jute, linnen, hout of wol.
  • Kitch landelijke woonkamer: in de kitch woonkamer mag eigenlijk bijna alles. De stijl wordt gekenmerkt door veel prullaria. Echt sierlijke landelijke meubels, gecombineerd met decoratie als servies en nostalgische foto’s maken deze stijl compleet.

Stap 3: Kies de juiste landelijke kleuren

Hoewel natuurtinten, maar ook pasteltinten en aardekleuren de boventoon voeren als het gaat om landelijke kleuren, mag je hem best aankleden met kleurrijke decoratie. Dit kunnen woonaccessoires zijn, maar ook een kleurrijke bos bloemen. Kies off-white of creme voor de witte muren wanneer je houdt van een warme landelijke woonkamer. Spierwit, of RAL9010, zijn goede landelijke kleuren voor een moderne landelijke woonkamer. Maak er vooral een geheel van, door maximaal drie verschillende tinten te combineren. Je houdt zo de rust en zorgt dat het geen overdaad aan kleuren wordt, in een toch al relatief drukke landelijke woonkamer.

Stap 4: Meubels en decoratie kiezen

Zodra jij de stijl hebt bepaald voor de landelijke woonkamer is het goed om de bijpassende meubels, vloer en decoratie te kiezen. Om te beginnen met de meubels: duik eens in de enorme collectie landelijke meubels en bekijk wat je mooi vindt. Om eenheid te creëren werkt het goed om één meubelserie te kiezen. Combineer je liever, maak dan zelf de combinaties en ga eens langs een vintage winkel om unieke items te vinden. Op die manier kun je een echte eye-catcher scoren. Bovendien hoeft deze niet direct te matchen, want je mag hem natuurlijk ook schilderen of opnieuw laten stofferen om hem perfect te maken.

Uitgelicht: Meubelmakerij Grenenhoeve

In Schoonoord werd in 1980 de basis gelegd voor deze meubelmakerij. Zoek je maatwerk meubel van grenen of massief hout? Breng een bezoek aan de showroom om jouw ideeën te bespreken. De Grenenhoeve maakt o.a. maatwerk kasten, TV-meubels, tafels & stoelen.

Naar Meubelmakerij Grenenhoeve

Tip: landelijke vloer in de woonkamer

Ook de vloer is een belangrijk onderdeel van de gehele landelijke woonkamer. De juiste vloer maakt een groot verschil in de sfeer. In de moderne landelijke woonkamer wordt vaak gekozen voor een (vergrijsde) eiken vloer, al dan niet gelegd in visgraat. In de warme landelijke woonkamers zie je vaak warmere houtsoorten terug. Let bij het vloer leggen op de legrichting. Leg in de breedte voor een breder lijkende woonkamer, terwijl de vloer in de lengte leggen zorgt voor een langer lijkende landelijke woonkamer.

Stap 5: De landelijke woonkamer indelen

Het doel van een landelijke woonkamer is gezelligheid, lekker samen zitten met vrienden of familie aan de eettafel of in de zithoek. Richt daarom hoekjes in rondom de haard of in een serre en verberg moderne apparaten als de TV zoveel mogelijk voor het mooiste effect. Op die manier kun je op elk moment gezellig zitten en genieten van de landelijke woonkamer.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]