Later of gespreid betalen: geld lenen voor de inrichting van je huis

Je huis is een van de dierbaarste bezitten die je hebt en waar je je ook echt “thuis” moet voelen. Je wilt daarom je huis zo kunnen inrichten dat je hier een fijn gevoel in hebt, maar soms werken de financiën op dit gebied tegen. Je huis mooi inrichten kan veel geld kosten en dus moet je kijken wat de mogelijkheden zijn om toch aan het geld te kunnen komen om je inrichting te kunnen realiseren. Een optie is om geld te lenen voor de inrichting van je huis. Maar hoe kan je dit het beste doen? Geld lenen voor het inrichten van je huis is iets anders dan een hypotheek of geld lenen voor de aanschaf van een auto, dus kunnen hier andere regels aan verbonden zijn. In dit artikel wordt er aandacht besteed aan hoe je kan lenen voor je inrichting en waar je op moet letten wanneer je gaat lenen. Daarnaast wordt er ook gekeken waarom lenen misschien minder handig is en wat je dan kunt doen.

Later of gespreid betalen: geld lenen voor de inrichting van je huis

Soorten leningen

Er bestaan verschillende soorten leningen en de ene lening is handiger voor het lenen van geld voor de inrichting van je huis dan de andere. De twee grootste verschillende soorten leningen zijn een persoonlijke lening en een lening met doorlopend krediet. Elk van deze leningen kan gebruikt worden voor geld lenen voor het kopen van meubels.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waar je van tevoren met de kredietverstrekker afspreekt hoe je het geleende bedrag terugbetaalt. Elke maand betaal je een deel van het geleende bedrag terug, plus een deel rente die je betaalt omdat je de kredietverstrekker geld verschuldigd bent. Met een persoonlijke lening weet je precies wat de hoogte is van je openstaande schuld en hoe lang je nog bezig bent met het afbetalen van je lening.

Een persoonlijk lening is met name geschikt als je precies weet welk bedrag je nodig hebt. Heb je al helemaal uitgedacht welke meubels je wilt hebben en weet je daarom al welk bedrag je hiervoor nodig hebt? Dan kun je de persoonlijk lening gebruiken. Je kunt dan in één keer het geld dat je nodig hebt gebruiken en hoeft niet meer bij te lenen.

Doorlopend krediet

Een lening met doorlopend krediet is veel flexibeler dan een persoonlijke lening. Het doorlopend krediet is een lening waar je een maximum bedrag aan geld kunt opnemen en je betaalt alleen rente over het deel dat je opneemt. Neem je in een periode even geen geld op, dan betaal je hier ook geen rente over. Het aflossen van je rente doe je op de manier zoals jij dat wilt, wat je kan missen betaal je en de rest kun je later terugbetalen. Er zit geen limiet aan wanneer je het geleende geld terug moet betalen.

Een doorlopend krediet is voornamelijk handig wanneer je nog niet zeker weet hoeveel je aan je interieur uit moet geven. Bij een doorlopend krediet kun je altijd tijdens het aflossen weer een deel opnemen, zolang je maar onder het vastgestelde plafond blijft zitten. Dit is vooral handig voor als je alle vrijheid wilt gebruiken om je meubels uit te zoeken en tussendoor nog iets erbij wilt halen. Het kan lonen om een bestaand doorlopend krediet te heroverwegen. Een lening oversluiten kan soms veel financiële voordelen hebben.

De voor- en nadelen van de soorten leningen

Op het eerste gezicht lijkt het heel simpel welke lening je moet hebben en hoe je die dan in kan gaan zetten. Denk hier alleen niet al te makkelijk over. Zelfs als je al goed weet welk bedrag je wilt lening voor je interieur, dan nog kan het zo zijn dat je persoonlijke lening toch niet helemaal past. Om zeker te weten wat je het beste kan doen, is het handig om te kijken wat nu de voor- en nadelen zijn van de twee leningen, zodat je zeker weet of de lening wel echt zo geschikt voor je is.

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat alles vast. Het bedrag dat je leent, hoeveel je terug moet betalen en wanneer je vrij bent van deze schuld. Dit zorgt voor een rustgevend gevoel en je hebt structuur en overzicht over hoe het er nu bijstaat met je rente. Je kunt ook als je wilt je rente sneller aflossen, zodat je sneller van je betalingsplicht af bent. Daarbij duurt een persoonlijke lening hoogstens tien jaar, waardoor je niet oneindig lang aan je renteaflossing vastzit. Als je geld wilt lenen voor interieur dat nog maar vijf jaar meegaat, dan is het zonde om een lening voor twintig jaar af te sluiten, omdat je dan betaalt voor iets dat je niet meer hebt. Het betaalgedeelte wordt ook steeds gunstiger. Naarmate je meer hebt afgelost, betaal je ook steeds minder rente.

Tegenover deze voordelen staan ook een paar nadelen. Het leenbedrag staat vast en je kunt tussentijds niet meer opnemen. Als je dan even wat extra geld nodig hebt is dat niet mogelijk. Daarnaast kan je de betalingsplicht niet verlagen wanneer je krap bij kas zit. Eerder aflossen is mogelijk, maar in veel gevallen betaal je dan wel een boete, omdat de kredietverstrekker rente-inkomsten misloopt als je eerder klaar bent met aflossen.

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is handig als je tussendoor financieel wat minder zit. Je kunt dan minder aflossen en nog een beetje extra bijlenen, zodat je niet in de betalingsproblemen komt te zitten. Je bent niet afhankelijk van een deadline, dus komt er niet uit het niets een enorme betalingsplicht op je mat vallen. Aan de andere kant kun je bij een doorlopend krediet zonder boete tussentijds aflossen, omdat de rente-inkomsten hetzelfde blijven voor de kredietverstrekker. Hij krijgt deze inkomsten alleen eerder en jij bent eerder van je verplichting af. Vooral wanneer je op de langere termijn extra krediet nodig hebt is een doorlopend krediet handig.

Aan het voordeel dat je blijvend krediet kunt opnemen, hangt ook het nadeel dat je er langer over doet om je lening af te betalen. Je zit dus langer aan je betalingsplicht vast. Daarnaast is de rentebetaling aan te passen, maar je betaalt wel altijd hetzelfde aflossingsbedrag. Dit wordt weleens vergeten wanneer de rente wordt verlaagd, waardoor er soms onaangename verrassingen ontstaan. De rente die je betaalt, betaal je over wat je nog moet betalen aan de kredietverstrekker. Als je zelf niet een hoger bedrag aflost, dan blijf je langer aan je lening vastzitten. Daarbij komt kijken dat wanneer je vaak tussentijd hebt afgelost en extra hebt opgenomen, je misschien het overzicht kwijt bent van wat je nog moet betalen.

Meubels op afbetaling

Berekenen welke lening je nodig hebt kan lastig zijn. Helemaal als je pas op het moment zelf weet hoeveel geld je nodig hebt. Maar wanneer je het perfecte interieur hebt gevonden, kan je deze meubels dan niet al meteen bestellen? Dat kan, als je kiest voor meubels op afbetaling. Bij veel interieurwinkels kun je ervoor kiezen om je meubels gespreid te betalen. Betaal nu een deel en de rest in een persoonlijke lening meteen gericht aan de verkoper. Zo hoef je niet teveel te lenen en heb je wel al je interieur in huis. Om meubels gespreid te kunnen betalen moet je dit tijdens het bestellen bij de betaalpagina aangeven en een aantal vragen beantwoorden. Op basis van deze vragen krijg je de bevestiging of je de meubels op afbetaling kunt kopen. Dit is niet altijd mogelijk bij elk verkoopadres of financiële situatie, dus controleer eerst of je hiervoor in aanmerking komt.

Conclusie

Wil je nu geld lenen voor je interieur, dan hangt het van jouw situatie af welke vorm van geld lenen het beste voor je is. Voor het bekijken van de verschillende mogelijkheden is het belangrijk om te kiezen voor lening vergelijken.  Weet je al exact wat je nodig hebt, wil je meer vrijheid op het gebied van lenen of wil je linea recta het geld betalen aan de verkoper, dan past de ene lening beter dan de ander. Alle soorten leningen zijn bruikbaar, maar het is aan jou waarvoor je de lening nodig hebt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]