De voordelen van LED verlichting

Nu de gloeilamp zo langzamerhand begint uit te sterven schakelen mensen over op andere lichtbronnen. Je kunt voor verlichting kiezen uit verschillende opties, zoals de spaarlamp, de TL-lamp of een halogeen lamp. Ook de LED lamp is een goede keuze. Wat al deze soorten lampen gemeen hebben is dat ze veel minder stroom gebruiken. Gloeilampen worden, zoals de naam al zegt, warm als ze branden. Dat is met andere soorten verlichting niet zo. Daarom verbruiken ze ook minder energie. Dat zie je meteen aan de wattage. Een 40 Watt lamp wordt vervangen door een lamp die een veel lager wattage heeft.

LED Verlichting Voordelen

Bespaar aanzienlijk op je elektriciteitsrekening

Een groot deel van je stroomkosten gingen vroeger op aan gloeilampen. Het was niet voor niets dat een belangrijke bespaartip was om geen licht te laten branden in ruimtes waar je op dat moment niet bent. Nu veel gloeilampen zijn vervangen door ledverlichting speelt dit veel minder een rol. Maar dat neemt niet weg dat je nog steeds kunt besparen door niet onnodig het licht te laten branden. Als je afwezig bent en je wilt je huis een bewoonde indruk geven dan kun je werken met tijdschakelaars om ’s avonds licht te laten branden.

LED lampen gaan veel langer mee

Een gloeilamp heeft een bepaald aantal branduren. Dan brandt het draadje door en moet je de lamp vervangen. Ook een LED lamp heeft niet het eeuwige leven, maar deze heeft wel veel meer branduren dan een gloeilamp. LED lampen zijn duurder in aanschaf, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met de veel langere levensduur. Een LED lamp kan jaren meegaan, ook als je het licht dagelijks aan hebt. Daarom is een LED lamp uiteindelijk goedkoper dan een gloeilamp ook al waren die laatste een stuk goedkoper. 

Meer variatie in alternatieven voor de gloeilamp

Toen de eerste spaarlampen op de markt kwamen was er weinig keus. De lampen waren vaak groot en het licht was ‘koud’. Dat was een belangrijke reden waarom mensen toch liever voor de gloeilamp kozen. In sommige sfeerverlichting paste een spaarlamp simpelweg niet en kon je dus niet anders dan toch maar voor de gloeilamp kiezen. Inmiddels zijn gloeilampen bijna niet meer verkrijgbaar. Eerst verdwenen de hoge wattages uit de schappen, later ook lampen met een lager vermogen. Daar stond gelukkig tegenover dat er meer alternatieven kwamen. De hedendaagse LED lampen zijn veel compacter van vormgeving. Ze lijken meer op de oude gloeilamp en je kunt ze dus ook prima gebruiken in dat mooie antieke lampje dat je van oma hebt geërfd. 

LED lampen zijn overal verkrijgbaar

LED lampen kun je vandaag de dag overal kopen waar je vroeger ook gloeilampen kocht. Ze worden verkocht in grote supermarkten, in warenhuizen en in bouwmarkten. Natuurlijk vind je ze ook bij winkels in verlichting, maar hier betaal je meestal meer omdat zij meestal exclusieve lampen verkopen die je niet snel vindt op andere adressen. Het gaat vaak om lampen die speciaal zijn ontwikkeld om te passen bij de armaturen die zij in hun assortiment hebben. Ook speciaal vormgegeven LED lampen kun je meestal alleen kopen in een speciaalzaak.

Online LED lampen kopen

Zoals alles vandaag de dag kun je LED verlichting ook gewoon online bestellen. Er zijn warenhuis webshops die ze in hun assortiment hebben maar je kunt natuurlijk ook shoppen bij een speciaalzaak die zich uitsluitend richt op de verkoop van LED verlichting. Als je advies nodig hebt over welke lamp je het beste kunt kopen dan kun je je vraag voorleggen aan de klantenservice. Zo voorkom je dat je de verkeerde lamp bestelt. Het is aan te raden om de lampen bij levering direct te testen. Als een lamp niet werkt kun je hem uiteraard terugsturen. Maar als je de lamp pas maanden later in gebruik wilt nemen en hij blijkt het niet te doen dan heb je geen recht meer op garantie. 

Goedkope LED lampen kopen

Natuurlijk wil je voor je LED lamp zo min mogelijk betalen. Ook dan is online shoppen de beste optie. Je kunt heel gemakkelijk prijzen vergelijken en zo de beste deal vinden. Als je je LED lampen snel nodig hebt is het uiteraard zaak om een webshop te kiezen die snel levert. Veel winkels in Nederland adverteren met ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Je kunt er dan op rekenen dat je je bestelling snel in huis hebt. Beter is het natuurlijk om te zorgen dat je LED lampen op voorraad hebt zodat je een kapotte lamp meteen kunt vervangen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]