Loodgieter werkzaamheden: alle werkzaamheden verzameld

Je kunt een loodgieter inschakelen voor allerhande werkzaamheden. Welke handelingen een loodgieter uitvoert gaan we in dit artikel nader bekijken. Een loodgieter komt namelijk niet alleen als er al problemen zijn. Ook voor het voorkomen van problemen en periodiek onderhoud kun je een loodgieter inschakelen. Zo voorkom je vroegtijdig problemen. Nadat we kort de werkzaamheden hebben opgesomd duiken we dieper in de werkzaamheden. Tot slot kijken we hoe je nu een betrouwbare en betaalbare loodgieter vindt.

Loodgieter werkzaamheden

Wat doet een loodgieter?

Over het algemeen hebben alle taken van de loodgieter betrekking op leidingen, water en wat er allemaal omheen speelt. Je kunt dan denken aan het leggen van nieuwe leidingen in de badkamer, een lekkage van de riolering of het dak. Ook bij een verstopping van een toilet of een slecht wegspoelende gootsteen kun je een loodgieter inschakelen. Kortom, tal van verschillende taken, waarvan je hieronder de belangrijkste ziet:

  • Lekkages opsporen (lekdetectie)
  • Repareren lekkages
  • Ontstoppen riolering en afvoer
  • Sanitair installeren
  • Installeren en onderhoud centrale verwarming
  • Leidingen aanleggen

Lekkage opsporen (lekdetectie)

Heb je lekkage, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk bij de bron te verhelpen. Je voorkomt op die manier veel schade die ontstaat door een langdurige lekkage. Vaak zorgt een lekkage namelijk voor vochtplekken of echte vochtschade. Om een lekkage op te sporen gebruikt een loodgieter methodes als rookgasdetectie, druktesten en ultrasone detectie. Soms gebruikt de loodgieter een camera om een lek te detecteren. Lekdetectie zorgt ervoor dat je precies weet waar de lekkage zit, zodat je gericht kunt repareren. Zo hoef je niet een volledige wand open te breken, maar gericht breken.

Lekkage verhelpen

Zodra het lek is gevonden is het tijd om het lek te dichten. Gaat het om een waterleiding, dicht dan eenvoudigweg de hoofdleiding. De druk valt weg en de lekkage zal stoppen, waarna je het lek kunt repareren. Vaak wordt een stuk van de leiding verwijderd en vervangen door een nieuw stuk waterleiding. Deze worden aan elkaar verbonden met een knel- of soldeersok. Zodra de verbindingen weer waterdicht zijn kun je de hoofdkraan weer aanzetten, gaat het water stromen en is de lekkage volledig verholpen.

Dakwerken zoals daklekkage oplossen

Ook op het dak kan een loodgieter veel werkzaamheden uitvoeren. Het vaakst wordt een loodgieter ingeschakeld wanneer er een daklekkage is. Het is vaak lastig om een daklekkage op te lossen. Dit komt doordat het water vanaf de plek van de lekkage een weg naar beneden vindt. De plek waar het uitkomt hoeft dus niet loodrecht onder de plek van de lekkage te liggen. Veel voorkomende oorzaken van een daklekkage zijn gescheurde dakdekking en kapotte of verschoven dakpannen. Beide kunnen worden vervangen, waarbij het belangrijk is dat alle naden dicht zitten. Zo loopt het water weer netjes in de gootsteen of regenpijp en is de daklekkage verholpen.

Riolering

Er zijn veel verschillende rioleringsproblemen die een loodgieter kan verhelpen. Je kunt dan denken aan een bubbelend geluid uit de gootsteen of douche. Ook een vieze geur uit de afvoer kan duiden op een rioolprobleem. In eerste instantie moet je rioolproblemen zelf verhelpen, ten minste, wanneer ze op je eigen terrein zitten. Vanaf de straat is de gemeente verantwoordelijk voor het verhelpen van de problemen.

  • WC ontstoppen: is de WC verstopt, stop dan direct met doortrekken. Een keer vaker doortrekken zorgt er namelijk voor dat het water omhoog komt. Te vaak zorgt er misschien wel voor dat de WC overstroomt, en dat wil je voorkomen. Gebruik vooral een plopper of een trekveer om het probleem te verhelpen en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of ontstoppingsmiddelen. Je beschadigd hiermee namelijk vaak het sanitair, en dat is zonde.
  • Afvoer en riool ontstoppen: ontstoppingen in de afvoer kun je soms zelf al verhelpen. Verwijder het sifon, zorg dat het haar is verwijderd en maak alles schoon. Loopt de afvoer nog steeds niet door, dan zit het probleem dieper. In dat geval moet je een loodgieter inschakelen die aan de slag gaat met een plopper of trekveer om het probleem dieper te verhelpen.

Sanitair installeren of vervangen

Verderop in dit artikel hebben we het nog over de leidingen voor een badkamer, maar ook voor het ophangen of installeren van het sanitair kun je een loodgieter inschakelen. De belangrijkste reden om hiervoor een loodgieter in te schakelen is dat hij of zij precies weet hoe het aangelegd moet worden. Je wil immers niet dat het water niet goed wegloopt en de badkamer onder water komt te staan tijdens het douchen.

CV-ketel installatie

Een nieuwe CV ketel levert vaak een mooi rendement op. Het verbruik gaat omlaag en je hebt minder last van storingen, waardoor je nooit in de kou zit. Een loodgieter kan de oude CV ketel verwijderen, alle leidingen aanpassen en de nieuwe aansluiten. Vaak neemt de loodgieter meteen alle andere aanpassingen, zoals de kranen onder de ketel en de vulslangset mee. Ook wordt de CV ketel opnieuw ingesteld, waardoor je de meest energiezuinige setup krijgt.

CV-onderhoud

Je denkt misschien aan een CV-installateur, maar ook een loodgieter kan je in veel gevallen helpen met het onderhoud van een CV ketel. Je voorkomt op die manier dat je in de kou komt te zitten en verlengt de levensduur van de CV ketel. Zo wordt het systeem ontlucht, het water bijgevuld (waterdruk) en gezorgd dat storingen zijn verholpen. Vaak kun je een onderhoudscontract afsluiten. Er komt dan jaarlijks iemand langs om de ketel te onderhouden.

Toevoeging: je kunt een loodgieter tegenwoordig ook inzetten voor hybride of volledig elektrische oplossingen zoals een warmtepomp.

Radiatoren installeren

Ook voor nieuwe radiatoren is een loodgieter vaak nodig. Zeker bij een renovatie, waarbij bestaande leidingen niet meer op de radiator passen. Je hebt voor deze taak veel gereedschap nodig. Bovendien is het een vrij precieze klus, dus is het inschakelen van een loodgieter voor het installeren van een radiator aan te raden. Na het installeren van de radiator zorgt de loodgieter er ook voor dat deze wordt ontlucht, zodat de nieuwe radiator de ruimte optimaal gaat verwarmen.

Leidingen aanleggen

Loodgieters kunnen allerhande leidingen voor je aanleggen. De bekendste is de waterleiding, maar ook voor een gasleiding kun je bij een loodgieter terecht. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met een nieuwe keuken, verplaats je de CV ketel of wordt de badkamer verbouwd, dan kan een loodgieter je helpen. Sommige loodgieters werken met flexibele leidingen, anderen met koperen leidingen. Na bepaling van de locaties worden de leidingen gelegd en aan elkaar verbonden, waarna andere vaklieden verder kunnen met de andere taken in de verbouwing.

Loodgieter kosten 2022

De loodgieter kosten zijn vooral afhankelijk van de tijd die de loodgieter nodig heeft om het probleem op te lossen. Die tijd, in combinatie met het uurtarief van de loodgieter bepaalt de totaalprijs. Sommige loodgieters rekenen voorrijkosten en natuurlijk moet je de kosten van eventuele materialen zelf bepalen. Het uurtarief van loodgieters ligt gemiddeld rond de 70 – 90 euro per uur exclusief eventuele voorrijkosten. Om zeker te zijn van de kosten kun je vooraf afspraken maken over de kosten.

Loodgieter inhuren

Een loodgieter heeft een probleem vaak snel gevonden, hetgeen verdere problemen verhelpt. Hij of zij doet het immers vaker en heeft de juiste apparatuur om een probleem te verhelpen. Belangrijk is wel dat je een loodgieter vindt die handig is. Kijk bij de zoektocht naar keurmerken als InstallQ of een lidmaatschap van een brancheorganisatie als Techniek Nederland. Zo heb je meer zekerheid. Via Loodgieters.in kom je eenvoudig in contact met een loodgieter bij jou in de buurt. Vergelijk hier de prijzen en let extra op onduidelijke kostenposten (wat is er bijvoorbeeld niet inbegrepen).

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]