Luchtbed lek: hoe luchtbed plakken?

Luchtbed lek? Vervelend! In dit artikel bekijken we hoe je eenvoudig jouw luchtbed kunt plakken. Lukt het niet, dan kun je altijd een nieuw luchtbed bestellen. Een luchtbed repareren is eenvoudig, maar de eerste stap is het vinden van het gaatje. Hiervoor sommen we in dit artikel de belangrijkste plekken en methodes op om het lek te kunnen vinden. Daarom in dit artikel: luchtbed plakken in drie eenvoudige stappen.

Luchtbed

Hoe plak ik een luchtbed?

Het luchtbed plakken of luchtbed repareren bestaat uit drie stappen. De eerste is het opsporen van het gaatje, de reden dat het luchtbed lek is. De tweede stap is het opschuren van het plekje voordat het luchtbed wordt geplakt. De derde stap is het daadwerkelijk dichtplakken van het gaatje. De beste werkwijze voor al deze stappen vind je hieronder.

Stap 1: vind het lek

De eerste stap is het vinden van het lek. Hiervoor hebben we drie manieren op een rij gezet. Houd een stift bij de hand om een stipje te kunnen zetten op de plek van het lek. Zo weet je ook in de volgende stappen welke plek je moet opschuren en welke je daarna moet plakken.

Manieren om een lek te vinden

  • Controleer de klepsteel: de meest voorkomende plek voor een lek luchtbed is de kleppensteel. Deze moet volledig zijn afgesloten. Dit kan een lek zijn, maar bijvoorbeeld ook komen doordag de klepsteel niet volledig tegen de aanslag is gedrukt. Soms helpt het om er een dun materiaal tussen te plaatsen.
  • Controleer het ventiel: naast de kleppen is ook een tradioneel ventiel een bekende plek waar een luchtbed lek kan gaan. Pomp het luchtbed op en luister of het hier lekt door van binnenuit met lucht druk op het ventiel uit te oefenen.
  • Bekijk het luchtbed: wanneer het niet een van bovenstaande is kun je het luchtbed onderwerpen aan een visuele inspectie, oftewel: bekijk het luchtbed goed en bekijk of je ergens gaten of beschadigingen ziet. Het beste is hiervoor een lichte ruimte, waardoor je alle details van het luchtbed goed kunt zien.
  • Voel de beschadigde plekken: door met je hand over de beschadigde plekken te gaan komt een lek soms ineens tevoorschijn. Extra belangrijk zijn de naden.
  • Pompen en luisteren: pomp het luchtbed volledig op en zorg dat je in een stille ruimte bent. Bij een groter lek hoor je vaak direct het luchtbed leeg lopen. Je zult merken dat wanneer je druk uitoefent op het matras het geluid harder wordt. Het is dan belangrijk om met je oor het matras af te gaan en te luisteren waar het gat zit.
  • Onder water: hebben bovenstaande manieren nog niets opgeleverd, dan is een emmer water met wat sop vaak een uitkomst. Je gaat met een spons over het opgepompte luchtbed en bekijkt waar je bellen ziet ontstaan. Dit is de plek waar het lek zich bevindt. Zorg dat je een handdoek bij de hand hebt om het luchtbed weer droog te maken en markeer met een stift het lek.

Stap 2: voorbereiding op het plakken

Voordat je het lek gaat plakken is het van belang drie benodigdheden te verzamelen. Dit zijn een schuurpapiertje, een schaar en een plakker voor luchtbedden. Dit kan eventueel ook een bandenplaksetje zijn dat je zou gebruiken om een fietsband te plakken.

Stap 3: het luchtbed plakken

Begin met het lichtjes opschuren van de plek van het lek. Knip het de schaar de plakker op de juiste maat. Zorg ervoor dat het volledige lek, maar ook iets daaromheen bedekt is. Je kunt nu het sticker papier verwijderen en de uitgeknipte plakker op het lek plakken. Heb je een plaksetje zonder de lijm er al op, dan kun je dit er eerst op doen. Laat de lijm voor het plakken al even 30 seconden drogen om ervoor te zorgen dat het snel en stevig hecht aan het luchtbed. Duw de plakker een aantal seconden aan waarna het luchtbed is geplakt. Laat het luchtbed voor oppompen nog even drogen en vul het daarna weer met lucht.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]