Makelaar: hoe werkt dat?

Een makelaar: hoe werkt dat? Je hebt vast gehoord van een makelaar, maar het is goed om onderscheid te maken tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar. Een verkoopmakelaar gaat over de verkoop van jouw woning, terwijl een aankoopmakelaar helpt met de aankoop van een woning. Hoe gaan beide precies te werk, en op welke manier helpen ze jou met een huis kopen of huis verkopen? Kun je zonder een makelaarskantoor, of heb je echt een makelaar nodig. Je leest hier alles over in dit artikel, makelaar: hoe werkt dat?

Makelaar: hoe werkt dat?

Hoe werkt een huis verkopen met een makelaar?

Wellicht heb je al vaker een woning verkocht met een makelaar. Je zult dan al beter weten wat een verkoopmakelaar doet dan wanneer het de eerste keer is. Welke taken kun je bij de makelaar neerleggen, en welke moet je zelf ondernemen.

Huis verkopen: wat moet ik doen?

Om een huis in de verkoop te zetten doorloop je grofweg drie fases: de voorbereiding, de verkoopfase en de overdracht. Je wil dat elke fase snel, maar bovenal goed verkoopt. In de voorbereiding moet je aan de slag met de volgende punten:

  • De vraagprijs bepalen: om de vraagprijs te bepalen wordt gekeken naar de woningwaarde. Om de waarde van een huis te bepalen voert een makelaar een taxatie uit. Er wordt gekeken naar het soort woning, de staat van de woning, de ligging en ook de vraag naar deze factoren. Die samen bepalen de vraagprijs.
  • Een energielabel regelen: bepaal het energielabel van jouw woning voor verkoop.
  • Huis verkoopklaar maken: op welke zaken letten potentiele kopers? Een makelaar vertelt je het, ook hoe jij jouw woning zo ruim mogelijk laat lijken. Vaak werkt opruimen goed: zo min mogelijk poespas, een volledig opgeruimd huis.
  • Foto’s en eventueel een video: een optimale presentatie op internet is belangrijk voor een snelle verkoop van de woning.

Na de voorbereiding begint de verkoopfase. Hierbij is het van belang dat de woning zoveel mogelijk potentiele kopers bereikt. De volgende stappen worden doorlopen:

  • Promotie: de gemaakte foto’s en video worden samen met een beschrijving op internet geplaatst. Op de website van de makelaar, op social media en op Funda. Je doet er altijd goed aan deze berichten ook zelf te delen. Hoewel misschien geen van jouw vrienden het huis wil kopen, kunnen vrienden van vrienden wel interesse hebben. Het grootste deel van de promotie wordt dus geregeld door de makelaar.
  • Bezichtigingen: vanuit dit bereik komen vaak bezichtigingen. De makelaar doet deze bezichtigingen met de potentiele kopers.
  • Onderhandelingen: na de bezichtigingen is het van belang om tot overeenstemming te komen, maar natuurlijk tegen de beste prijs. Vanuit jou onderhandelt de makelaar in de rol van verkoopmakelaar met de potentiele kopers, of met de aankoopmakelaar van de potentiele kopers. Het doel: een deal en een zo hoog mogelijke prijs.
  • Afronding en overdracht: na een akkoord gaat de verkoopmakelaar voor jou aan de slag met het opstellen van de koopcontracten. Eerst wordt het voorlopige koopcontract getekend (met ontbindende voorwaarden) en vervolgens wordt de overdracht gedaan bij de notaris. Je huis is nu officieel verkocht.

Wat kost een verkoopmakelaar? 

Je betaalt een verkoopmakelaar vaak een percentage van de verkoopprijs van de woning. Dit percentage is onderhandelbaar met de makelaar, maar ligt doorgaans rond de 1,5%. Je kunt er dus vanuit gaan dat een verkoopmakelaar ook graag het maximale uit de verkoop wil halen, want dan verdient ook de makelaar het meest. Onze tip: kies altijd voor de makelaar waarin jij vertrouwen hebt dat die jouw woning voor de beste prijs kan verkopen, en niet voor de goedkoopste makelaar. Dit levert de meeste winst voor jou op.

Hoe werkt een huis kopen met een makelaar?

Voor het kopen van een huis nemen veel mensen een aankoopmakelaar. Wat doet een aankoopmakelaar is dan ook de belangrijkste vraag. Wil jij er een inschakelen, of koop jij jouw nieuwe woning zonder aankoopmakelaar. Je leest hieronder alle stappen en wat een aankoopmakelaar hierin voor jou kan betekenen.

Huis zoeken: hoe vind ik een woning?

Voor de meeste mensen begint een zoektocht naar een nieuw huis op Funda. Je kijkt dagelijks naar de nieuwe woningen die online komen. Door de grote vraag naar huizen zul je merken dat je vaak te laat bent, ondanks dat je meteen belt. In die zoektocht biedt een aankoopmakelaar ondersteuning. Je kunt doorgeven wat jouw eisen zijn, waarna de makelaar naast Funda, ook zijn netwerk in de gaten houdt. Je begrijpt het: een makelaar hoort het namelijk veel eerder wanneer een woning te koop komt. Op die manier kun je vaak al bezichtigen voordat de woning op Funda komt. Handig, want je bent iedereen voor.

Huis bezichtigen: met een aankoopmakelaar?

Tijdens een bezichtiging is het ontzettend belangrijk om te letten op veel zaken. Zie jij jezelf wonen in dit huis, maar ook: wat is de staat van het onderhoud? Welke onderdelen zijn op welke termijn aan vervanging toe? Door een aankoopmakelaar mee te nemen kan hij zich op deze zaken richten. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de dakbedekking, isolatie en het schilderwerk. Je zult merken dat een aankoopmakelaar net even andere vragen stelt dan jij, waardoor jij je kunt concentreren op het wonen in de woning. Samen met de makelaar heb je zo na de bezichtiging een goed beeld van de woning.

De onderhandelingen: met een aankoopmakelaar?

Voor een aankoopmakelaar zijn de onderhandelingen over woningprijzen dagelijkse praktijk. Daardoor kan hij als geen ander beoordelen wat de waarde van een woning is, dan wel wat de kansen zijn voor een bepaald bod. Ook handig: een aankoopmakelaar denkt mee over de ontbindende voorwaarden die je in een voorlopig koopcontract wilt opnemen. Op die manier kun jij jezelf financieel beschermen tegen onvoorziene situaties. Kortom, met een aankoopmakelaar doe je het net even iets slimmer.

Koopovereenkomst en beoordeling van de koopovereenkomst

Het ondertekenen van een koopovereenkomst is gemakkelijk, maar de juiste kleine lettertjes beoordelen is lastiger. Een aankoopmakelaar bekijkt ze, weet waar op je moet letten en neemt de overeenkomst met jou door. Je weet op deze manier alles en er komen nooit misverstanden naar voren, bijvoorbeeld over opleverdatum, inboedel en de ontbindende voorwaarden. Je kunt daarna met een gerust hart de koopovereenkomst tekenen.

Van financiering tot overdracht

Natuurlijk is het voor de zoektocht belangrijk te weten tot welk bedrag je aan financiering kunt krijgen. Na aankoop is het belangrijk om deze financiering rond te krijgen. Zodra de financiering rond is komt het moment van overdracht. Ook tijdens deze laatste stappen begeleidt een aankoopmakelaar jou. Kortom, kopen met een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat jij alle stappen weloverwogen en slim doorloopt, zonder zorgen een nieuwe woning.

Wat kost een aankoopmakelaar? 

De kosten van een aankoopmakelaar zijn afhankelijk van de status: heb je al een woning gevonden of moet de aankoopmakelaar voor jou op zoek? Voor de diesnten van een aankoopmakelaar spreek je vaak een vast bedrag af. Uitgaand van een gemiddelde situatie kost een aankoopmakelaar tussen de 2.500 en 3.000 euro. Ook de regio waarin je woont kan nog invloed hebben op de kosten. Vergelijk daarom gerust meerdere makelaars.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]