Makkelijke kamerplanten: 10x makkelijke kamerplanten

Als je van kamerplanten houdt maar geen groene vingers hebt, is er dan nog hoop voor je? Veel mensen kijken met jaloezie naar vrienden en familie die schijnbaar zonder moeite hun planten prachtig laten groeien en bloeien en die er zelfs in slagen om ze jarenlang in leven te houden. Als je goed voor je planten zorgt dan krijg je er veel voor terug. Een mooie volle groene plant of prachtige bloemen. Maar als je niet gezegend bent met groene vingers of regelmatig van huis bent dan schiet het verzorgen van je planten er nogal eens bij in. Gelukkig zijn er ook planten die met wat minder liefde en aandacht genoegen nemen. Dit is onze top 10.

Makkelijke kamerplanten

1. Cactus

Cactussen komen van oorsprong uit droge en warme streken met weinig water. Deze planten kunnen dus rustig een week zonder water en als je ze water geeft dan is een heel klein beetje genoeg. Hoe minder goed je voor een cactus zorgt, hoe groter de kans dat hij gaat bloeien en ze geven vaak prachtige bloemen.

2. Sansevieria

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit Afrika en is dus gewend om in een tropisch klimaat te overleven. Eens in de twee weken een scheutje water is voldoende, als het om een jonge plant gaat iets vaker. Deze plant gaat alleen dood als hij te veel water krijgt, check dus de grond voordat je water geeft, deze moet volledig zijn opgedroogd.

3. Dracaena

De Dracaena of Drakenboom komt uit Afrika en is dus gewend aan extreme omstandigheden. In de zomer wil hij eens in de 2 tot 3 weken een scheut water, in de winter is 1 keer per maand voldoende. Een ideale plant dus voor mensen die het water geven nogal eens vergeten. 

4. Philodendron

De Philodendron is geliefd vanwege zijn tropische uiterlijk met zijn weelderige bladeren. Je hoeft deze plant slechts 1 keer per week water te geven, hij vindt het ook lekker om dan besproeid te worden zodat de bladeren goed vocht op kunnen nemen. Een aanwinst voor iedereen die zijn woonkamer een tropisch tintje wil geven.

5. Mangave

De Mangave is een kruising tussen de Manfreda en de Agave. Deze twee kamerplanten samen geven de Mangave het beste van beiden. Het is een oersterke plant die je zowel binnen als buiten kunt houden. Als het in de winter hard vriest, haal je Mangave dan wel naar binnen, want bij minder dan -50C beschadigt de plant. Water geven hoeft in de zomer maar eens in de twee weken, in de winter 1 keer per maand.

6. Rhipsalis

De Rhipsalis wordt in Nederland koraalcactus genoemd. Het is een vetplant die je in een pot op de salontafel kunt zetten maar ook als hangplant kunt ophangen. Hij vraagt alleen eens per week een klein beetje water.

7. Aloë Vera

Deze plant is populair omdat het sap uit de bladeren wordt gebruikt voor medicijnen en verzorgingsproducten. De Aloë Vera wil eens per week een beetje water, geef alleen water als de grond volledig is ingedroogd. Wil je zelf het sap gebruiken, dan kun je een stuk blad afsnijden en dit uitpersen. De plant zal deze ‘schade’ zelf herstellen.

8. Bromelia

De Bromelia is een snel tevreden bloeiende plant die in verschillende kleuren en verschijningen te koop is. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van de felle zon. De grond moet licht vochtig blijven dus geef hem eens in de paar dagen een klein scheutje water. Verdorde bladeren en uitgebloeide bloemen moeten wel verwijderd worden. 

9. Kentia

Met de Kentiapalm verander je je interieur in dat van een tropisch eiland. De plant wil graag een plekje in de halve schaduw, om te voorkomen dat de bladeren in de felle zon verbranden. Eens in de 5 dagen een scheutje water in de zomer, in de winter eens in de 10 dagen is voldoende. Sproei je Kentiapalm af en toe om de bladeren fris te houden en te voorkomen dat ziektes kunnen toeslaan.

10. Bonsai

De Bonsai is nog steeds onverminderd populair. Er zijn mensen die er zelfs hun hobby van maken en aan wedstrijden meedoen voor de mooiste Bonsai boompjes. Als je een Bonsai in huis haalt zorg dan dat deze in speciale Bonsai potgrond gaat en verpot hem regelmatig tijdens de groei. Daarna kun je relaxen en genieten van dit grappige boompje. Hij wil water als de grond tot een centimeter diep droog aanvoelt. Niet te veel, anders gaan de wortels rotten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]