Materialen dakkapel: kenmerken, voor- en nadelen en kosten

Als je plannen hebt voor het laten plaatsen van een dakkapel dan zijn er meerdere dingen waar je over moet nadenken. Allereerst natuurlijk het soort dakkapel. Dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak en de ruimte die het dak biedt. De meeste mensen kiezen voor een enkelzijdige dakkapel die aan één kant van het schuine dak wordt geplaatst. Als je huis een plat dak heeft dan kun je een dakkapel laten plaatsen met glas aan twee zijden. 

Dakkapel materialen

Het materiaal van de dakkapel

Een dakkapel kan worden gemaakt van hout of van kunststof. Hout heeft als voordeel dat het er nostalgisch uitziet. Als je een oudere woning van een dakkapel wilt laten voorzien dan is kunststof vaak geen goede keuze. Een kunststof dakkapel op een monumentaal pand staat als de spreekwoordelijke vlag op een modderschuit. Als het pand onder Monumentenzorg valt mag je vaak dit soort aanpassingen niet eens laten doen, omdat de uitstraling van het pand erdoor wordt aangetast en dat niet de bedoeling is. 

Voordelen van een kunststof dakkapel

Een dakkapel van kunststof heeft een aantal belangrijke voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het feit dat je dakkapel maar weinig onderhoud nodig heeft. Net zoals kunststof kozijnen, die in steeds meer woningen worden geplaatst, hoef je de dakkapel niet te (laten) schilderen. Dat scheelt niet alleen veel werk maar ook kosten. Daarom kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om een dakkapel van kunststof te laten plaatsen als ze besluiten om hun zolderverdieping te laten renoveren. 

Met welke nadelen moet ik rekening houden?

Een nadeel van een houten dakkapel is dat het hout onderhouden moet worden. Als u dat niet zelf kunt dan moet er eens in de paar jaar een schilder bij u aan de slag om de dakkapel te schilderen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee waar u rekening mee moet houden. Een kunststof dakkapel ziet er vaak minder nostalgisch uit. Het is allemaal wat strakker vormgegeven. Dit is prima voor een nieuwbouwhuis maar past vaak minder goed bij een romantische jaren 50 woning. Zet daarom voor jezelf de voor- en nadelen van de verschillende materialen en uitvoeringen van een dakkapel op een rijtje voordat je je definitieve keuze bepaalt. Bedenk dat je deze keuze voor de komende tientallen jaren maakt. 

Wat kost mijn dakkapel?

De kosten voor je dakkapel hangen af van verschillende factoren. Allereerst het materiaal. Kunststof is vaak duurder dan hout. Maar kunststof gaat wel veel langer mee en vergt veel minder onderhoud. Hout daarentegen is natuurlijk wel nostalgisch. Je kunt als je een dakkapel wilt laten plaatsen een offerte aanvragen voor zowel een houten dakkapel als een kunststof dakkapel. Dan kun je de prijzen en overige voor- en nadelen met elkaar vergelijken en op deze manier een weloverwogen keuze maken. 

De financiering van je dakkapel

Als je plannen hebt om een dakkapel te laten plaatsen dan kun je de aanschaf en plaatsing vaak financieren door de hypotheek op je woning te verhogen. Op deze manier kun je de dakkapel kosten gespreid terugbetalen. Een ander belangrijk voordeel is dat je voor een hypothecaire lening een veel langere rente betaalt dan wanneer je de dakkapel financiert met een persoonlijke lening. In je hypotheekakte kun je nalezen of het mogelijk is om de hypotheek te verhogen zonder dat je hiervoor opnieuw naar de notaris hoeft. Uiteraard moet de geldverstrekker hiermee akkoord gaan. Hiervoor zal een toetsing van je inkomen plaatsvinden. 

Laat de dakkapel samen met buren plaatsen

Als je graag een dakkapel wilt dan is het aan te raden om in de straat te inventariseren of buren wellicht ook interesse hebben. Een bedrijf dat dakkapellen plaatst is vaak bereid om een mooie prijs te maken als er bijvoorbeeld in één opdracht 4 dakkapellen kunnen worden geplaatst. Het bedrijf haalt meerdere klussen tegelijk binnen en doordat het werk op één locatie plaatsvindt worden de reiskosten beperkt. De kostenbesparing kan dan deels worden teruggegeven aan de bewoners die offerte aanvragen. 

Een dakkapel betekent een waardevermeerdering van je woning

Als je een dakkapel laat plaatsen betekent dat een waardevermeerdering van de woning. Een dakkapel is een belangrijk pluspunt. Door de plaatsing maak je van de zolderetage een volwaardig deel van de woning. Het is dan niet langer alleen maar de bergplaats van de vakantiespullen en dozen met boeken waar je nooit meer naar omkijkt. Je kunt er nu een royale extra slaapkamer van maken. Of een comfortabele werkkamer, ideaal als je regelmatig thuiswerkt en niet aan de keukentafel wilt zitten. Maar een hobbykamer is natuurlijk ook een idee. Hier kun je je modeltrein uitleggen of urenlang werken aan die grote legpuzzel zonder dat deze ergens anders in de weg ligt. Kortom: een dakkapel plaatsen geeft ongekend veel extra mogelijkheden voor je huis. 

Hoe lang gaat een dakkapel mee?

Een dakkapel gaat over het algemeen tientallen jaren mee. Het gebeurt niet vaak dat de dakkapel vervangen moet worden. Vaak gebeurt dat samen met de vernieuwing van het dak. Zeker als je kiest voor een dakkapel van kunststof mag je er vanuit gaan dat deze een zeer lange levensduur heeft. Dit is ook de belangrijkste reden waarom steeds meer mensen voor kunststof kiezen. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw werden dakkapellen voornamelijk van hout gemaakt. Maar omdat kunststof veel duurzamer is wordt hier steeds meer voor gekozen.

Kan ik nog zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen met een dakkapel?

Omdat verduurzaming een belangrijk onderwerp is voor huiseigenaren vragen velen van hen zich af of op hun dak nog zonnepanelen kunnen worden geplaatst als er een dakkapel op zit. Vaak is dit geen probleem. U kunt de zonnepanelen aan de andere kant van het schuine dak laten plaatsen als daar ook voldoende zon komt. Soms is het mogelijk om zonnepanelen deels op de dakkapel te plaatsen. Als u deze vorm van verduurzaming overweegt is het aan te raden om hierover te overleggen met een ervaren dakdekkersbedrijf. Zij kunnen u advies geven wat in uw geval de beste optie is. 

Laat een dakkapel plaatsen door een bedrijf in je eigen regio

Wil je een dakkapel laten plaatsen, dan is het vaak het goedkoopst om te kiezen voor een bedrijf dat in je eigen regio is gevestigd. Zij hoeven immers minder reiskosten te maken om de klus bij u uit te voeren. Daardoor zal een bedrijf dat bij u in de buurt zit vaak een lagere offerte kunnen uitbrengen. Ook mag u er vanuit gaan dat de realisatie van uw dakkapel sneller klaar is. Sommige bedrijven adverteren met het plaatsen van een dakkapel in 1 dag. Omdat dakkapellen vandaag de dag meestal prefab worden aangeleverd is plaatsing in een dag vaak prima te realiseren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]