Het uitzoeken van een nieuw matras moet geen overhaaste bezigheid zijn. Je wil immers een goede keuze maken, omdat nachtrust erg belangrijk is. Bovendien is een goed matras een investering in je lichaam en jezelf. Je rust beter en kunt daardoor meer uit de dag halen. In deze blog nemen we je mee in de vijf tips voor het uitzoeken van een nieuw matras. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuw matras, en welke uitspraken zijn onjuist?
Tip 1: Let op de richtlijnen voor het uitzoeken van een nieuw matras
Voor het uitzoeken van een nieuw matras gelden een aantal handige richtlijnen. Dit helpt jou bij het uitzoeken van een nieuw matras dat past bij jouw wensen en behoeften:
- Draaien in de slaap: ben jij een echte draaier in je slaap, kies dan niet voor een traagschuim matras.
- Altijd koud in bed: heb jij het altijd koud in bed, dan is een koudschuim matras, latex matras of talalay latex matras goede opties.
- Altijd warm in bed: voor iedereen die het altijd warm heeft in bed is een vochtdoorlatend matras een goede keuze. Dan zijn een koudschuim matras, een koudschuim pantera, talalay pocket met koudschuim of latex afdekking goede opties.
- Gewicht onder de 80 kg: weeg je minder dan 80 kg, dan kun je gerust kiezen voor een zachter matras. Je hebt dan minder ondersteuning nodig.
- Gewicht boven de 80 kg: weeg je meer dan 80 kg, dan is een matras met een wat hardere kern de beste keuze.
- Gewicht boven de 100 kg: voor iedereen met een gewicht boven de 100 kg raden wij aan om te kiezen voor een pocketveren matras met 1.000 pocketveren. Ook kan een stevig koudschuim matras of een stevig Pantera matras volstaan.
Tip 2: Enkele of dubbele matrassen
Bij een tweepersoonsbed kun je kiezen voor 1 of 2 matrassen. Ga je voor een tweepersoonsmatras, of voor 2 eenpersoonsmatrassen. Deze keuze is met name belangrijk wanneer jij en je partner andere wensen hebben. Het gaat dan om de hardheid van het matras, de hoeveelheid transpiratie tijdens het slapen, een ander voorkeursmateriaal, een afwijkende lichaamsbouw of lichamelijke klachten. Elk van deze factoren kunnen jou doen besluiten te gaan voor twee matrassen. Doorgaans is dit de beste oplossing.
Tip 3: topdekmatras voor de gleuf in het midden
Kies je voor twee eenpersoonsmatrassen, dan houd je altijd de gleuf in het midden. Door er een topdekmatras overheen te plaatsen verdwijnt de gleuf. Bovendien gaat het matras zo langer mee door minder slijtage aan het matras.
Mythe: een duur matras is altijd beter
Je wist het misschien al, maar ook bij het uitzoeken van een matras is het zo, een duur matras is niet altijd beter. Ook andersom, het goedkoopste matras is niet altijd het minst goede matras. Zorg ervoor dat het matras past bij jouw wensen, behoeften en jouw lichaam.
Tip 4: Soorten matrassen
Er zijn op verschillende soorten matrassen op de markt, van binnenveringsmatras tot koudschuimmatras. Elk van deze, doorgaans 8 verschillende soorten matrassen, heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke matrassoort scoort bijvoorbeeld goed op het gebied van ventilatie, welke is geschikt voor mensen die het altijd koud hebben of op zoek zijn naar een matras met een lange levensduur. In de keuzegids matras kopen van Matras Factory staan alle voor- en nadelen van de verschillende soorten matrassen uitgelegd. Zo maak jij een weloverwogen keuze tussen de verschillende matrassen.
Extra slimme tip: in- en omruilgarantie van je nieuwe matras
Om er zeker van te zijn dat je nieuwe matras helemaal goed ligt, en je geen spijt krijgt van deze grote aankoop, kun je bij veel bedrijven een matras thuis uitproberen. Immers, vijf minuten liggen op een matras is onvoldoende om een goed beeld te krijgen. Zeker wanneer je kiest voor een matrassenwinkel met weinig ondersteuning bij de verkoop. Kies er dus ook voor om advies in te winnen bij de verkopers, zij kunnen je het beste adviseren over de mogelijkheden en wat voor jou het beste matras is. Wees wel open en deel vervelende punten van je oude matras. Heb je vaak last van je rug of moeite met uit bed komen, deel het, zodat de verkoper jou kan helpen met het maken van de juiste keuze.
Uitgezocht? Als extra 6 onderhoudstips voor een nieuw matras
- Matrasbeschermer om je matras: een matrasbeschermer, ook wel molton genoemd, gecombineerd met een hoeslaken, beschermt je matras optimaal. Deze combinatie van molton en hoeslaken zijn makkelijk uit te wassen. Zo blijft je matras fris.
- Regelmatig omkeren: zorg dat je je matras regelmatig, maar minimaal 4x per jaar omdraait in de ligrichting. Zo zorg je voor een gelijkmatige drukverdeling over het matras. Controleer wel even goed of dit bij jouw matras kan. Bij sommige matrassen kun je namelijk maar op één kant slapen.
- Ventileren: overdag moet een matras goed kunnen luchten. Goede ventilatie in de slaapkamer is daarvoor erg belangrijk. Sla het dekbed ook terug tot aan het voeteneinde, zo ventileert het matras nog beter op de belangrijkste plekken.
- Vermijd huisdieren in bed: heb je graag huisdieren in bed, zorg er dan voor dat je het matras daarna goed stofzuigt. Op die manier blijft het matras altijd schoon en fris.
- De juiste luchtvochtigheid: als verlengstuk op ventileren zorgt een goede luchtvochtigheid ervoor dat het matras droog blijft. Op die manier voorkom je schimmelvorming aan de onderkant, waardoor het matras niet meer bruikbaar is.
- Topper: een topdekmatras, ook wel topper genoemd, kan de levensduur van je matras verlengen. Naast een toevoeging op het gebied van comfort zorgt het ervoor dat je matras minder snel slijt. Ideaal.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieHoe je met Weekamp Deuren jouw huis energiezuiniger maakt
Met de stijgende energiekosten is het belangrijker dan ooit om te kijken naar manieren om [...]
okt
4 meubels die niet in huis kunnen ontbreken als je een baby op komst hebt
Het voorbereiden op de komst van een baby is een spannende tijd. Er zijn allerlei [...]
sep
Beschermd: Kleine kinderkamer inrichten: stappenplan en tips
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. [...]
sep
5 redenen om te kiezen voor een stijlvolle poort rondom jouw tuin
Het creëren van privacy en veiligheid in je tuin begint vaak met de keuze voor [...]
sep
Hoe verkoop je je huis sneller met de juiste makelaar?
Het verkopen van een huis kan een stressvolle ervaring zijn, maar met de juiste makelaar [...]
sep
Lekkage in huis: stappenplan en tips
Het kan iedereen overkomen. Je merkt ineens een muffe geur op of ziet een rare [...]
sep
Energiezuinig verwarmen: hoe energiezuinig verwarmen?
Energiezuinig verwarmen is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Met stijgende energieprijzen en een groeiende focus op [...]
sep
Ventilatiekanalen reinigen: informatie, stappenplan & benodigdheden
Ventilatiekanalen vormen een cruciaal onderdeel van elk modern ventilatiesysteem, of het nu gaat om een [...]
sep
Tips voor een stijlvol tuininterieur
Ben je een groot fan van je tijd spenderen in je tuin? Dit is immers [...]
sep