Matrassen gids 2022: alles over matrassen

Er zijn steeds meer verschillende merken matrassen. Van hippe start-ups die matrassen verkopen tot de traditionele beddenzaak met de grote merken matrassen. In dat oerwoud van aanbod werd het tijd om hier als Homeblend eens in te duiken. Daarom gaan wij op zoek naar het beste matras in de matrassen gids 2022. Met als uitkomst niet het beste matras, maar een selectie van criteria voor het beste matras. Ook voegen we een belangrijke aanbieder van matrassen toe en kijken we naar de belangrijkste veelgestelde vragen rondom matrassen. Kortom, alles over matrassen vind je in dit artikel.

Beste matras

Beste matras criteria: alle criteria verzameld

De drie belangrijkste criteria van het beste matras vind je hieronder. Ondanks dat deze criteria feitelijke criteria zijn, moet ook niet vergeten worden dat ook ligcomfort een belangrijk beoordelingscriterium is om het beste matras te herkennen. Echter is dit natuurlijk puur persoonlijk, en kijken we voor de beste matrassen graag zo objectief mogelijk.

  • Ondersteuning: elk matras is anders. De ondersteuning verschilt en moet ook verschillen, afhankelijk van de manier waarop je slaapt. Slaap je bijvoorbeeld op je rug, dan moet het matras een andere ondersteuning hebben dan voor buikslapers. Bedenk daarom vooraf goed in welke positie je slaapt, dat helpt je bij het kiezen van het juiste matras: jouw persoonlijke beste matras.
  • Drukverdeling: het is belangrijk dat een matras de druk van het lichaam op de goede manier verdeelt over het matras. Hierbij is ook jouw gewicht een belangrijke factor. Het beste matras verdeelt de druk op de beste manier over het volledige oppervlak. Vooral op dit punt verschillen veel merken en modellen sterk van elkaar.
  • Levensduur: het beste matras presteert niet alleen nu goed op bovenstaande twee criteria, maar blijft dit ook doen. Op die manier ben je ook op langere termijn verzekerd van een matras dat de juiste ondersteuning biedt en de druk verdeelt over het volledige oppervlak van het matras.

Beste matras volgens de Consumentenbond

De bovenstaande drie criteria test je niet tijdens een bezoek aan de beddenwinkel of zelfs een bezoek aan de website. Eigenlijk kun je dat ook helemaal niet zelf, zeker niet voor de misschien wel 150 bekende merken en modellen matrassen in Nederland. Om die reden heeft de Consumentenbond een matrassen test ontwikkeld. Deze kijkt naar het beste matras op basis van de drie bovenstaande feitelijke criteria.

  • Professionele laboratoriumtest: de test wordt uitgevoerd door onderzoekers in een professioneel testlab. Hier is alles aanwezig om een matras aan alle criteria te kunnen onderwerpen.
  • Voorkom een miskoop: vooraf de testen bekijken zorgt ervoor dat je voorbereid op pad gaat. Je weet op die manier welke matrassen goed zijn, maar ook welke matrassen je beter niet kunt kiezen. Beter goed voorbereid dan spijt achteraf.
  • 100% onafhankelijk: de Consumentenbond heeft geen commerciële belangen bij de uitslagen van haar matrassen test. Je kunt er daardoor vanuit gaan dat zij volledig objectief een oordeel kunnen vellen over de matrassen.

Veelgestelde vragen over matrassen

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Een gemiddeld matras gaat zo’n 10 jaar mee. De levensduur van een matras is echter voor een groot deel afhankelijk van de eerdergenoemde criteria. Sommige matrassen hebben een langere levensduur door de betere kwaliteit van de materialen. Ook het gewicht, postuur en eventuele transpiratie zorgt ervoor dat de levensduur beïnvloed wordt. Kuilvorming, onaangename geur of schimmelvorming zijn belangrijke criteria / momenten waarop een matras vervangen moet worden.

Welke maat matras heb ik nodig?

Heb je al een bed, dan kun je natuurlijk de bijpassende maat matras kiezen. Koop je ook een volledig nieuw bed, dan is dat anders. Tel altijd minimaal 20 centimeter op bij de eigen lichaamslengte. Rond naar boven af om de matras maat te bepalen. Op die manier pas je goed in bed en kun je zonder problemen in alle posities in bed liggen.

Het bovenstaande deel had betrekking op de lengte. Ook de breedte van het matras, of van jouw deel van het matras, is afhankelijk van de breedte van het postuur. Persoonlijke voorkeur is hierop ook van invloed. Gemiddeld kiezen Nederlanders voor een matras van 180 centimeter breed, maar ook 160 cm, 200 cm en 220 cm zijn veel voorkomende maten.

Online een matras kopen: doen of niet?

Een matras is een belangrijke aankoop. Desondanks kan online een matras kopen tegenwoordig prima, mits je goed bent voorbereid. Je kunt online veel informatie vinden over de matrassen, en ook in de beddenwinkel zegt even 5 minuten liggen natuurlijk niets over het daadwerkelijke comfort van een matras. Maak daarom een bewuste keuze uit al het aanbod matrassen of kies een van de aanbieders waarbij een matras binnen een bepaalde periode zelfs nog geretourneerd mag worden wanneer het onverhoopt niet bevalt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]