Meubelonderhoud: zo houd je meubels schadevrij

Aangezien meubels behoorlijk wat kunnen kosten als je deze nieuw koopt, wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk meegaan en mooi blijven. Er kunnen allerlei dingen mee gebeuren en je zal niet de eerste zijn die een glas drinken morst of waarbij andere viezigheid op je meubels terecht komt. Als je wilt dat je meubels mooi blijven, kun je hiervoor het beste aan preventief onderhoud doen. Zo kun je voorkomen dat bepaalde vlekken niet in je meubels kunnen trekken en houd je je meubels ook geruime tijd schadevrij. Dit is de juiste manier om je meubels voor een langere tijd mooi te houden. Zo hoef je niet steeds opnieuw veel geld uit te geven aan nieuwe meubels.   

Meubelonderhoud: zo houd je meubels schadevrij

Onderhoud verschilt per meubelstuk

Het is heel belangrijk om je meubels in goede staat te houden. Zo kun je er langer van genieten. Het kan wel per meubelstuk verschillen hoe je deze moet onderhouden. Houten tafels kunnen bijvoorbeeld voorzien zijn van een matte lak of zijn geolied. Ook zijn er tafels te vinden waarvan de toplaag van kunststof is. Elke afwerking is anders en heeft daardoor ook ander onderhoud nodig. Zelfs roestvrijstalen meubels moet je onderhouden. Het is dan misschien wel RVS, maar om deze eruit te laten zien als nieuw, zul je er toch wel wat aan moeten doen. Het kan dus zomaar zijn dat je veel verschillende onderhoudsmiddelen nodig bent om je meubels goed te onderhouden. Laat je hierover goed informeren. 

Witte doeken voor vlekken

Het is elke dag mogelijk dat er wat gebeurt met je meubels. Zo kan het zijn dat er een kop koffie of glas wijn omvalt op je meubels, maar ook etensresten kunnen viezigheid veroorzaken. Wanneer er iets omvalt of vies wordt, is het het belangrijkst om er snel mee aan de slag te gaan. Op deze manier voorkom je dat het er te ver intrekt. Zorg dat je altijd witte doeken gebruikt om vlekken of etensresten te verwijderen. Zo voorkom je dat er verkleuringen op je meubels achterblijven. Zorg dat je een goede spray gebruikt die geschikt is voor het materiaal dat je schoon probeert te maken. Controleer dit altijd alvorens je aan de slag gaat om schade te voorkomen.       

Let op met stofzuigen van meubels

Wanneer je je meubels schoon wilt maken en etensresten wilt verwijderen, is stofzuigen de gemakkelijkste manier. Alle kruimels die tussen de kussens zijn gevallen, kun je zo gemakkelijk weghalen. Pas alleen wel op dat je met het mondstuk je meubels niet beschadigd. Er zijn voor de verschillende materialen speciale mondstukken te vinden. Zo voorkom je dat je het materiaal waar het betreffende meubelstuk van gemaakt is, schade oploopt tijdens het schoonmaken. Ook is het een goed idee om de zuigkracht van de stofzuiger aan te passen. Door deze wat lager te zetten, voorkom je dat er slijtage optreed aan de meubels en blijven deze langer mooi.  

Leatherlook materiaal behandelen

Mocht je een meubelstuk hebben met een leatherlook, dan moet je erg oppassen met de middelen die je voor de onderhoud ervan gebruikt. Door de verkeerde middelen te gebruiken, kan dit materiaal hard worden. Dit kan ervoor zorgen dat het gaat scheuren of afbladderen. Bij dit type materiaal is het daarom heel belangrijk dat je dit op de juiste manier onderhoudt. Op deze manier kun je voorkomen dat er schade komt aan je meubelstuk. Zorg dus dat je een goed schoonmaak en onderhoudsmiddel koopt voor dit type meubels van dit materiaal. 

Houten meubels goed onderhouden    

Als je net als heel veel andere mensen helemaal gek bent op houten meubels, moet je er wel goed over nadenken dat dit type materiaal ook het nodige onderhoud nodig heeft. De meeste houten tafels zijn geolied en hebben daardoor juist onderhoud nodig. Je moet deze eerst reinigen met een speciaal middel en deze vervolgens schuren om deze helemaal glad en schoon te krijgen. Daarna kun je olie op een doek doen en de tafel ermee inwrijven. Je kunt ook gaan voor een matte lak. Deze moet je op dezelfde manier aanbrengen als de olie, maar geeft net een ander eindresultaat. Bekijk dus goed wat geschikt is voor jouw tafel alvorens je ermee aan de slag gaat.

Waterafstotende behandeling

Wanneer je nieuwe meubels hebt, wil je natuurlijk het liefst gewoon de verpakking eromheen laten om deze te beschermen. Dit zou de makkelijkste manier zijn om je meubels optimaal te beschermen en te voorkomen dat deze beschadigen. Natuurlijk is dit niet de oplossing. Meubels in plastic, dat staat natuurlijk niet in een huis. Er zijn heel veel producten op de markt te vinden die je helpen om te voorkomen dat je meubels beschadigd raken. Zo zijn er sprays die voorkomen dat bijvoorbeeld rode wijn of cola in je bank trekt. Dit type spray maakt je meubels waterafstotend en voorkomt dat er vlekken in je meubels komen. 

Schakel een bedrijf in

Aangezien je meubels waarschijnlijk veel gebruikt worden, is het onderhoud echt nodig om deze langer mee te laten gaan. Door regelmatig onderhoud te plegen, verleng je de levensduur van je meubels op een eenvoudige manier. Je kunt natuurlijk ook kiezen om dit onderhoud uit te laten voeren. Er zijn genoeg bedrijven te vinden die dit voor je kunnen doen. Er zijn bedrijven die je meubels ophalen, maar er zijn ook bedrijven die dit gewoon op locatie doen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en dit zal altijd duurder zijn dan wanneer je het zelf uitvoert.

Voorkom hoge kosten

Door je meubels regelmatig te reinigen en te onderhouden voorkom je dat je deze al vroeg moet vervangen. Dit kan je heel veel geld schelen. Ook als je je meubels moet laten herstellen, kan dit hoog in de kosten lopen. Met goed onderhoud voorkom je dat je hiervoor geld moet neerleggen. Zorg dus altijd dat je op tijd je meubels van het nodige onderhoud voorziet en zorg dat je nog lange tijd kunt genieten van je meubels.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]