Minder abonnementen: 7x tips voor besparen

Nederlanders sluiten vaak een heleboel abonnementen af waar ze vervolgens (bijna) niks mee doen. Zonde, want die abonnementen kosten wel een hele hoop geld per maand. Kijk daarom eens goed naar alle abonnementen die je hebt afgesloten en bepaal welke je echt gebruikt en welke je eigenlijk net zo goed kunt missen. Hieronder lees je zeven tips die je helpen de elke maand wat geld te besparen op je abonnementen.

Minder abonnementen

1. Krant en tijdschrift

Heb je één of meerdere abonnementen op kranten of tijdschriften afgesloten? Bedenk dan goed of je die nog wel nodig hebt. Lees je de krant iedere dag of geniet je in je vrije tijd van een tijdschrift? Dan hoef je je abonnement natuurlijk op te zeggen. Maar als je ze toch nooit meer leest, is het zonde om elke maand een hoop geld te betalen. Daarnaast kun je ook nadenken over andere mogelijkheden om bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van het nieuws. Zo kun je elke dag naar het journaal kijken of zijn er verschillende nieuwsapps te downloaden op je telefoon. Hetzelfde geldt voor tijdschriften: die zijn tegenwoordig ook online beschikbaar.

2. Internet, televisie en bellen

Internet, televisie en bellen zijn erg duur. Veel mensen hebben zonder eerst goed onderzoek te doen een abonnement bij een provider afgesloten. Toch kunnen de kosten per provider verschillen. Bovendien is het ook goed om een abonnement te nemen dat bij jou past. Gebruik je nog wel eens een vaste telefoon? Zo niet, kies dan een abonnement waar de vaste telefoon niet bij inbegrepen zit. Om kosten te besparen kun je ook kiezen voor een ‘alles in 1-pakket’, bijvoorbeeld van Ziggo. Meer informatie is te vinden bij de klantenservice van Ziggo.

3. Denk na over je sportabonnement

Je hebt vol goede moed een sportabonnement afgesloten bij een sportschool bij jou in de buurt, maar is dat wel de goedkoopste optie? Zijn er niet andere, goedkopere sportscholen in de buurt, of misschien net iets verder weg? En hoe vaak gebruik je je abonnement? Is het niet goedkoper om per keer te betalen? Daarnaast kun je ook kijken naar andere mogelijkheden om te sporten. Zo zijn er ook gratis online sportprogramma’s beschikbaar, bijvoorbeeld op YouTube, en kun je zelf buiten sporten.  

4. Loterijen

Droom je er al jaren van om miljonair te worden en geef je daarom maandelijks een groot bedrag uit aan loterijen? Weeg dan de baten en lasten eens tegen elkaar af. Denk je echt dat je kans maakt op een groot geldbedrag? Of betaal je je al jarenlang suf, maar heb je dat bedrag nooit teruggewonnen? Meespelen in een loterij wordt vaak erg aantrekkelijk gemaakt, maar meestal kost het je veel meer dan dat het je opbrengt. Als je vooral meedoet om de goede doelen te steunen, kun je beter elke maand een bedrag aan het goede doel zelf doneren. 

5. Openbaar vervoer

Als je vaak met het openbaar vervoer reist, kan het voordelig zijn om een abonnement af te sluiten. Een los kaartje in het OV is namelijk erg duur. Maar er zijn veel verschillende abonnementen, variërend van 2 tot 356 euro per maand. Ga bij jezelf na wanneer je gebruikt maakt van het openbaar vervoer. Reizen is namelijk goedkoper in de daluren. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een abonnement voor in het weekend af te sluiten. En voor studenten en werknemers: het is vaak mogelijk een deel van je abonnement te declareren. Studenten kunnen dit doen bij DUO, werkgevers bij hun baas.

6. Deel je abonnementen

Waarom zouden jouw huisgenoten allemaal een eigen Netflix-abonnement afsluiten als jullie ook samen één account kunnen nemen? Hetzelfde geldt voor diensten als Spotify, Videoland en Disney +. Vaak kun je dan ook nog profiteren van groepskorting. Ook sportschoolabonnementen kun je soms delen. Zo biedt Basic Fit een premiumabonnement waarbij je met twee personen tegelijk naar binnen kunt. Dit scheelt de helft in de kosten. Wel zijn de premiumaccounts meestal een stuk duurder dan normale accounts. Maar het voordeel is dat je de kosten kunt delen.

7. Schrijf de opzegdatum op

Je hebt vast weleens een gratis proefabonnement voor een maand afgesloten en het vergeten op te zeggen. Hier kom je vaak pas achter als je ziet dat er geld is afgeschreven. Niet fijn. Noteer daarom altijd de datum waarop het proefabonnement verloopt. Dit geldt ook voor abonnementen die je met korting hebt afgesloten. Als de kortingsperiode is verstreken, betaal je in een keer twee keer zoveel voor hetzelfde abonnement. En vaak zit je dan nog met een opzegtermijn.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]