Minder tuinonderhoud: 4 tips voor onderhoudsarme tuin

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, een tuin heeft periodiek onderhoud nodig. Dit tuinonderhoud mag voor velen dan een hobby zijn, anderen besteden het liefst zo min mogelijk tijd aan tuinonderhoud. Om het tuinonderhoud zoveel mogelijk te beperken of het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken vind je in deze blog vier handige tips voor makkelijker tuinonderhoud. Van het vereenvoudigen van de tuin tot het inschakelen van een tuinman of slimme apparaten die jou helpen de tuin te onderhouden. Na het lezen van deze blog weet jij alles: zo wordt de tuin onderhouden eenvoudig(er) en kun je meer genieten.

Minder tuinonderhoud: 4 tips voor onderhoudsarme tuin

TIP 1: tuinman inschakelen of zelf de tuin onderhouden?

Een belangrijke keuze: een tuinman inschakelen of zelf de tuin onderhouden. Soms is deze beslissing een verplichte, bijvoorbeeld wanneer je minder goed ter been wordt en lichamelijk moet inleveren. In dat geval is een tuinman inschakelen vanzelfsprekend. Je kunt zo volop genieten van de tuin, zonder de lichamelijke lasten van het onderhoud. Wanneer je min of meer verplicht, of vanuit gemak, kiest voor een tuinman is het belangrijk om goede afspraken te maken. Hoewel het wellicht gek klinkt, is een professionele tuinman of hovenier vaak een goedkopere keus dan een familielid, vriend of kennis. Een tuinman beschikt over de juiste materialen, kennis en snelheid. Je kunt zo bijvoorbeeld afspreken om eenmaal per jaar de heg te laten snoeien, maandelijks het gras te laten maaien en onkruid te wieden. De tuinman kan bovendien meedenken, zodat planten in de juiste periode gesnoeid worden.

TIP 2: een onderhoudsvrije tuin (of zoveel mogelijk, onderhoudsarm)

Ook in de inrichting van de tuin kunnen bepaalde keuzes zorgen voor minder onderhoud. De juiste materialen voor de bestrating en de juiste planten zijn immers cruciaal voor de hoeveelheid tuinonderhoud die gedaan moet worden. Je kunt kiezen voor veel bestrating, bijvoorbeeld met grote tuintegels, een grasveld en weinig borders. Echter, ook wanneer je kiest voor meer planten en gras zijn er tegenwoordig slimme manieren. Leg bij de aanleg van de tuin bijvoorbeeld ook direct een sproei-installatie aan. Je kunt daardoor eenvoudig, en zelfs geautomatiseerd, de tuin water geven. Dit bespaart je in de warme zomeravonden veel tuinonderhoud, waarbij je anders met de gieter de planten water zou moeten geven.

Nooit meer zelf gras maaien: een robotmaaier bespaart veel tijd bij het onderhoud van het gazon. Bovendien blijft het gazon er altijd strak bij liggen. Een robotmaaier is tegenwoordig geavanceerd en daarmee voorzien van beveiliging, een noodstop, automatisch opladen, een sensor die obstakels vermijdt, een regensensor en tilsensoren. Daarmee maait één robotmaaier een gazon tot wel 1.500 vierkante meter. Dit bespaart jou enorm veel tijd (en aandacht).

TIP 3: gebruik het juiste tuingereedschap

Het juiste tuingereedschap helpt jou de klus sneller te klaren. Niet gek dus, dat we eerder verwezen naar een professionele tuinman, die sneller is dan een familielid, vriend of kennis die jouw tuin onderhoudt. Zorg voor een goede snoeischaar, kettingzaag, bladblazer, bezem, grasmaaier, bosmaaier, spade, onkruidsteker en onkruidbrander. Zo ben je binnen no-time klaar met het onderhoud van de tuin. Kies ook gerust voor elektrisch tuingereedschap. Om de kwaliteit goed te houden, en ervoor te zorgen dat je goed tuingereedschap houd, is het belangrijk om het gereedschap op te hangen. Voor ophangen maak je het gereedschap en de machines natuurlijk schoon. Ook regelmatig slijpen helpt het in topconditie houden.

TIP 4: Regelmatig tuinonderhoud ipv. groot tuinonderhoud

Hoewel je misschien denkt dat opsparen je tijd bespaart is het tegendeel waarheid. Door regelmatig te blijven onderhouden zorg je ervoor dat je rigoureus tuinonderhoud wordt voorkomen. Bovendien kun je door regelmatig onderhoud blijven genieten van de tuin, in plaats van dat je enkel geniet nadat het tuinonderhoud is gedaan. Ook voor de planten is regelmatig onderhoud belangrijk. De meeste planten hebben namelijk een specifieke periode waarin ze gesnoeid moeten worden. 

Bonustip: Beplanting voor een onderhoudsarme tuin

Ook in de juiste beplanting van de tuin kun je enorm veel tijd besparen. Kies voor planten die meerdere jaren meegaan. Vermijd planten en bloemen die maar kort bloeien zoals violen, vlijtige liesjes en petunia’s. Ook planten die ondersteuning nodig hebben zijn niet handig: je zult immers in de gaten moeten houden hoe ze omhoog groeien. Tot slot, vermijd harde groeiers. Kies voor planten die niet te hard groeien en voorkom dat je blijft snoeien.