Het onderhoud van een natuurstenen vloer: zelf doen en uitbesteden

Een vloer van natuursteen is een prachtige toevoeging aan je huis, maar helaas is natuursteen ook erg vlek- en krasgevoelig. Het is dan ook niet zo gek dat na verloop van tijd schade ontstaat. Vooral wanneer er veel mensen overheen lopen. De schade hoeft niet altijd op te vallen, maar soms zijn vlekken of krassen duidelijk zichtbaar. Dat is zonde. Natuursteen valt te repareren door een professioneel bedrijf, zoals floorcare, maar zelf kun je ook actie ondernemen om de stenen mooi en glad te houden.

Natuursteen onderhoud

Wat is natuursteen?

Zoals de naam al aangeeft; natuursteen is een steen uit de natuur. Natuursteen is deel van de aardkorst waar wij op lopen. Het is het resultaat van een natuurlijk proces wat al miljoenen jaren bezig is. Over de hele wereld kun je natuursteen vinden, dat maakt ook dat er veel verschillende soorten zijn. Bekende natuurstenen zijn onder andere kalksteen, marmer, leisteen, graniet en zandsteen. Alle soorten hebben andere kleuren, eigenschappen en schakeringen. Het is goed om te weten wat jouw natuursteen wel en niet kan hebben.

Het onderhoud laten uitbesteden

Wanneer jouw natuurstenen vloer beschadigd is en de beschadiging niet is weg te poetsen met water en een sopje, kun je een bedrijf inhuren om de stenen te laten repareren. Schade door intensief gebruik of een ongelukje is door professionals zo hersteld, zonder een nieuwe vloer te leggen. Krassen, scheuren, vlekken en slijtage kunnen voorkomen in iedere soort natuursteen, gelukkig zijn ze ook in iedere natuursteen goed te herstellen. Bij de verschillende soorten schade horen verschillende soorten reparaties. Hieronder staan ze weergegeven.

De reparatie voor krassen en scheuren

Krassen en scheuren in de vloer lijken op het eerste gezicht een nare beschadiging, maar experts weten deze relatief makkelijk weg te halen. Meestal wordt dit gedaan door de vloer te polijsten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een machine met een diamantpad of diamantschijfjes. Als de beschadiging slechts op een plek te vinden is, hoeft alleen die steen of plek gepolijst te worden, maar het is ook mogelijk om de hele vloer te laten doen. Wanneer er een diepere scheur in de vloer zit, kan deze worden gelijmd. De lijm wordt gekleurd tot dezelfde kleur als de natuursteen, zodat het niet opvalt. Voor het ultieme resultaat kun je de vloer daarna nog polijsten.

De verwijdering van vlekken

Misschien heb je ooit een glas rode wijn laten vallen of een scheutje olie gemorst, kan gebeuren. Helaas kunnen deze vlekken hardnekkig zijn en diep in de steen binnendringen. Deze vlekken worden door middel van diverse chemische middelen verwijderd. Hoe dieper de vlek in de steen zit, hoe langer het duurt om de vlek eruit te halen. Het komt soms voor dat het proces herhaald moet worden, omdat de vlek zo ver binnengedrongen is. Experts maken gebruik van intensieve reinigers en schrob- en boenmachines. Hiermee kan de vlek in jouw vloer volledig verwijderd worden.

Reparaties laten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om je vloer goed te onderhouden. Je kunt dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, maar ook zelf kun je aan de slag gaan om de vloer netjes te houden.

De vloer impregneren

Vooral kalkhoudend natuursteen, denk aan marmer en leisteen, is gevoelig voor vocht en vlekken. Je kunt een natuurstenen vloer dan ook het beste impregneren. Dit houdt in dat er een vloeistof op de vloer wordt aangebracht. Deze stof trekt vervolgens in de stenen en vormt een beschermlaag. Bovendien zorgt het beschermlaagje er ook voor dat de vloer makkelijk schoon te houden is. De stof beschermt tegen vocht en vuil. Het is mogelijk om de stof zelf aan te brengen, maar let dan goed op welke vloeistof goed is voor jouw natuursteen. Vraag daarom altijd na of een stof geschikt is voor jouw vloer. Je kunt de impregnatie ook laten doen door een professional.

Maak de vloer regelmatig schoon

Wanneer jij de vloer regelmatig schoonmaakt en goed verzorgt, zullen grote beschadigingen uitblijven. Het is alleen wel belangrijk dat je de stenen op de juiste manier schoonmaakt. Dus hoe doe je dat? Ten eerste is het belangrijk dat het water niet te heet is, lauwwarm water is perfect. Voeg er groene zeep aan toe zodat externe factoren zoals kalk geen kans krijgen zich op de vloer te vestigen. Gebruik alleen zachte en schone doeken voor het schoonmaken en zorg dat je eventueel zand op de vloer weghaalt met een zachte bezem of stofzuiger. Zand en schuursponsjes kunnen door hun ruwe oppervlak heel veel schade aanrichten aan de vloer. Laat de schuursponsen dus liggen!

Laat je het onderhoud uitbesteden of doe je het zelf?

Wanneer het om het onderhoud gaat, kun je dit vaak makkelijk zelf doen. Zolang je goed navraagt in de winkel of een product geschikt is om op de vloer te gebruiken, kan er weinig misgaan. Voor reparaties is het echter verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Zij kunnen snel en makkelijk te werk gaan en jouw vloer er als nieuw uit laten zien.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]