Niet op vakantie? Investeer in een slimme woning

Het is een vreemd jaar geweest. Misschien is jouw vlucht geannuleerd, of is je favoriete festival afgeblazen. De kermis gaat niet door, en een wereldreis maken zit er dit jaar ook niet in. Het is jammer dat je dit jaar niet op vakantie kunt gaan, het voordeel is dat je ook geen last zult hebben van heimwee! Thuis blijven hoeft helemaal geen straf te zijn, er is genoeg te doen in en rond de woning. Je kunt in de tuin gaan werken, eindelijk de zolder opruimen of nieuwe gordijnen ophangen. Of … investeer in een slimme woning! Met een beetje tijd en het budget dat je bespaart op vliegtickets kun je iedere woning transformeren tot een smart home. En daar geniet je 365 dagen per jaar van, zelfs wanneer je toch weer op vakantie gaat!

Niet op vakantie? Investeer in een slimme woning

Wat is een slimme woning?

De definitie van ‘smart home’ verschilt van persoon tot persoon. In principe is het een woning met daarin een combinatie van hardware en software die in verbinding staat met het internet. Deze hardware en software is in staat om autonoom te werken, dus zonder bewuste actie vanuit de bewoner. In praktijk is deze definitie niet volledig, bewoners zullen toch vaak handelingen verrichten om ‘slimme’ toepassingen in werking te stellen. Hier zijn een aantal smart home toepassingen, met een korte toelichting hoe je ze kunt bedienen.

Verlichting

Een heel duidelijke en praktische vorm van een slimme toepassing in huis is het gebruikt van smart lights. Hierbij kun je kiezen uit neutraal gekleurde lampen, koel/warm lampen, dimbare lampen en multicolor lampen. Philips Hue verlichting is hier een bekend voorbeeld van. Je kunt deze lampen op een schakelklok laten activeren, of laat via internet de zonsondergang uitlezen. Met sensoren kun je de verlichting automatisch laten inschakelen wanneer je een ruimte betreedt, of laten uitschakelen wanneer je de ruimte weer verlaat. In principe hoef je geen lichtknop meer aan te raken. Naast het gemak, kan dit ook de veiligheid in huis verbeteren. Denk aan een toiletbezoek in de nacht, of voor personen met verminderd zicht of mobiliteit.

Alarmsysteem

Over veiligheid gesproken; nu is de tijd om een alarmsysteem te installeren. Je bent nu namelijk thuis, maar over een tijdje krijg je toch weer die vakantiekriebels. En dan wil je de woning niet onbeheerd achterlaten. Met IP camera’s voor binnen én buiten kun je de gehele woning bewaken. Dit is ook heel prettig wanneer je in de winkel bent, en in de gaten wilt houden wanneer jouw kinderen terugkeren van de training. Je hoeft niet steeds op een schermpje mee te kijken, want dankzij automatische detectie zul je bij beweging een notificatie ontvangen. Dit werkt ook buiten de woning op je smartphone. Je kunt zelf bepalen welke vervolgactie er ondernomen moet worden. Dit kan variëren van een luid alarmsignaal tot aan het inlichten van een bewakingsdienst die direct naar jouw locatie gaat bij alarmering.

Luidsprekers

Het grootste verschil tussen een standaard luidspreker en een slimme luidspreker is de aanwezigheid van een microfoon in de slimme variant. Je kunt voortaan ook praten tegen de luidspreker. De commando’s kunnen variëren van “speel klassieke muziek” tot “is het druk op de snelweg naar Antwerpen?” of “wanneer begint de match vanmiddag?”. Uiteraard kunnen smart speakers ook weer gekoppeld worden aan andere slimme apparaten zoals de verlichting. De luidsprekers zijn in staat om volledig autonoom te werken, zo kun je een alarm instellen om je wakker te maken in de ochtend.

Raamdecoratie

Dit is typisch een vorm van automatisering waar je het hele jaar profijt van zult hebben. Je kunt elektrische gordijnen in de ochtend automatisch laten openen, en in de avond weer automatisch laten sluiten. Gekoppeld aan die slimme luidsprekers van zojuist kan uiteraard ook. Wanneer je van huis bent werken de gordijnen ook zoals vooraf ingesteld, dus de woning zal er altijd bewoond uitzien. Dit is een gemak in huis waar je misschien eerst de meerwaarde niet van zult inzien, maar later niet meer zonder kunt.

Rookmelders

Slimme rookmelders maken iedere woning veiliger. Niet alleen waarschuwen ze bij een mogelijke brand in huis, ze kunnen ook de lampen inschakelen in de avond, of de elektrische raamdecoratie automatisch openen. De slimme rookmelders van Somfy kunnen overigens ook zonder wifi verbinding gekoppeld worden, zo word je van de kelder tot aan de zolder op de hoogte gesteld van onraad. Dit is een investering op de veiligheid van jezelf en het hele gezin.

Slimme ‘vertaler’

Om al deze slimme gadgets aan elkaar te koppelen adviseren we een smart hub zoals de TaHoma van Somfy. Dit is een kastje met bijbehorende app die je alle slimme apparaten met elkaar laat verbinden, ook wanneer deze van andere fabrikanten zijn. Zo kun je niet alleen apparaten beter met elkaar laten communiceren, je kunt zelf ook beter de individuele smart home elementen controleren en instellen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]