Nieuwe dakkapel: waar moet je op letten?

Op zoek naar extra ruimte in huis en tegelijkertijd meer licht op zolder? Overweeg een dakkapel, waarmee je eenvoudig extra woonruimte creeert. Met deze extra woonruimte kun je uiteindelijk vanalles doen. Gebruik de woonruimte als extra slaapkamer, een speelruimte voor de kinderen of een kantoor. Voordat je een dakkapel kunt plaatsen zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze blog nemen wij jou daarom mee in 11 zaken die je moet bepalen en regelen voordat de nieuwe dakkapel geplaatst wordt. Je weet zo precies wat je te wachten staat wanneer je een nieuwe dakkapel overweegt.

Nieuwe dakkapel: waar moet je op letten?

1. Waar komt de dakkapel? En hoe groot wordt de dakkapel?

Waarschijnlijk kan ook de dakkapel op het dak van jouw huis op verschillende plekken geplaatst worden. Bepaal zelf of samen met je partner de beste plek voor de dakkapel. Op welke plek krijg je het beste uitzicht, de meeste lichtinval en creeer je binnen de meeste extra woonruimte. Bovendien is het slim om de plek te kiezen waar je de grootste dakkapel kwijt kunt, waardoor je extra ruimte kunt winnen. Kies ook bovendien voor een dakkapel die hoog genoeg is. Hoe hoger, hoe ruimer de ruimte immers gaat aanvoelen zodra de dakkapel geplaatst is. Bovendien is de plaatsing duurder dan de maat dakkapel die je kiest.

2. Kies de juiste ramen in de dakkapel

De populairste keuze is om ramen te plaatsen over de volledige breedte van de dakkapel. Je zorgt op deze manier voor de meeste lichtinval. Kies je voor ramen, dan heb je de keuze uit klap- en kiepramen, maar ook uit schuif- en valramen. De populairste keuze is de keuze voor een draai-kiep raam. Daarmee kun je de ruimte op elk moment van de dag en elk moment in het jaar voldoende ventileren. Het is aan te raden om bij een dakkapel altijd te kiezen voor goed geisoleerd glas. Dat zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken in de winter, maar dat het ook minder warm wordt in de zomer.

3. Kies het juiste materiaal en model voor jouw dakkapel

Een dakkapel is te verkrijgen in verschillende materialen en modellen. Een dakkapel is mogelijk op een plat dak, een schuin dak of als nokverhoging. De dakkapel is de krijgen in de volgende materialen:

  • Kunststof dakkapel: een kunststof dakkapel oogt modern, is onderhoudsarm en bovendien relatief goedkoop.
  • Zinken dakkapel: een zinken dakkapel oogt modern, en is van hoge kwaliteit. Net als kunststof zijn ze onderhoudsarm, maar relatief duur in de aanschaf.
  • Rieten dakkapel: de beste keuze voor een dakkapel op een volledig rieten dak. Het nadeel is dat deze dakkapellen brandwerend behandeld moeten worden en bovendien elke 30-35 jaar vervangen moeten worden.
  • Houten dakkapel: een houten dakkapel kan volledig op maat gemaakt worden. Ideaal voor de bijzondere situaties, waar standaard niet past. Bovendien kun je ze eenvoudig voorzien van een nieuwe kleur. 

4. Bepaal het juiste budget voor de dakkapel

Doordat je nu weet wat de mogelijkheden zijn, kun je het budget gaan bepalen. Heb je voldoende spaargeld, dan kun je een dakkapel realiseren met je spaargeld. Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. De rente is dan aftrekbaar, doordat je het geld gebruikt voor een verbouwing.

5. Vraag een offerte aan voor plaatsing van de dakkapel

Bespreek jouw wensen met een erkend bedrijf voor het plaatsen van een dakkapel. Deze kan jou een goede offerte geven, maar denkt ook mee over de beste keuzes. Vergelijk gerust verschillende partijen, maar kies uiteindelijk voor de aanbieder waar jij het beste gevoel bij hebt. Je weet daardoor wat je kunt verwachten, ook qua eventuele nazorg. Voor een indicatie wat een dakkapel ongeveer kost bekijk je de dakkapel prijzen blog van Ruiter Dakkapellen. Zo heb je een beeld van de kosten voor jouw nieuwe dakkapel.

6. Beste periode voor het plaatsen van een dakkapel

Voor het plaatsen van een dakkapel wordt het dak open gemaakt. Standaard dakkapellen worden binnen 1 dag geplaatst, waardoor de periode in het jaar minder uit maakt. Echter blijft een periode met mooi weer natuurlijk het beste. Heb je speciale wensen, dan is men langer bezig dan deze dag, waardoor een periode met mooi weer belangrijker is. Ondanks dat het ‘s nachts goed afgedekt wordt heb je zo minder kans op waterschade.

7. Verbouwovereenkomst en voorbereiding

Bespreek vooraf goed wat je kunt verwachten. Stel eventueel een verbouwovereenkomst op met degene die de dakkapel gaat plaatsen. Daarin leg je belangrijke afspraken vast, zodat daar later nooit discussie over ontstaat. Fijn voor beide partijen, zodat je hierop kunt vertrouwen. Voordat je de overeenkomst aan gaat is het belangrijk bij de gemeente te informeren of een bouwvergunning nodig is. Zo ja, vraag deze dan aan. Controleer ook de opstalverzekering, omdat je een extra deel aan je huis toevoegt. Ruim vlak voordat het bedrijf komt voor de plaatsing de ruimte goed op. Op die manier kan de dakkapel zo snel als mogelijk geplaatst worden, zonder dat het bedrijf last heeft van spullen die in de weg staan.

8. Na de plaatsing: inrichten en nazorg

Na plaatsing van de dakkapel is het aan jou: tijd om de dakkapel in te richten. Maak je een werkplek onder de dakkapel, plaats dan het bureau voor het raam. Je hebt op die manier een mooi uitzicht tijdens het werken. Houd in de periode na plaatsing, zeker bij slecht weer, de dakkapel nog goed in de gaten. Zie je eventueel een lek, meld dit dan altijd bij het bedrijf dat de dakkapel heeft geplaatst. Het kan namelijk altijd gebeuren, en het bedrijf zal dit snel netjes met je oplossen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]