Nieuwe keuken uitzoeken: waar moet je op letten? + Tips

Het uitzoeken van een nieuwe keuken is leuk, maar tegelijkertijd ook spannend. Je bedenkt wat je wil, hoe hij eruit moet zien en waar je hem gaat kopen. Tegelijkertijd weet je nooit precies hoe jouw nieuwe keuken in huis zal staan. Ben je misschien iets vergeten, of heb je een verkeerde, onhandige keuze gemaakt. In deze blog nemen wij jou mee in de vraag: ‘Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een nieuwe keuken?’. Ook kijken we naar de kosten van een nieuwe keuken. Hoe houd je ze binnen de perken en voorkom je dat het bedrag hoger wordt dan dat wat je vooraf begroot had.

Nieuwe keuken uitzoeken: waar moet je op letten? + Tips

1. Professionaliteit

Een nieuwe keuken is een behoorlijke dure aankoop. Een keuken kost, afhankelijk van de gemaakte keuzes, al snel tussen de 10.000 en 15.000 euro. Je wil daarom problemen voorkomen en gaan voor een keuken van goede kwaliteit. Kies daarom voor professionals: een keukenwinkel met verstand van zaken. Laat de keuken plaatsen door een monteur of gespecialiseerde vriend. Bespreek om bepaalde zaken samen te doen, maar zorg bovenal dat het plaatsen van de keuken goed gebeurt. Je voorkomt problemen: ook in de toekomst.

2. Keukenverlichting

In een keuken kun je drie soorten licht onderscheiden: de basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. In een doorgaans lichte keukenshowroom is het belangrijk om goed te kijken waar je verlichting aan de keuken toevoegt. De basisverlichting in de keuken komt vaak van een plafondlamp, die niet direct in de keuken zit. De werkverlichting zit vaak in de afzuigkap, maar ook onder de kastjes. Ook in de verlichting in de lades kan erg handig zijn wanneer je in het donker iets wilt zoeken. Sfeerverlichting vind je vaak terug als led-strips, onder de keuken of aan de bovenkant van de keuken. Neem deze drie soorten keuken verlichting mee en met de verlichting gaat het zeker goed komen.

3. Kookeiland in de keuken of niet?

Voor velen is een kookeiland in een nieuwe keuken een grote wens. Logisch, het ziet er fantastisch uit en werkt erg fijn. Het is echter belangrijk om goed na te denken of een kookeiland in jouw situatie wel ideaal is. Een kookeiland beperkt namelijk de bewegingsruimte en biedt minder opbergruimte dan een keuken zonder kookeiland. Onze tip: kies alleen voor een kookeiland wanneer daar ook daadwerkelijk ruimte voor is.

4. Een afzuigkap kiezen

Van alle keukenapparatuur is de afzuigkap een van de belangrijkste aankopen. Het is namelijk belangrijk dat de afzuigkap zijn werk doet. Goedkope modellen hebben vaak niet genoeg vermogen, met als gevolg dat keukendampen niet goed afgezogen worden. Betaal daarom iets meer en kies voor een degelijke afzuigkap.

5. De apparatuur in de keuken

Na de afzuigkap komt ook de andere keukenapparatuur aan bod. Tegenwoordig is inbouw apparatuur natuurlijk de standaard: een inbouw vaatwasser, die volledig op gaat in het ontwerp van de keuken. De verschillende merken keukenapparatuur bieden een redelijke tot goede kwaliteit, waardoor je jezelf eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken. Echt slechte apparatuur is er dan ook nog maar weinig. Het is overigens niet zo dat, bij het uitzoeken van een nieuwe keuken, je alle keukenapparatuur ook bij de keukenwinkel moet kopen. Ook de combimagnetron is zo’n product, waar je eenvoudig op kunt besparen. Laat je daarom goed informeren, ook over de kosten van de apparatuur. Zo kun je jezelf ook buiten de keukenwinkel oriënteren.

6. Voorkom verborgen kosten

Het is belangrijk om vooraf duidelijk te bespreken wat de kosten van de keuken zijn. In veel gevallen een vaste prijs, maar soms ook variabel. Hierbij kan de keukenwinkel meerkosten rekenen wanneer de plaatsing langer duurt dan verwacht. Een vaste prijs is dan doorgaans ook fijner dan een variabele, uurprijs voor de keuken. Kun je een deel van het werk zelf doen, dan bespaart dit vaak ook weer op de kosten voor plaatsing en montage.

7. Dit zijn de gemiddelde kosten plaatsing keuken

Naast de kosten van de keuken zelf worden ook kosten gerekend voor de plaatsing en montage van de keuken. De volgende kosten zijn gemiddeld in de markt:

  • Demonteren / afvoeren van de oude keuken: 750 euro
  • Omleggen van elektriciteits- en waterleidingen: 750 euro
  • Monteren leidingen/elektra t.b.v. afzuigkap: 350 euro
  • Uitbreiding van meterkast: 350 euro
  • Egaliseren/verven wanden en plafond: 10-50 euro per m2
  • Aansluiten van apparatuur, incl. materialen: 500 euro

Vraag voor het plaatsen en monteren van de keuken gerust meerdere offertes aan. Zo kun je vergelijken hoe de kosten van de ene keukenwinkel zich verhouden tegenover de kosten bij andere keukenwinkels. Het vergelijken kan al snel een behoorlijk bedrag schelen.

8. Op pad met het advies

Na het lezen van bovenstaand advies kun je voorbereid op pad. In veel gevallen zijn de verkopers erg vriendelijk en kunnen je op de juiste wijze adviseren. Kies daarom een winkel met een fijne keukenverkoper, goede kwaliteit en een goed advies. Dit is vaak een voorbode voor een goede plaatsing en montage.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]