Nieuwe overkapping: waarop letten?

Steeds meer mensen willen een overkapping over het terras. Dat is niet zo vreemd, want als je buitenplaats overdekt is kun je veel meer van het buitenzijn genieten. Je kunt van vroeg in het voorjaar tot ver in de herfst lekker buiten zitten, ook als het licht regent. Je kunt bovendien je terras leuk aankleden met stijlvolle tuinmeubelen en andere accessoires zoals een vuurkorf, een tuinhaard of sfeervolle verlichting. Zo wordt je terras een verlengstuk van je huis, waar jij graag tijd doorbrengt met je gezin of met vrienden.

Overkapping met plat dak

Van welk materiaal wordt jouw tuinoverkapping?

Een tuinoverkapping kan worden gemaakt van verschillende materialen. Zo kun je kiezen voor een overkapping van staal met golfplaten. Maar ook kunststof is een mogelijkheid, bijvoorbeeld een combinatie met plexiglas. Als je er geen ‘broeikas’ van wilt maken dan kun je kiezen voor een gaasconstructie. Wel moet je er dan rekening mee houden dat de overkapping niet waterdicht is. Wil je een stijlvolle tuinoverkapping dan kies je natuurlijk voor hout. 

Geniet nog meer van je terras met een overkapping

Wil je heerlijk onbezorgd van de buitenlucht in je tuin kunnen genieten, dan is een overkapping een uitkomst. Je creëert hiermee een beschutte plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Kruip op je loungebank met een goed boek, of luister naar je favoriete muziek via de oortjes van je smartphone. Je zit onder een overkapping ook uit het zicht van nieuwsgierige buren. Ideaal als je geen behoefte hebt aan inkijk van de mensen die naast je wonen. Privacy is voor veel mensen erg belangrijk vandaag de dag. 

Wat kost een mooie overkapping voor de tuin?

De prijs van een overkapping hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Allereerst gaat het om het aantal vierkante meters die je wilt gaan overkappen. De meeste standaard woningen zijn 4 meter breed. Vervolgens moet je de maat van je terras nemen om te berekenen om hoeveel vierkante meters het gaat. Dan kun je bij een bedrijf dat tuinoverkappingen levert een prijsopgave aanvragen. Een overkapping in de tuin kun je voor verschillende prijzen kopen, de hoogte van je investering hangt ook af van het materiaal dat wordt gebruikt en of je de overkapping zelf plaatst of deze door een vakman laat plaatsen. 

De juiste maten bij de aanschaf van een overkapping

Zeker als je zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een tuinoverkapping, dan is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maten weet. Ga dus eerst aan de slag met een rolmaat of meetlat om te weten welke maten materiaal je moet kopen. Houd er rekening mee dat grote platen soms lastig te vervoeren zijn, je kunt bij sommige bedrijven de materialen ook thuis laten bezorgen. Dat scheelt een hoop gesjouw en eventueel het huren van een aanhanger. Maak voordat je naar een bouwmarkt of gespecialiseerde winkel gaat een lijst van alles wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je als je aan de slag gaat materialen tekort komt. Niets is zo frustrerend als meerdere keren naar de bouwmarkt moeten rijden omdat er materialen of hulpmiddelen missen. 

Hoe gaat jouw overkapping eruit zien?

Heb je al een idee hoe jouw terrasoverkapping eruit gaat zien? Wordt het een overkapping van hout met een plat dak, of toch liever een overkapping van kunststof. Het materiaal waar je voor kiest is belangrijk omdat je hiermee ook een keuze maakt voor de mate van onderhoud van je overkapping. Kunststof is gevoeliger voor groene aanslag. Hout moet in sommige gevallen bewerkt worden met een beschermende laag om de invloeden van buiten geen kans te geven. Dit zijn zaken die je zeker in je overwegingen moet meenemen.

Je huis wordt meer waard met een mooi ingericht terras

Wanneer je kiest voor een mooie tuinoverkapping dan is dat misschien een flinke investering. Maar bedenk dat je hiermee je woongenot aanzienlijk vergroot. Daar komt bij dat je woning meer waard wordt als de tuin is ingericht met een overkapping voor het terras. Dit zal er zeker voor zorgen dat je je woning gemakkelijker kunt verkopen en dat je er een hogere prijs voor kunt vragen. Maar natuurlijk laat je een tuin overkapping in de eerste plaats neerzetten om er zelf van te kunnen genieten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]