Nieuwe vloer: hout, vloerbedekking, visgraat, gietvloer of PVC?

Een nieuwe vloer kiezen voor je woning is niet zomaar een keuze die zo één, twee, drie maakt. Welke vloer in appartement of andere woning?  Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een nieuwe vloer. Er zijn niet alleen heel veel verschillende soorten vloeren, maar ook de vloerkeuze voor verschillende ruimtes is van belang. Welke vloerkeuze woonkamer, vloerkeuze keuken en vloerkeuze slaapkamer ga je maken? Bij al deze ruimtes zijn er dingen waar je rekening mee moet houden. De keuze vloer bij vloerverwarming betekent dat niet zomaar iedere vloer goed samengaat met een vloerverwarming. Hoe kies je een nieuwe vloer? Je leest het hier.

Nieuwe vloer: hout, vloerbedekking, visgraat, gietvloer of PVC?

Welke vloer in appartement of andere woning? Dit zijn je opties

Er zijn heel veel verschillende soorten vloeren die je kunt kiezen voor je woning. Je kunt kiezen voor hout, vloerbedekking in allerlei patronen en maten, een visgraatvloer, een moderne gietvloer of PVC. Al deze vloersoorten hebben hun kenmerkende eigenschappen waaraan je kunt zien of ze geschikt zijn voor jouw woning. In de eerste plaats ga je vooral kijken naar wat je mooi vindt. Daarna kun je gaan kijken naar de beschikbaarheid van de vloerkeuze voor in jouw woning.

Hout

Hout is een natuurlijk product en dat geeft een prachtige uitstraling in je woning. Bij de vloerkeuze woonkamer en slaapkamer kun je dan ook kiezen voor diverse houtsoorten. Welke vloer in de hal? Hout is hiervoor een zeer geschikte kandidaat. Je hebt de keuze uit twee soorten: massief en halfmassief. Een massief houten vloer bestaat volledig uit hout en heeft een uniek uiterlijk. Daarnaast gaan deze vloer vaak lang mee omdat je ze eenvoudig kunt bijschuren. Dit is bij half massieve houten vloeren niet zo, omdat hierbij alleen de toplaag bestaat uit massief hout. Het grote voordeel van mooie houten vloeren is dat het een enorme uitstraling geeft aan je woning. Je hebt daarnaast de keuze uit veel houtsoorten, zoals eiken, notelaar, grenen, merbau of esdoorn. Met de keuze vloer bij vloerverwarming is hout niet altijd een slimme keuze. Door temperatuurverschillen kan het hout gaan vervormen met kieren en gaten als resultaat.

Vloerbedekking

Er zijn veel verschillende soorten vloerbedekking die je kunt kiezen voor je woning. Tapijt, vinyl, laminaat en linoleum: het is slechts een greep uit de mogelijkheden. Het is hierbij vooral een kwestie van smaak, maar ook de ruimte speelt een grote rol. Is bij de vloerkeuze keuken tapijt een goede keus? Je hebt hier bijvoorbeeld rekening te houden met vlekken. Het zou zonde zijn wanneer de vloer al snel minder mooi wordt. Bij vloerkeuze woonkamer kan een tapijt juist wel weer enorm stijlvol staan. Toch is ook laminaat nog altijd een geliefde vloerkeuze: je hebt veel keuze uit diverse kleuren en patronen.

Visgraat

Een visgraat vloer is stijlvol en tijdloos. Er zijn verschillende soorten en kleuren waar je uit kunt kiezen wanneer je geïnteresseerd bent in deze vloersoort. Je kunt daarnaast zelfs kiezen uit diverse breedtes en lengtes van de planken. Zo kun je een vloer laten aanleggen die helemaal naar jouw stijl is. Er zijn twee soorten visgraat vloeren: de traditionele visgraat en de Hongaarse punt. Het verschil zit hem in de belijning: deze is bij de Hongaarse punt strakker omdat de uiteinden van de planken schuin worden afgezaagd. Bij de traditionele visgraat wordt dit niet gedaan. Benieuwd naar de keuze vloer bij vloerverwarming? Visgraat is hiervoor zeer geschikt.

Gietvloer

Een opkomende trend als het gaat om vloeren is de gietvloer. Het gaat hierbij om een naadloze vloer; een moderne look die je veel terugziet in nieuwbouwhuizen. Deze vloerafwerking is vooral populair vanwege het gemak om de vloer schoon te maken. Omdat er geen naden in de vloer zitten kun je heel gemakkelijk schoonmaken. De gietvloer kan daarnaast op allerlei manieren worden toegepast. Daarnaast kun je bijna alle gietvloeren combineren met vloerverwarming.

PVC

Wanneer je kiest voor een PVC vloer heb je de keuze uit heel veel mogelijkheden. PVC is een soort vloerbedekking dat voornamelijk bestaat uit kunststof. Het grote voordeel is dat PVC tegenwoordig bijna niet te onderscheiden is van echt hout. Het lijkt alsof je een houten vloer in huis hebt liggen, terwijl het in werkelijkheid gaat om PVC. Ook kun je deze vloer combineren met een vloerverwarming. Of je nu meer wilt weten over jouw vloerkeuze woonkamer, vloerkeuze slaapkamer of vloerkeuze keuken: een PVC vloer is in alle ruimtes mogelijk. PVC vloeren van Martijn de Wit zijn gemaakt van een hard soort kunststof. Behalve dat een PVC vloer lang meegaat, weinig onderhoud vraagt, hygiënisch is en geluiddempend, is de keuze aan uitstralingen ook enorm.

Nog veel meer vloersoorten voor je woning

Er zijn naast de bovengenoemde vloersoorten nog veel meer mogelijkheden voor je woning. Zo kun je kiezen uit tal van natuurstenen die je als vloer kunt laten plaatsen. Deze vloeren zijn niet alleen geschikt voor vloerverwarming, maar hebben ook een unieke en stijlvolle uitstraling. Verder heb je ook de keuze uit parket, tegels en meer. Kijk bij het kiezen van een vloer ook naar hoe makkelijk je het eventueel zelf kunt plaatsen. Natuurlijk kun je dit ook laten doen.

Vloerkeuze woonkamer: hier moet je rekening mee houden

Wat is je vloerkeuze woonkamer? Het is belangrijk om goed te kijken naar je mogelijkheden, want in deze ruimte zul je veel tijd doorbrengen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een mooie, maar vooral een goede vloer. Kijk goed naar verschillende aspecten voordat je een vloerkeuze woonkamer maakt. Heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan is tapijt wellicht niet de slimste keuze voor in een woonkamer. Ook is het belangrijk om te kijken naar hoe gemakkelijk je een vloer kunt schoonmaken. De vloerkeuze woonkamer hangt vooral af van jouw eigen smaak, maar ook de grootte van het huishouden en aan welke eisen de vloer nog meer moet voldoen.

Zo maak je een goede vloerkeuze slaapkamer

Wanneer je een vloerkeuze slaapkamer moet maken kun je ook kijken naar de eisen waar een vloer volgens jou aan moet voldoen. Het grote voordeel van een vloerkeuze slaapkamer is dat je heel veel mogelijkheden hebt en vrijwel geen beperkingen. Omdat je overdag haast geen gebruik zal maken van de slaapkamer en dus deze ruimte alleen ‘s avonds betreedt, zijn je mogelijkheden eindeloos. Een houten vloer, PVC, tapijt of andere soorten vloerbedekking: het is allemaal mogelijk wanneer je een vloerkeuze slaapkamer moet maken.

Vloerkeuze keuken: let op de vochtbestendigheid

De vloerkeuze keuken is een belangrijke. Want in de keuken heb je niet alleen veel kans op kras gevaar, ook vocht speelt een belangrijke rol. Tapijt is daardoor niet aan te bevelen in de keuken. Een gietvloer is bijvoorbeeld wel enorm handig wanneer je een vloerkeuze keuken moet maken. Deze vloer is naadloos, waardoor vocht niet in de naden blijft zitten. Ook voor de badkamer is een gietvloer een zeer goede keuze. Hout is meestal minder goed aan te raden voor in de keuken, vanwege de mindere vochtbestendigheid. Maak een goede vloerkeuze keuken die zo lang mogelijk mooi blijft en waar je dus jarenlang plezier van zal hebben.

Welke vloer in kleinere ruimte?

Wanneer je een vloer zoekt voor een wat kleinere ruimte is het belangrijk om aandacht te besteden aan kleuren en tinten. Welke vloer in kleinere ruimte? Kies vooral voor lichtere tinten, dit zorgt ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Een lichte vloer zal ervoor zorgen dat licht wordt gereflecteerd; hierdoor wordt de hele ruimte lichter. Let wel op met patronen in de vloer. Bij te drukke patronen zal de ruimte juist nog kleiner lijken. Donkere tinten zullen ervoor zorgen dat de ruimte helemaal klein lijkt. Bij een vloer in kleinere ruimte kiezen moet de aandacht dus vooral liggen op lichte tinten.

Een vloer voor de hal kiezen

Welke vloer in de hal? Ook dat is een vraag die veel gesteld wordt bij het kiezen van een nieuwe vloer. Het is de eerste ruimte die mensen zien zodra ze binnenkomen in je woning. Welke vloer in de hal je kiest is helemaal aan jou. Je kunt kiezen voor tegels, een gietvloer, tapijt, hout of pvc. Omdat je zoveel mogelijkheden hebt kun je kijken wat bij jouw stijl past en de rest van je inrichting. Grenst de hal direct aan de woonkamer of keuken? Wellicht kun je dan kiezen voor een doorlopende vloer. Zo creëer je eenheid in je huis! Zorg er wel voor dat de vloer die je kiest geschikt is voor keuken en woonkamer.

Keuze vloer bij vloerverwarming

Vloerverwarming is een extra luxe die je in steeds meer woningen terugziet. Het is een ideale manier om voor extra warmte te kiezen tijdens koudere periodes. Maar met het uitkiezen van een vloer is het belangrijk om je opties te weten. Niet iedere vloersoort is geschikt voor een vloerverwarming. In de meeste gevallen is het wel mogelijk, bijvoorbeeld bij gietvloeren, PVC vloeren of een laminaat. Toch spelen ook hierbij belangrijke factoren een rol, zoals de ondervloer of de manier waarop de vloer gelegd wordt. Bij een parketvloer is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor een verlijmde parketvloer, omdat je dan een optimaal rendement hebt.

Natuurproducten zoals hout zijn over het algemeen minder geschikt voor vloerverwarming. Dit komt omdat hout reageert op warmteverschillen en daardoor uitgaat zetten of juist gaat krimpen. Wanneer je graag een houten vloer wilt maar ook vloerverwarming is dit wel mogelijk. Toch moet je altijd rekening blijven houden met het behouden van een gelijkmatige temperatuur van de vloerverwarming en een goede luchtvochtigheid in huis zodat het hout zo min mogelijk zal reageren op de warmteverschillen. Alsnog blijf je het risico lopen dat hout gaat uitzetten of krimpen.

Welke vloer in appartement: zo min mogelijk geluidshinder

Welke vloer in appartement? Ook dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt wanneer een vloerkeuze woonkamer, vloerkeuze keuken of vloerkeuze slaapkamer moet worden gemaakt. Je wilt een vloer met zo min mogelijk geluidshinder; daarom kun je het beste kiezen voor een zwevende vloer. Dit wil zeggen dat er sprake is van een ondervloer, maar dat de vloer zo gelegd wordt dat deze twee vloeren niet met elkaar in contact komen. Wanneer de vloer niet zwevend wordt gelegd is dit vaak de voornaamste reden van contactgeluid. Ook kun je kiezen voor een houten vloer met isolatie waardoor er minder sprake is van geluidshinder.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]