Overstappen van energieleverancier: wat komt erbij kijken?

Het wordt tegenwoordig sterk aangeraden om één keer in het jaar een vergelijking uit te voeren tussen de tarieven die worden gehanteerd door de verschillende energieleveranciers op de markt. Op basis van deze vergelijking wordt het dan meteen duidelijk welke energieleverancier jou nu precies de meest interessante voorwaarden kan aanbieden. Wanneer is overstappen energieleverancier nu echt interessant en wat komt er nu precies allemaal bij kijken? Je komt er alles over te weten door het lezen van de informatie op deze pagina!

Overstappen van energieleverancier: wat komt erbij kijken?

Is overstappen energieleverancier jaarlijks echt de moeite?

Een vraag die veel mensen zich stellen is of het nu wel echt de moeite waard is om elk jaar opnieuw de actuele energieprijzen te gaan vergelijken. Overstappen energieleverancier is het zeker. Uiteraard spreekt het voor zich dat de verschillen in prijs sterk afhankelijk zullen zijn van het jaar in kwestie, maar in het merendeel van de gevallen zal je toch wel een bepaalde besparing weten te realiseren. Wil je er dus graag zeker van zijn dat je echt elk jaar opnieuw kan genieten van de scherpst mogelijke tarieven op de markt voor jouw energiecontract? Dan zal je toch even wat tijd moeten voorzien om te ontdekken wat de actuele energieprijzen nu precies zijn.

Hou rekening met de boete en pas op met welkomstacties

Wanneer je vroegtijdig gaat overstappen naar een andere energieleverancier zal je wellicht rekening moeten houden met het betalen van een overstappen energieleverancier boete. De hoogte van deze boete is in de praktijk afhankelijk van twee verschillende factoren. In eerste instantie wordt er namelijk gekeken naar de resterende contractperiode, maar daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het feit of je enkel gas of stroom of beide producten afneemt bij de energieleverancier die je gaat verlaten. Op moment van schrijven is het zo dat je rekening dient te houden met de onderstaande overstappen energieleverancier boete:

  • 50 euro boete bij een resterende contractperiode van 1,5 jaar;
  • 75 euro boete bij een resterende contractperiode van 1,5 tot 2 jaar;
  • 100 euro boete bij een resterende contractperiode van 2 tot 2,5 jaar;
  • 125 euro boete bij een resterende contractperiode van 2,5 jaar of later;

De bovenstaande tarieven gelden uitsluitend voor mensen die één product, dus of gas of elektriciteit vroegtijdig stopzetten. Gebeurt de vroegtijdige stopzetting voor beide producten of diensten? In dat geval moet de boete worden verdubbeld.

Overstappen energieleverancier met cadeau

Op het eerste zicht lijkt overstappen energieleverancier met cadeau natuurlijk erg leuk en interessant. In de praktijk is dat echter lang niet altijd het geval. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat er bij een langdurig contract van bijvoorbeeld vier jaar gratis een slimme thermostaat wordt voorzien. Wordt het contract vroegtijdig verbroken? Dan kan dat er voor zorgen dat je niet alleen de kostprijs van de thermostaat moet betalen, maar ook hoge installatiekosten. Voordat je over gaat stappen naar een nieuwe energieleverancier is het dan ook zeer belangrijk om even grondig de voorwaarden te lezen van de welkomstpromotie die je hebt benut.

Extra aandachtspunten bij overstappen energieleverancier

Bovenstaande is uiteraard nog niet alles. Stel jij je nog altijd de vraag; “is overstappen energieleverancier verstandig”? Je kunt het beste kiezen voor overstappen van energieleverancier via overstappen.nl, zij bieden een actueel overzicht van enegieleveranciers, prijzen en helpen jou met de keuze.

Daarnaast is het niet alleen van belang om rekening te houden met de hierboven aangegeven aandachtspunten. Je zal namelijk met zekerheid ook nog rekening willen houden met de volgende factoren:

  1. Hoeveel bedragen de kosten wanneer er een factuur niet tijdig wordt betaald?
  2. Op welke antwoordtermijn kan je rekenen door de klantendienst?
  3. Hoe groen is de stroom die je aangeleverd zal krijgen?

Wil je echt op de meest optimale wijze kunnen besparen op de gas- en elektriciteitsfactuur? In dat geval is overstappen energieleverancier alleen eigenlijk niet voldoende. Veel mensen stappen jaarlijks over naar de voordeligste energieleverancier, maar betalen nog steeds (veel) teveel. Hoe dat komt? Zeer eenvoudig, omdat men de woning onvoldoende heeft geïsoleerd.

Vergeet ook de isolatiewaarde van de woning niet!

Zoals hierboven reeds aangegeven is “overstappen energieleverancier wanneer” niet de enige vraag die je, je moet stellen. Je kan perfect overstappen op de meest aangewezen momenten, maar toch nog steeds meer moeten betalen voor je energie dan strikt noodzakelijk is. Om de kostprijs van je energiefactuur echt zo laag mogelijk te kunnen houden zal je dan ook verplicht zijn om grondig je woning te isoleren. Dit hoeft overigens niet altijd ingrijpend te zijn en veel geld te kosten. Het voorzien van goed isolerende raamdecoratie kan bijvoorbeeld reeds een interessante bijdrage leveren aan een lage(re) energiefactuur.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]