Parketvloeren: keuzegids & verschillen

Een verbouwing, renovatie of na een verhuizing is vaak het juiste moment om een nieuwe vloer uit te kiezen. Een van de woontrends van dit jaar is het gebruik van veel natuurlijke materialen. Dit komt natuurlijk ook terug in vloeren, waarbij een (massieve) parketvloer een veel gekozen optie is. In dit artikel kijken we naar alle soorten parketvloeren, de kenmerken en de verschillen. Bekijk al het aanbod van Floorlife hier: https://floorlife.nl/collectie/parket/.

Parketvloer

Introductie

Waar een houten vloer vaak volledig massief is, en is gezaagd uit één stuk, is parket vaak opgebouwd uit verschillende lagen. Dit is het geval bij lamelparket of fineerparket. Echter zijn er ook parket vloeren die volledig massief zijn opgebouwd.

Levensduur van parketvloeren en houten vloeren

Een parketvloer kan een leven lang mee. De kwaliteit van de vloer is echter afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren bestaan uit:

  • Onderhoud van de vloer
  • Kwaliteit van de houten vloer
  • De gekozen houtsoort (hoe harder, hoe beter)
  • Belasting en gebruik van de vloer

Hierbij geldt dat massief parket eenvoudiger te herstellen is dan een fineervloer. Dit komt doordat deze vloer een dunne toplaag heeft, die bij beschadiging lastig te herstellen is.

Vloerverwarming kan met parket

Tegenwoordig is vloerverwarming een veel gekozen oplossing voor verwarming van een woning. Dit komt omdat de woning op deze manier egaal wordt verwarmt en het zorgt voor een comfortabele warmte in huis. Jammer genoeg kan een massief houten vloer niet in combinatie met vloerverwarming. Wat wel kan is het kiezen voor een massieve parketvloer. Hierbij wordt het parket verspijkerd en verlijmd met de ondervloer om werking tegen te gaan. Daardoor is de ondergrond bij het leggen van massief parket op vloerverwarming ontzettend belangrijk. Kies je voor fineerparket of lamelparket, dan is verlijmen vaak voldoende om geen last te hebben van de werking van het hout.

Onderhoud van een parket vloer

Een parketvloer heeft onderhoud nodig. Dit kan door het gebruik van intensief reinigende zepen en onderhoudszepen, die afneembaar zijn met een licht vochtige dweil. Na reinigen kun je de vloer afwerken met een was, olie, wax of polish. Massief parket en lamelparket kan ook geschuurd worden, alvorens de afwerking wordt aangebracht. Houd er rekening mee dat fineerparket slechts een dunne toplaag heeft, en daardoor niet geschuurd kan worden.

Geluid en parket vloeren

Een parketvloer is niet de meest stille vloer. De gebruikte ondervloer is hiervoor ontzettend belangrijk, zeker wanneer je kiest voor parket in een appartement. Kies in deze situatie altijd voor verlijming met de vloer, waardoor contactgeluid tot een minimum wordt beperkt.

Vloerdikte en plankdikte

Bij de keuze voor een (massieve) parketvloer kun je kiezen uit verschillende diktes. Hierbij is het belangrijk te bepalen of bestaande plinten blijven zitten (en hoeveel ruimte er tussen de onderkant van de plint en de vloer is). De tussenruimte is de maximale dikte voor de parketvloer en de ondervloer samen. Kijk ook naar de ruimte tussen de deuren en de vloer, ook deze is van invloed op de dikte dat het parket mag hebben.

Leggen van parket

In de meeste gevallen wordt parket gelegd door een professional. Een partij hiervoor is Floorlife. Bekijk het aanbod in de collectie. Klik hier! Hierbij kan gekozen worden om de vloer te verlijmen, verspijkeren of verschroeven. De vloer werkt dan minder dan wanneer deze zwevend wordt gelegd, waarbij dit niet gebeurt. Echter heeft het hout op die manier wel alle ruimte om te gaan werken. Houd hiervoor altijd ruimte vrij onder de plinten en leg de vloer nooit strak tegen de muur, anders komt de vloer op bepaalde plekken omhoog wanneer deze uitzet.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]