Pelletkachel: dít zijn de voordelen van een pelletkachel

De koude maanden beginnen er weer aan te komen en dit is het moment dat je graag thuis op de bank neerploft met een kopje thee bij een knisperend vuurtje in de open haard. Nu kun je denken dat een oude houtkachel niet meer van deze tijd is, en dat is ook wel een beetje het zo, maar dit betekent niet dat je niet alsnog van dit open haardje kunt genieten. Tegenwoordig maakt de houtkachel ruimte voor de pelletkachel. Dit is een kachel die niet met grote blokken hout werkt, maar met zogeheten pellets. Dit zijn kleine houtkorrels die je in je kachel gooit voor de verbranding. Deze moderne vorm van fysieke houtverbranding is steeds populairder aan het worden, maar waarom dan? Wat zijn de voordelen van een pelletkachel? In dit artikel komen alle voordelen van een pelletkachel naar voren, zodat je een beter beeld hebt van waarom je deze kunt installeren in je woning.

De voordelen van een pelletkachel kopen

Pellets goedkoper dan hout

Een van de voordelen van een pelletkachel ten opzichte van een houtkachel is hoe duur het is om deze te gebruiken. De pellets die je gebruikt om je pelletkachel te laten stoken zijn erg klein en kosten daarom maar een paar dubbeltjes per kilo. Je moet daarentegen wel het reservoir geregeld bijvullen, maar als je dit afzet tegen de hoeveelheid hout die je nodig hebt om een houtkachel goed te laten stoken valt dit reuze mee.

Daarnaast is het gebruik van een pelletkachel vaak gesubsidieerd vanuit de wet. De overheid wil zoveel mogelijk het gebruik van aardgas beperken en stimuleert mensen daarom op een milieuvriendelijkere manier hun huis te verwarmen. Een pelletkachel is een van deze manieren en daarom kun je subsidie krijgen voor als je een pelletkachel wilt kopen. Je moet hier wel aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat je deze subsidie ook echt krijgt. Deze voorwaarden hebben te maken met het vermogen van de kachel, waarvoor deze gebruikt wordt en dat deze is geïnstalleerd door een professional. De exacte voorwaarde zijn makkelijk terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Een overzicht van alle pelletkachels en mogelijkheden vind je via pelletkachelkiezen.

Minder uitstoot van fijnstof en rookgassen

Wanneer je een verwarming gebruikt met fysieke verbranding, komen er stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Dit zijn onder andere fijnstof en rookgassen. Doordat de pellets die je gebruikt kleiner zijn dan de blokken hout die je voor een houtkachel gebruikt, stoten deze ook minder van deze stoffen uit en kun je meer van de warmte genieten zonder bang te zijn voor het teveel inademen van deze stoffen.

De stoffen die vrijkomen tijdens het verbranden worden netjes afgevoerd door middel van een afvoerpijp of de schoorsteen. Dit is hetzelfde als bij een houtkachel, met als uitzondering dat een pelletkachel ook een ingebouwd ventilatortje heeft. Door deze ventilator worden de rookgassen en fijnstof actief door de afvoerpijp of schoorsteen naar buiten afgevoerd, zodat deze niet in je huis blijven hangen.

Gebruiken in een afgelegen gebied

Woon je op het platteland in een uitgestrekt en lekker afgelegen gebied? Dan is er de kans dat je niet bent aangesloten op het vaste net. Vooral in het noorden van het land kan het zo zijn dat de gasleidingen niet helemaal door zijn getrokken of dat er te weinig beschikbaar is. Op dit soort momenten biedt een pelletkachel de ideale uitkomst, omdat je hiervoor niet op het vaste net aangesloten hoeft te zijn. Je stookt in je kamer en hier krijg je al je warmte vandaan. Vooral wanneer je huis mist aan isolatie is de pelletkachel handig, anders had je ook een warmtepomp of elektrische CV kunnen gebruiken.

Let hierbij op dat je pelletkachel bedoeld is voor het verwarmen van één ruimte, namelijk die van de ruimte waar de pelletkachel staat. Voor het hele huis moet je pelletkachel combineren met je thermostaat. Ook moet je rekening houden met dat een pelletkachel vooral voor afgelegen gebieden een uitkomst is, omdat de fijnstof die deze uitstoot in dichtbevolkte gebieden voor overlast en gezondheidsklachten kan zorgen. Wel is een pelletkachel dan eerder aan te raden dan een houtkachel, omdat een houtkachel meer fijnstof uitstoot. De eerdergenoemde subsidie die je van de overheid kunt krijgen voor je pelletkachel geldt ook alleen als je op een afgelegen plek woont.

Een pelletkachel is ecologisch verantwoord

Naast dat de pellets minder schadelijke stoffen uitstoten dan hout, hebben pelletkachels voordelen op het gebied van ecologisch ondernemen. Pellets zijn niet na één keer gebruiken rijp voor de vuilnisbak. Je kunt ze hergebruiken en alsnog van hetzelfde niveau warmtecomfort genieten. Daarbij worden pellets van afvalhout gemaakt, oftewel hout dat anders toch niet gebruikt zou worden. Met pellets recycle je in deze zinnen dus het hout en hoeven er minder bomen gekapt te worden om je huis te stoken.

Doe het zelf: zelf een pelletkachel installeren

Een pelletkachel is eenvoudig zelf te installeren. Je hebt geen monteur nodig om deze in je huis te moeten laten plaatsen. Iedereen kan dit doen, of je nu een thuisklusser bent of twee linkerhanden hebt. Je bent dus niet afhankelijk van een installatiebedrijf en ook niet van het gas voor de verwarming te kunnen leveren. Jij bepaalt zelf hoeveel je wilt stoken en hebt de kosten ook zelf in handen.

De pelletkachel is laag in onderhoud

Het laatste voordeel aan pelletkachels dat hier besproken wordt is dat je er weinig aan hoeft te doen om je pelletkachel te onderhouden. Het is aangeraden je kachel wekelijks even schoon te maken door de asla en branderpot leeg te maken. Alleen het verwijderen van het overtollige as is al voldoende. Wel is het aangeraden eens per jaar een grondige onderhoudsbeurt in te plannen bij een monteur. Of je dit doet direct voor of vlak na het stookseizoen is aan jou.

Al met al: pelletkachels zijn ideaal, maar niet overal

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een pelletkachel. Deze voordelen slaan zowel op de aanschaf en gebruik als op het financiële en milieubewuste plaatje erachter. Je kunt eenvoudig particulier een pelletkachel aanschaffen, als je er maar rekening mee houdt dat jouw woongenot niet dat van je buren mag belemmeren. Zeg daarom je oude houtkachel vaarwel en ga voortaan tijdens de wintermaanden knus tegen elkaar aanzitten bij de warmte van je pelletkachel.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]