Wat zijn de populairste modellen voor marmeren meubels?

Als je denkt aan marmer denk je misschien als eerste aan een klassiek standbeeld of aan grote marmeren vloertegels. Je bent ook vast wel eens een keuken met een marmeren aanrechtblad tegengekomen. Dit mooie materiaal heeft echter nog allerlei andere toepassingen. Heb je al eens overwogen om marmer meubels te nemen? Misschien zal een strakke tafel van donker marmer precies datgene toevoegen wat er nu nog mist in je interieur. Als dat juist totaal niet bij je smaak past, kun je ervoor kiezen om het licht in je huis te brengen met meubilair van wit marmer.

Marmer

Een klassiek materiaal

Marmer wordt al eeuwenlang hoog gewaardeerd omdat het een hoge vastheid heeft en omdat het er glanzend en helder uitziet. Deze helderheid komt doordat het licht een eindje in de steen doordringt voordat het wordt teruggekaatst. Veel marmersoorten hebben een geaderd patroon dat prachtig tot zijn recht komt als de steen gepolijst is. Marmer komt voor in verschillende kleuren: van wit tot grijs en in warme beige en rozige tinten. Het materiaal dat algemeen bekend staat als zwart marmer is strikt gezien een andere steensoort dan marmer. Marmer wordt gewonnen in mijnen over de hele wereld: van China tot Italië.

Een tafelblad van marmer

Veel van de populairste marmeren meubelstukken zijn tafels in allerlei soorten en maten. Een groot gedeelte van de marmeren tafels die op de markt zijn, bestaan uit een marmeren tafelblad op een metalen onderstel. Dankzij zo’n onderstel bevatten de meubels minder marmer, wat een kostbaar materiaal is. De prijs van zulke tafels kan daarom lager uitvallen. Als een metalen onderstel is opgebouwd uit dunne stangen, geeft dit het meubelstuk als geheel bovendien een lichte uitstraling. Naast tafels worden er ook kastjes gemaakt volgens dit principe, waarbij alleen de plankjes van marmer zijn.

Tafels van massief marmer

Je kunt ook kiezen voor een tafel die volledig uit marmer is vervaardigd. Er bestaan niet alleen meubels die bestaan uit een massief blok gesteente, maar ook tafels waarbij zowel het tafelblad als de poten van marmer zijn gemaakt. Bij een tafel die in zijn geheel van marmer is gemaakt, kan het marmer volledig tot zijn recht komen omdat het niet begrensd wordt door een ander materiaal. Zo’n bijzondere tafel kan een echt statement vormen als je kiest voor een opvallende marmersoort. Met een tafel van een neutrale tint creëer je juist een rustige ondergrond voor de decoratie die op de tafel geplaatst is.

Meubilair in alle soorten en maten

Omdat marmer al zo lang gebruikt wordt, is het goed geschikt voor meubels met een klassiek tintje. Er worden tegenwoordig daarnaast ook erg mooie meubels in een moderne stijl gemaakt van marmer. Het materiaal is interessant genoeg om voor zichzelf te spreken, wat mogelijk wordt gemaakt door de strakke lijnen van moderne meubels. Marmeren tafels zijn in allerlei vormen te koop. Rond, vierkant, of rechthoekig: wat maar het beste in je kamer past. In de winkels zie je vaak dat marmer gebruikt worden voor kleine bijzettafeltjes of salontafels. Het is echter ook goed mogelijk om een grote eettafel van marmer te nemen. Rood marmer is vanwege zijn structuur alleen geschikt voor kleine tafeltjes.

Het onderhoud van marmeren meubilair

Om marmeren meubels mooi te houden, is enig onderhoud vereist. Door het oppervlak regelmatig te impregneren, ontwikkelt het een beschermlaag die water en vuil afstoot. Als je het marmer gaat schoonmaken, is het van belang om een schoonmaakmiddel te kiezen dat niet zuurhoudend is. Het zuur reageert namelijk met het kalkhoudende gesteente, waardoor je marmer zal worden aangetast. Gebruik dus bijvoorbeeld geen allesreiniger met citroen. Als je rekening houdt met deze tips, zal je lang kunnen genieten van je meubels van marmer.

Kies je voor echt marmer?

Omdat marmer een kostbaar materiaal is, wordt het ook geïmiteerd. Dit is een traditie die veel geschiedenis heeft; in oude kerken of landhuizen zie je soms ‘marmeren’ pilaren die eigenlijk van kunstig beschilderd hout zijn gemaakt. Tegenwoordig zijn er meubels te koop van glas of hout dat is bewerkt met een marmereffect. Het is dus de moeite waard om hierop te letten. Echt marmer is een natuurlijk materiaal. Bij meubelstukken die zijn gemaakt van marmer met een opvallend patroon, of waarbij de steen gedeeltelijk onbewerkt is gebleven, is duidelijk dat ieder exemplaar uniek is.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]