Prefab huis laten bouwen: de mogelijkheden en kosten

Iedereen heeft wel is nagedacht over het bouwen van zijn of haar droomhuis. Je weet precies hoe je alles wilt hebben, maar beseft je ook dat dit behoorlijk wat kost om te kunnen realiseren. Er zijn wel manieren om toch een droomhuis te laten bouwen, maar te besparen op de kosten hiervoor. Dit kan door een zogenaamde prefab woning te laten bouwen. Dit is een kant-en-klare woning waarvan het grootste gedeelte al in een fabriek is vervaardigd. Dit scheelt een hoop arbeid op de bouwplaats zelf en hiermee kun je eenvoudig heel veel geld besparen. Het hele bouwpakket gaat direct naar de bouwplaats en wordt vervolgens in elkaar gezet om gerealiseerd te worden tot jouw droomhuis.

Prefab huis laten bouwen: de mogelijkheden en kosten

Kant-en-klare-woning

Het dak, de binnen- en buitenmuren en de vloeren worden vooraf al gemaakt in de fabriek. Zodra de fundering voor je huis geplaatst is, word je prefab woning naar de locatie verscheept en daar vervolgens in elkaar gezet. Het kan soms al in twee dagen helemaal klaar zijn. In ieder geval casco, waarna het huis enkel nog afgewerkt moet worden. Een groot gedeelte van een prefab huis is maatwerk en een gedeelte ervan is standaard werk. Dit maakt dat dit soort huizen binnen de kortste keren klaar kunnen zijn. Je kunt kiezen uit meerdere stijlen zodat je echt de woning van je dromen kunt laten bouwen. 

Verschillende woonstijlen

Het is mogelijk om met een prefab woning voor verschillende stijlen te kiezen. Wil je graag een moderne villa laten bouwen? Geen probleem! Gaat je voorkeur uit naar een boerderij? Ook realiseerbaar. Zelfs een jaren 30 woning en een bungalow is mogelijk met prefab woningen. Het is dus maar net wat je zelfs graag wilt. Door een lijstje te maken van je wensen, kun je dit voorleggen aan het bedrijf dat de woning voor je gaat bouwen. Zorg dat je er goed over nadenkt en dat je lijst alvorens je dit doorgeeft helemaal compleet is. Op deze manier krijg je echt je droomwoning tot je beschikking.

Voordelen prefab huis: alle voordelen

Een prefab huis heeft heel veel voordelen. Ten eerste zijn deze huizen in 6 weken klaar om geplaatst te worden. Daarnaast worden de huizen steeds onder dezelfde omstandigheden gebouwd. Je hebt dus geen last van slecht weer en hoeft daardoor geen rekening te houden met bouwvertraging. Doordat het in een fabriek gebouwd wordt, zul je ook geen last hebben van vocht in huis en zal je woning ook echt waterdicht zijn. Een ander groot voordeel is ook dat doordat het snel gerealiseerd kan worden dat het daardoor ook relatief voordelig is om een prefab huis te laten bouwen. Toch hangen de prijzen af van wat je wensen zijn en hoe groot de woning moet zijn.

Verschillende mogelijkheden

Je hebt heel veel mogelijkheden als het op prefab woningen aankomt. Je kunt heel veel zelf kiezen zoals de stijl, de kleuren, een groot aantal details en ook de afwerking is helemaal aan jou. Je hebt dus de mogelijkheid om er echt helemaal jouw huis van te maken. Doordat alles al helemaal vaststaat, weet je ook precies wat je kwijt gaat zijn aan het huis. Zowel voor het bouwen van het huis als de kosten voor de afwerking staan al vast. Dit is natuurlijk wel als je al je wensen duidelijk door hebt gegeven en er geen extra wensen meer bijkomen. Later nog leidingen of stopcontacten aanbrengen is bijna niet te doen namelijk.  

Nadelen prefab huis: de nadelen    

Er zijn wel een aantal nadelen aan prefab woningen te noemen. Zo is het niet mogelijk na de bouw nog heel veel aan je huis aan te passen. Alles wat gemonteerd is, moet blijven zitten en het is niet mogelijk achteraf nog wat te veranderen. Als je iets bij je huis aan wilt bouwen, zul je hiervoor bakstenen moeten gebruiken, vaak zijn andere materialen niet geschikt. Je zult bij de kosten voor het bouwen van dit type huis wel rekening moeten houden met transportkosten. Dit is vooral het geval als je huis groter is dan de afmetingen die normaal toegestaan zijn op de openbare weg. Anders zal er namelijk speciaal transport gebruikt moeten worden.

Prijs hangt van je wensen

De prijzen van een prefab woning verschillen natuurlijk per woning en dit hangt af van al jouw wensen. Hoe groter het huis en hoe meer maatwerk, hoe meer je zal moeten betalen. Je zult voor een prefab woning vaak aan een bedrag vanaf 50.000 euro moeten denken. Hoe goedkoper het materiaal dat gebruikt wordt en hoe meer het bij een standaard woning blijft, hoe minder je hiervoor betaalt. Je kunt een prefab woning tussen de 50.000 euro en 800.000 euro laten bouwen. Als je nagaat dat een simpele nieuwbouwwoning al 200.000 euro kost, dan kun je wel nagaan wat je voor dat bedrag kunt realiseren als het om een prefab huis gaat.

Vergelijk de verschillende aanbieders 

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de prijs van een prefab woning. Zo is het van belang of je voor basiskwaliteit kiest of juist gaat voor luxe. Dit heeft onder meer te maken met hoe de afwerking van de woning gedaan wordt en welke technologieën gebruikt worden. Ook is het soort bouwmethode van invloed op de prijs. Om de scherpst mogelijk prijs voor je nieuwe droomhuis te krijgen, is het verstandig om de prijzen van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kun je bekijken waar je het meeste waar voor je geld krijgt en je echt het huis van je dromen kunt “bestellen”.

De afwerking bepaalt de prijs ook   

Hoe je het huis van binnen wilt hebben, is natuurlijk ook van invloed op de prijs. Een grote luxe keuken kan al snel rond de 18.000 euro kosten. Een goede manier om hier geld op te besparen, is om dit zelf te doen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn, want met 2 linkerhanden kom je niet zo heel ver. Ben je dus handig, dan kun je sowieso op het arbeidsloon al veel geld besparen bij het afwerken van je huis. Door zoveel mogelijk zelf te doen, kun je de kosten lager laten uitvallen en dit bijvoorbeeld in een mooiere of luxere keuken of badkamer steken. Een beetje geld besparen is nooit verkeerd, dus bekijk de mogelijkheden voor een nieuw huis.

Perfecte oplossing: een prefab huis

Een prefab huis is dus een hele goede optie als je graag een nieuw huis wilt laten bouwen, maar niet het budget hebt om voor echte nieuwbouw te gaan. Deze kant-en-klare huizen zijn in verschillende stijlen en maten te krijgen en dat maakt dat er voor iedereen wel een geschikte woning te vinden is. Zodra je de grond hebt, kun je aan de slag en het is zelfs mogelijk om je huis met 2 à 3 maand al helemaal af te hebben. Het prefab huis zelf kost namelijk ongeveer 6 weken om gebouwd te worden afhankelijk van je eisen natuurlijk. Denk dus voor je een nieuw huis laat bouwen of een prefab woning niet de perfecte oplossing is voor jou. Bespaar geld om aan de afwerking uit te geven.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]